Samenwerking

Emilie kookt alles op – Dag 3

Winterse ovenschotel met raapjes, kool en linzenburger & bananenpannenkoeken

Emilie kookt alles op – Dag 3

Emilie zit halverwege in haar zero waste week – tijd voor een energieboost. Op het menu staat een ovenschotel vol groenten en bananenpannenkoeken als ontbijt. I.s.m. Bio-Planet


In een ovenschotel kan je zo goed als elk soort groente kwijt. Ik kies vandaag voor peterseliewortel, raapjes, wortel, rode kool en ui. Ik hou zelf graag rekening met de seizoengroenten (dat kan je hier checken), of bij het winkelen te zoeken naar groenten van Belgische bodem, zoals de peterseliewortel. Belgische seizoengroenten zijn niet alleen beter voor het milieu maar vaak ook verser (want minder lang onderweg), smaakvoller en dus lekkerder!

De eerste stap voor je begint met schillen en snijden: je even afvragen of schillen nodig is en welke stukken je kan bijhouden voor de bouillon die we op het einde van de week gaan maken. De antwoorden daarop zijn respectievelijk: meestal niet nodig, en alle stukken! Spoel de wortelen goed af, hou het loof bij voor een pesto later deze week en bewaar de topjes van de raap en de schillen van de ui voor de bouillon.

Hou er bij het snijden rekening mee dat de groenten verschillende gaartijden kunnen hebben: het veiligste is om alles in (ongeveer) gelijke stukken te snijden. Verder zijn er geen regels: alles samen in de schotel pleuren, een goeie scheut olijfolie erover en kruiden toevoegen naar smaak. Ik hou zelf enorm veel van look, kurkuma, komijn, korianderzaad en net voor het opscheppen nog wat verse kruiden zoals koriander of peterselie.

Bij de ovenschotel maak ik linzenburgers om wat proteïnen toe te voegen. Je kan groenteburgers ook kant-en-klaar kopen, maar daar komt meestal verpakking bij … en een heleboel onnodige bewaarmiddelen en smaakstoffen. Ze zelf maken is bovendien echt niet moeilijk. Laat een pot linzen – bij voorkeur glas, die kan je hergebruiken – uitlekken en mix ze met eventuele andere gegaarde groenteresten. Ik gebruik het overschot zoete aardappel van gisteren. Kneed het mengsel met wat bloem in de vorm van hamburgers. Je kan de burgers bakken in de pan (snel) of in de oven (zonder vetstof).

Ik ben absoluut geen keukenprinses wat de vorm betreft. Door veel te experimenteren, zit de consistentie of structuur niet altijd mee en vallen de burgers soms uit elkaar over de hele pan. Mijn raad? Niet opgeven, want dat maakt voor de smaak helemaal niet uit. Werk de burgers (lees: brei) dan gewoon verder af en geef je over aan de vernieuwde vorm. Niks zeggen aan de eventuele gasten en hupsakee!

Ingrediënten voor de ovenschotel

 • peterseliewortel
 • raapjes
 • wortel
 • rode kool
 • ui

Ingrediënten voor de linzenburger

 • een halve bokaal linzen
 • zoete aardappel
 • speltbloem

Bananenpannenkoeken

Plet een rijpe banaan en een ei samen met een vork, voeg een beetje havermout toe en je hebt een lekker en stevig ontbijt. Heel lekker met Griekse yoghurt en nog wat granola van eerder deze week. Je kan ook ander fruit, vers of gestoofd, toevoegen voor extra vitaminen!

Ingrediënten voor de pannenkoeken

 • rijpe banaan
 • ei
 • vers of gestoofd fruit
 • granola
 • Griekse yoghurt
De hele reeks Emilie kookt alles op vind je hier!
Deze reeks kwam tot stand in samenwerking met Bio-Planet.
Video’s door Poolhert Productions

Schrijf je reactie

2 reacties

Emilie Plouvier wordt gedreven door een haast aandoenlijke liefde voor en zoektocht naar: harmonie. Haar verschillende pogingen om die te vinden vertalen zich in haar teksten, muziek en documentaires, en zelfs tot in haar keuken, waar ze gepassioneerd goochelt met smaken, geuren en kleuren. Omdat ze geen enkel zintuig ooit zou kunnen discrimineren. Kijk mee in haar pan op www.atelierplouvier.be

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen