Interview

Rode oortjes in vuile lakens

Podcasts over seks en lichaam

Rode oortjes in vuile lakens

‘Vuile lakens’, daar worden wij normaal gezien niet vrolijk van. Een mens heeft leukere dingen te doen dan machines kookwas te draaien. Maar naar de Vuile Lakens van genderexperte Anaïs Van Ertvelde en schrijfster Heleen Debruyne zijn we wél nieuwsgierig. Ze maken namelijk podcasts over seks, lichaam en alles waar je in keurig gezelschap niet durft over te praten.

Heleen, Anaïs, vanwaar komt dit idee?
“Wij kennen elkaar al lang en praten graag en veel over seks, over ons lichaam en alles wat daar bij hoort. Maar we merken dat er in onze omgeving veel schroom is. Nochtans zijn die mensen comfortabel gezelschap, hoogopgeleid en doorgaans niet religieus. Er wordt wel veel over seks gepraat, maar vaak al grappend. Ze doen aan zelfcensuur, ze praten over hun seksleven, maar in een gekuiste versie. Dat vinden we hopeloos oninteressant. En frustrerend, bovendien. Doe ons maar de naakte waarheid: de allesbehalve propere details, de kleine ongemakken, het vadsige plezier, de oprechte twijfel.”

Mensen praten over hun seksleven, maar in een gekuiste versie. Dat vinden we hopeloos oninteressant.

Wat willen jullie hiermee bereiken?

“In de eerste plaats: een fijne podcast maken, natuurlijk. Maar stiekem zijn we ook een beetje prekers. Ondanks de zogenaamde seksuele revolutie, de lessen seksuele voorlichting op school en het internet, zijn er zo veel mensen die zo weinig weten over seks, aantrekkingskracht, gender en hun lichaam. Er zijn veel misvattingen, over van alles. Veel mensen weten niet hoe de clitoris er écht uitziet, dat ook niet-moeders een koperspiraaltje kunnen laten plaatsen, dat seksualiteit fluïde is, dat witverlies met je cyclus samenhangt… zo kunnen we nog wel even doorgaan. Als we daar dus en passant iets aan doen, zijn we helemaal blij.”

Welke onderwerpen staan er nog op de agenda?
“Na onze eerste ‘vergadering’ hadden we meteen al een heel boekje vol gekrabbeld. Er is zo veel waar we het over willen hebben. De eerste aflevering gaat over het speculum – en dus bij uitbreiding de baarmoederhals. Daarna leggen we de vrouwelijke erectie onder de loep. We willen het ook hebben over mannenbesnijdenis, over aseksualiteit, over de clitoris, over biseksualiteit… stof genoeg voor een paar afleveringen. Ideeën zijn trouwens altijd welkom.
Wel hopen we technisch nog wat beter te worden: bij gebrek aan budget klinkt het nu allemaal nogal DIY – maar goed, we zijn verstaanbaar.”

Mannen zien hun penis en ballen elke dag en raken ze aan. Vrouwen kunnen enkel het topje van de ijsberg zien.

Is het women only of luisteren de mannen ook best mee?
“Absoluut! De eerste aflevering gaat dan wel over het speculum en wat je daar allemaal mee kan aanvangen, maar we zijn zeker van plan om ook over mannen en hun dingen te praten. Trouwens: als ze naar ons luisteren, steken ze er misschien nog iets van op. En vice versa.”

Waar gaat de eerste aflevering over?
“We beginnen bij het begin: de vagina. Mannen hebben een intieme relatie met hun geslachtsorganen. Hun penis en ballen zien ze en raken ze aan, elke dag. Vrouwen daarentegen, kunnen enkel het topje van de ijsberg zien. Wij wilden nog dieper in onszelf gaan graven, zien wat er daarbinnen allemaal zit. Onmogelijk zonder hulpstuk: het speculum. Tijdens onze research hebben we ontdekt dat dat medisch instrument een boeiende geschiedenis heeft. Het gebruik ervan hangt nauw samen met de ontwikkeling van de gynaecologie als specialisme. En in de jaren zeventig gingen feministes er zelf mee aan de slag. Dat hebben wij dus ook gedaan, in de woonkamer – en wat we te zien kregen, was nogal een revelatie.”

Luisteren kan op: www.vuilelakens.be

Illustratie: Brecht Evens

Schrijf je reactie

1 reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen