Samenwerking

“Ik wil dat bezoekers minstens één nieuw ding leren over hun seksualiteit.”

“Ik wil dat bezoekers minstens één nieuw ding leren over hun seksualiteit.”

Voor het seizoen 2019-2020 werkt kunstencentrum Vooruit nog meer dan anders rond inclusie en toegankelijkheid. Charlie Magazine volgt Vooruit in die zoektocht. Deze keer spreken we met Eva Neklyaeva, curator van het festival With Pleasure: “het enige kunstprogramma dat je seksleven beter maakt.” Dat belooft. Sarah Van Looy

Tijdens With Pleasure worden seksualiteit en performance samengebracht. Hoe zit dat?
“Meestal wordt er verwacht dat je je seksualiteit thuislaat wanneer je een kunstinstelling binnenstapt. Ik wil dat idee op zijn kop zetten; wat als een culturele instelling het genot van het publiek op de eerste plaats stelt en een situatie creëert waarin bezoekers gerespecteerd en gevierd worden als seksuele wezens? Tijdens With Pleasure wil ik erkennen dat we allemaal lichamen en seksualiteiten hebben, maar dat we ook trauma’s, angsten en pijnlijke geschiedenissen meedragen. Ik wil uitnodigen om nieuwsgierig te zijn, om te spelen, om voor elkaar en onszelf te zorgen. Ik wil niet alleen de mogelijkheid geven om te praten over seks, maar ook een sensuele lichamelijke ervaring aanbieden. Kortom, ik wil de patriarchale, koloniale scheiding van lichaam en geest in vraag stellen. Want waarom scheiden we steevast plezier van kennis en je goed voelen van politiek zijn? With Pleasure sloopt die grenzen en betrekt al je zintuigen.”

“Seks wordt vaak opgevat en afgebeeld als penetratie van een vrouw, maar het is zo veel meer.”

Hoe kwam je op dit idee?
“Simpel. Ik houd van seks. En als je deze interesse deelt, dan moet je zeker een ticket kopen (lacht). Serieus: ik ben al jaren geïnteresseerd in de gedeelde ruimte tussen seksualiteit en performance. Die interesse groeide verder door het theaterfestival Wonderlust dat ik in Helsinki organiseer. Wonderlust nodigde bezoekers uit om zich te verwonderen over de eigen verlangens, om te verkennen waarom ze een bepaalde fantasie, handeling of persoon zo opwindend vonden. Tijdens Wonderlust experimenteerden we met hoe je seksualiteit als onderdeel van je identiteit kunt exploreren.

Dat werkte en ik wilde meer doen met het idee van seks als creatieve activiteit, die verbonden is met verbeelding en fluïditeit. Seks wordt vaak opgevat en afgebeeld als penetratie van een vrouw, maar het is zo veel meer. Het zou een stap in de goede richting zijn als Hollywoodfilms niet langer eindigen met een man die het rokje van zijn crush omhoogduwt en haar penetreert. Ik zou willen zien dat zij een dildo voorbindt en dat hij haar smeekt om anaal genomen te worden. Dat zou alles veranderen! Als curator probeer ik bekende patronen te doorbreken door te werken met performances met een open einde, verrassende situaties en verkennende kunstvormen. With Pleasure brengt jezelf ontdekken via seks en out of the box denken via kunst samen. Ook voor mij is dit een groot avontuur.”

Klinkt spannend. Wat kunnen we precies verwachten?
“Wanneer je binnenkomt, ontvang je een soort routekaart, waarmee je de ruimtes van het gebouw verkent. In sommige ruimtes vind je performances, in andere kom je bondageworkshops tegen die worden georganiseerd door een lokale BDSM-groep. Je kunt ook naar podcasts over seksualiteit luisteren, een collectie seksspeeltjes verkennen, rondneuzen in de bibliotheek, in de pornocinema films bekijken die verschillende soorten lichamen en genot op het scherm brengen en je kunt spelen met eten. Er zijn twee manieren om het festival te beleven: je kunt deelnemen aan performances aan workshop die je van te voren moet boeken, maar je kunt ook op pleasure trip gaan wanneer het jou uitkomt en alle ruimtes verkennen waar een doorlopend programma plaatsvindt.

“De mensen die nu senioren zijn, hebben de seksuele revolutie meegemaakt. They had all the fun!”

Een van de werken waar ik heel enthousiast over ben, is All the sex I’ve ever had van Mammalian diving reflex, dat wordt gemaakt samen met ouderen uit Gent. De ouderen praten op het podium over hun seksleven door de jaren heen en maken je deelgenoot van hun seksuele geschiedenis. We kunnen veel leren van de vorige generatie, maar vinden zulke gesprekken ongemakkelijk. Deze performance doorbreekt dat taboe. De mensen die nu senioren zijn, hebben de seksuele revolutie meegemaakt. They had all the fun! (lacht) Maar zij maakten evengoed mee dat homoseksualiteit en abortus verboden waren. All the sex I’ve ever had laat niemand onberoerd. Het is een beetje ongemakkelijk, maar ook leuk, en ik raad iedereen aan hun moeder mee te nemen en na te praten met een glas wijn!

Een andere aanrader is Sleeping Beauty, dat de grenzen tussen realiteit en performance in vraag stelt. Hoe echt kan een performance worden? Sleeping Beauty onderzoekt fantasieën over passive play, waarbij een persoon volledig passief is en de ander actief. Veel mensen fantaseren over een of beide rollen in zo’n scenario. Tijdens het festival kun je met een performer praten over het scenario waar jij over fantaseert.

Wie graag hands on bezig is, kan Playhouse en Hard Playhouse bezoeken, waar je aan sensuele verkenning doet en concrete vaardigheden leert om te communiceren over je grenzen. Zoals de naam al zegt, is Hard Playhouse minder vanille (lacht). En op de laatste dag is er natuurlijk een groot sensueel slotfeest!”

Voordat ik enthousiast ‘ja ik wil!’ roep: hoe houden we het veilig?
“Ik erken dat seks niet enkel leuk is: er is heel wat trauma en pijn aan seks gerelateerd in onze maatschappij en het verwerken en helen daarvan is een belangrijk onderdeel van sex positivity. Om die reden zijn er voortdurend festivalhosts aanwezig, bij wie je terecht kunt als je ergens mee zit of vragen hebt – wat dan ook. Zij zorgen er samen met de aanwezigen voor dat de regels rond consent, die aan het begin van het festival duidelijk worden gemaakt, worden nageleefd. Consent is in mijn ogen niet enkel nee zeggen, maar enthousiast ja zeggen. Gedurende het hele festival kun gesprekken voeren over en oefenen met consentcultuur. Als bezoeker stel je bovendien je eigen collectie ervaringen samen, je kunt participeren zonder je kleren uit te doen of iemand aan te raken. Je kunt zo ver gaan als je zelf wil. Als je enkel aardbeien wil komen eten en podcasts wil luisteren, dan kan dat perfect.”

Inclusiviteit is een belangrijk speerpunt van Vooruit. Hoe ben jij daar als curator mee omgegaan?

“Ik wilde heel graag iets doen om de seksualiteit van senioren zichtbaar te maken, omdat zij zo vaak worden buitengesloten als het over seks gaat. Zodra je de veertig passeert, lijk je miraculeus te stoppen met seks: we zien in series, magazines of films zelden tot nooit veertigplussers die seks hebben. Terwijl sommige mensen na hun zestigste de beste seks hebben! We doen daarmee niet alleen ouderen tekort, het draagt ook bij aan het bizarre idee dat je enkel seks kunt hebben als je een jong en perfect lijf hebt. All the sex I’ve ever had probeert daar verandering in te brengen.

“Consent is in mijn ogen niet enkel nee zeggen, maar enthousiast ja zeggen.”

Ook onderzoekt With Pleasure hoe we seks kunnen “queeren”: hoe we het meer fluïde en creatief en minder binair en minder specifiek kunnen maken. Ik wil mensen de mogelijkheid geven om uit te vinden wat hen plezier geeft en dit te benaderen vanuit een open perspectief. Daarnaast wil ik deuren openen door mensen naar huis te laten gaan met een nieuwe opvatting van wat je kunt doen in een culturele instelling. Mijn doel is om zo veel mogelijk verschillende mensen de kans te geven minstens één nieuw dingen te leren over hun seksualiteit – bijvoorbeeld dat ze bondage leuk vinden, of dat ze leren om een granaatappel op een seksuele manier te gebruiken (lacht).”

Hoe weet ik of With Pleasure iets voor mij is?
“Er is een testje dat ik zelf vaak toe pas. Als ik iets nieuws bedenk, iets dat ik nog nooit gedaan heb, dan ben ik altijd een beetje nerveus. Vervolgens beeld ik me in dat ik dat nieuwe ding aan het doen ben. Als ik het een beetje eng maar spannend vind, dan is het een ja. Als ik heel bang ben en mijn lichaam blokkeert, dan is het een nee. Mijn advies: doe die test en koop dan je ticket!”

All The Sex I’ve ever had bezoek je het best met je ouder(s)! Vooruit en Eva Neklyaeva nodigen Charlie-lezers daarom uit om een ouder mee te nemen naar All The Sex I’ve ever had. Als je een ticket koopt, krijg je het tweede ticket gratis. Charlie-abonnees maken zelfs kans op een gratis duo-ticket en houden daarvoor best de ledennieuwsbrief van 28/11 in de gaten. Bekijk het hele programma van With Pleasure hier.

Schrijf je reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen