Samenwerking

Emilie kookt alles op!

Uitgetest: koken zonder iets weg te gooien

Emilie kookt alles op!

Krijg jij ook zo’n schuldgevoel wanneer je eten moet weggooien? Gelukkig zijn er heel wat lifehacks om dat te vermijden. Redactrice Emilie gaat samen met Bio-Planet alvast de uitdaging aan: een week lang lekker en vers koken zonder iets weg te gooien. Wedden dat er op het einde van de week niets meer overblijft van haar inkopen? I.s.m. Bio-Planet

Je kent het wel: vol goeie moed en met wilde receptplannen sla je een boel gezonde voeding in. Een week (of twee) later vind je een verlepte selder in de groentelade en ontdek je ergens achteraan in de koelkast een beschimmeld overschotje van een, eh, onbestemde maaltijd.

Elk jaar wordt er wereldwijd zo’n 1,3 miljard ton voedsel weggegooid. Met die hoeveelheid eten kan je ongeveer 3 miljard mensen voeden. Drie miljard. We weten het: voorlopig maken we dat schuldgevoel niet echt draaglijker. Akkoord, voedselverspilling gebeurt niet alleen in onze keukens, maar ook in de landbouw, het transport en de supermarkt. Maar omdat er doorheen de hele voedselketen – van telen en verwerken tot vervoeren en verkopen – veel energie en water wordt gebruikt, is de verspilling bij de eindconsument het ergste. Want dan gaat er het meeste energie verloren. En daar hebben we dan nog niet bijgerekend dat ons huishoudelijk afval ook nog eens moet worden opgehaald en verwerkt.

We worden ons steeds bewuster van de impact van die verspilling. Meer en meer mensen doen hun best om zo weinig mogelijk weg te gooien en zo min mogelijk afval te creëren, of zelfs zero waste te leven. Redactrice Mari deed eerder al een experiment rond de zero waste lifestyle. Zero waste gaat niet enkel over het mijden van allerhande verpakkingen en wegwerpartikelen, maar ook over onnodige voedselverspilling in de keuken. Van eetbaar ‘afval’ – chips van aardappelschillen of guacamole van broccolistelen, anyone? – tot hoe nauw we het nu écht moeten nemen met houdbaarheidsdata: er valt nog véél te leren.

“Zero waste gaat niet enkel over het mijden van allerhande verpakkingen, maar ook over onnodige voedselverspilling in de keuken.”

Redactrice Emilie geeft deze week het goede voorbeeld. Als alleenstaande on a budget is het een uitdaging om gezond en betaalbaar te koken zonder iets te moeten weggooien. Als ervaringsdeskundige heeft ze daar al een heleboel slimme oplossingen voor gevonden. Van avontuurlijk koken tot de hele pot chocomousse uitlikken: Emilie’s inzet voor het milieu kent geen grenzen. Op de vraag of zij het zag zitten om één keer boodschappen te doen voor een hele week en vervolgens alles – maar dan ook écht alles – op te maken, was haar antwoord dan ook zonder enige aarzeling: “Challenge accepted.

“Ik probeer ingrediënten op allerlei manieren te gebruiken”, vertelt Emilie. “Met een beetje experimenteren wordt het een pak makkelijker om alles te verwerken, omdat je dezelfde basisproducten telkens op een andere manier gebruikt. Het is vaak ook een kwestie van creatief zijn met eenvoudige dingen: fruit dat overrijp is gooien we al snel weg, terwijl dat net perfect kan zijn om te stoven of in andere bereidingen te verwerken. Ik pik er in de supermarkt zelfs de rijpe bananen uit om er bananenpannenkoeken van te maken.”

Benieuwd naar de recepten en handige keukenhacks van Emilie? De hele reeks Emilie kookt alles op vind je hier!

Deze reeks kwam tot stand in samenwerking met Bio-Planet.
Video’s door Poolhert Productions
Emilie Plouvier goochelt gepassioneerd met smaken, geuren en kleuren. Kijk mee in haar pan op www.atelierplouvier.be

Schrijf je reactie

1 reactie
  • Ann says:

    Ik ga deze reeks met veel interesse volgen. Ik heb zelf een abonnement op een groenten- en fruitpakket bij een lokale bioboer. Ik haal de pakketten elke zaterdag af bij de bioslager en stem mijn weekmenu volledig af op de inhoud ervan. Dat werkt prima. We eten altijd volgens het seizoen en leren nieuwe groenten kennen. Alleen als de kindjes (of de man) iets echt niet lusten, tja… dan wordt er toch al eens iets weg gegooid.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen