Samenwerking

Emilie kookt alles op – Dag 2

Wraps met zoete aardappel en een zoete quinoa

Emilie kookt alles op – Dag 2

Op de tweede dag van de uitdaging kunnen er al wat ingrediënten hergebruikt of opgemaakt worden. Emilie maakt wraps met zoete aardappel en merguez en een zoete quinoa met fruit als ontbijt. So far, so good! I.s.m. Bio-Planet


Wraps zijn niet alleen ideaal om snelle gerechten mee in elkaar te flansen, maar ook geweldig om restjes in te verwerken. Ik gebruik vandaag de andere helft van de bloemkool van gisteren voor mijn wraps en voeg er nog zoete aardappel en verse merguez aan toe.

De zoete aardappel heb ik geschild, ook al hoeft dat eigenlijk niet. Voor veel groenten volstaat het om ze gewoon grondig af te spoelen met water. Maar wat ook leuk (en vooral lekker) is: van (zoete) aardappelschillen of andere groentenschillen kan je chips maken. Goed afspoelen, brede stroken maken met een dunschiller, afkruiden met plantaardige olie, peper en zout (en eventuele andere droge kruiden) en een tiental minuten roosteren op een bakplaat in een oven van 200 graden.

En dan de merguez: een heerlijke, lichtpikante smaakmaker die bij veel groenten past. Een gouden tip voor vergeetachtige koks (ik teken present): als je meer worsten hebt gekocht dan je in één zitting op krijgt, bak je ze best allemaal meteen op, dan kan je ze langer bewaren (tot vijf dagen in de koelkast). Een andere optie is om de overgebleven worsten goed te verpakken en rauw in te vriezen voor een andere keer.

Voor wie zich afvraagt hoe het precies zit met houdbaarheidsdata voor verse producten: er is een verschil tussen THT (tenminste houdbaar tot) en TGT (te gebruiken tot). Producten met een TGT-datum bederven snel (zoals vlees of vis). Daarbij kan je de vervaldatum dus best respecteren. Voor voedingsmiddelen met een THT-datum geldt: gebruik je zintuigen. Ziet het er nog goed uit en ruikt het oké? Just cook it!

Even terug naar ons recept: de yoghurtdressing van gisteren is hier ook heel lekker bij. Dresseren kan met wat fijngesneden prei en veldsla voor een frisse toets (en voor wie zijn maaltijd wil instagrammen).

TIP: als ik kook, denk ik graag in complementaire elementen: warm/koud, zoet/zuur, hard/zacht … Door te testen of een tegenhanger van een bepaald ingrediënt er lekker bij gaat kan je simpel een gerechtje opleuken.

Ingrediënten voor de wraps:
  • zoete aardappel (gestoomd)
  • bloemkool (gestoomd)
  • rauwe prei (fijn gesneden)
  • yoghurtdressing
  • veldsla
  • merguez 

Zoete quinoa

De verrassing van vandaag: zoete quinoa als ontbijt, een topalternatief voor havermoutpap. Kook de quinoa in melk voor een romigere smaak en textuur. Lekker hierbij is gestoofd fruit: een ideale manier om appelen, peren, pruimen of ander fruit dat zijn beste tijd al gehad heeft nog op te maken.

Als je het fruit wat langer laat inkoken en er suiker of andere kruiden aan toevoegt, kan je ook experimenteren met zelfgemaakte confituur of chutney (iets dat heel lang te bewaren is). Dat betekent ook dat het geen kwaad kan om in de supermarkt licht beschadigd of rijp fruit te kopen – zo red je namelijk eigenhandig heel wat perfect eetbaar voedsel van de vuilnisbak.

Van de appelschillen kan je trouwens ook lekkere chips maken: schud de schillen door elkaar met wat zonnebloem- of andere plantaardige olie, suiker en kaneel en leg ze een dikke 5 minuten op een bakplaat in een oven van 180 graden! Voor groenten en fruit waarvan je de schillen wil opeten, kies je het best voor biologische producten. Dan heb je de zekerheid dat er geen pesticiden op gebruikt zijn.

Ingrediënten voor de zoete quinoa

  • quinoa (in melk gekookt)
  • vers of gestoofd fruit
  • Griekse yoghurt
  • granola of grof gehakte noten (pas op het einde toevoegen)

Volg deze week de zero waste challenge van Emilie op onze facebookpagina en charliemag.be. Op www.bio-planet.be vind je nog meer recepten.

De hele reeks Emilie kookt alles op vind je hier!
Deze reeks kwam tot stand in samenwerking met Bio-Planet.
Video’s door Poolhert Productions

Schrijf je reactie

Emilie Plouvier wordt gedreven door een haast aandoenlijke liefde voor en zoektocht naar: harmonie. Haar verschillende pogingen om die te vinden vertalen zich in haar teksten, muziek en documentaires, en zelfs tot in haar keuken, waar ze gepassioneerd goochelt met smaken, geuren en kleuren. Omdat ze geen enkel zintuig ooit zou kunnen discrimineren. Kijk mee in haar pan op www.atelierplouvier.be

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen