Er kan tegenwoordig heel wat, als het om seks gaat. Nog nooit waren er zoveel mogelijkheden om te sexperimenteren en om mensen te vinden die met je mee willen doen. Onder het motto ‘what’s out there’ verkent redactrice Sofie drie sekspraktijken die gewoonlijk buiten haar comfortzone liggen. Deze week: de tantra-workshop. Foto’s: Sara Stragier
Urenlang strelen, eindeloze orgasmes en mentaal en fysiek één worden met de ander, dat is wat bij me opkwam toen ik dacht aan tantra. Om te zien of dit wel strookt met de werkelijkheid – en wat ik ervan zou kunnen opsteken – volgde ik een tantra-workshop voor beginners. Als ik me inschrijf en de website lees, ontdek ik al dat mijn geseksualiseerd beeld over tantra niet correct is. Of toch niet helemaal. Tantra is al zo’n 5000 jaar oud en komt uit het Oosten. Het wordt gezien als een levensstijl, waarvan seksualiteit slechts één onderdeel is. Net zoals ademen, eten, drinken, contact maken enzovoort. In het Westen durft men het aspect van seksualiteit al eens op de voorgrond te zetten. Onterecht, want tantra gaat veel verder dan dat. Wat precies, dat zullen we in de workshop leren.
No stress
Ik arriveer in de late namiddag op de plek waar de workshop zal doorgaan. Ik verwachtte een parochiezaal of een turnhal, maar Google maps brengt me naar een prachtig binnenplein met een fonteintje in het centrum van Antwerpen. Het is een modern gebouw met veel ramen, vol planten. Terwijl ik onhandig mijn fiets aan het vastbinden ben, staat er al iemand klaar om me welkom te heten. “Hallo, ik ben Inge. Kom gerust even binnen,” zegt tantradocente Inge met een stralende glimlach op haar gezicht. Ook haar collega Erik stelt zich voor: “Wat een prachtige locatie hé. Zeker met dat zonnetje op het binnenplein.” De zenuwen die ik voelde om deze workshop uit te testen en buiten mijn comfortzone te treden, wordt meteen getemperd door het warme ontvangst.
“Als je je toch niet comfortabel voelt bij een oefening, mag je stoppen en even aan de kant gaan staan. “
Ik stap binnen en zet mijn schoenen in het schoenenrek. In de kleedkamer hijs ik me van mijn jeans in een comfy groene joggingbroek, want gemakkelijke kleding is aanbevolen. Druppelsgewijs komen de deelnemers aan. Met zo’n 25 mensen gaan we van start. Er zijn een aantal – hetero – stelletjes, de rest is hier solo. Ik ben met mijn 25 veruit de jongste in de zaal, de leeftijd van de andere deelnemers schat ik tussen de 35 en 50.
In een ruime cirkel zitten we elk op een rond kussentje waar mijn bips net op past. Op de achtergrond staat muziek op die op YouTube waarschijnlijk te vinden is als ‘meditational flute mixtape’. Inge en Erik starten met een uitleg over tantra terwijl het publiek muisstil luistert. Zo leggen ze uit dat tantra gaat over ontspanning en rust vinden in jezelf. Niet zo zeer over het verleggen van grenzen. Als je je toch niet comfortabel voelt bij een oefening, mag je stoppen en even aan de kant gaan staan. Ondertussen probeer ik een comfortabele houding te vinden op het kleine kussentje. Kleermakerszit? Nee, toch maar niet. Benen gestrekt? Nee ook niet. Uiteindelijk trek ik mijn benen tegen me op en sla mijn armen eromheen. Een gesloten houding, passend bij mijn gedachte: ‘Oh god, wat staat mij hier de komende drie uur te wachten?’
Aan de slag
De workshop gaat van start met een korte meditatieoefening. Met gesloten ogen luister ik naar het geluid van de gong die af en toe weergalmt. Ik vergeet de stress van die dag en probeer me volledig over te geven aan de wereld van tantra.
Ik vraag me af of de hele workshop zo kalm zal zijn, maar de volgende oefening maakt direct duidelijk hoe veelzijdig tantra is. We staan op en nemen de volledige ruimte in om te dansen. De meditatiedeuntjes maken plaats voor muziek die je hoort op een zomers festival. De opdracht luidt: laat je lichaam de vrije loop gaan en beweeg op de klanken van de muziek. Ik dartel door de ruimte als een opgewekte Calimero die voor het eerst zijn ei verlaat.
“Kies nu een partner met wie je graag de volgende oefening zou doen,” hoor ik Inge zeggen. Willekeurig kijk ik naar de man die naast me staat. We gaan dichter bij elkaar staan en kijken naar Inge en Erik die de oefening voordoen. “Je probeert met je neus de handpalm van de ander aan te raken. Ondertussen beweegt de ander zijn hand en beweeg jij dus mee. Zo geraken we goed opgewarmd,” zegt Erik met een lach. Een lied van Milky Chance weergalmt door de boxen en we gaan van start. Ik volg met mijn neus de hand die alle kanten op gaat en raak stilaan buiten adem, want mijn partner is snel. Zoals bij elke oefening, wisselen daarna de rollen.
“Wat dit met seks te maken heeft weet ik niet, maar ontspannend is het wel.”
Na elke oefening krijg je vijf minuten om met je oefenbuddy te bespreken wat je ervan vond. Wat de oefening met je deed. Het is ook de bedoeling dat je bij elke oefening een andere oefenpartner zoekt. Buiten de koppeltjes, die doen alle oefeningen samen. Zo leer je bijna de hele groep kennen en al snel voel je je niet vreemd meer als je staat te dansen: we’re all-in this together, ik ben lang niet de enige die dit eens uit wil proberen.
Doe alsof je zeewier bent
“Voor de volgende oefening gaat een van jullie stevig met zijn voeten op de grond staan. Beeld je in dat je zeewier bent in een gigantische oceaan. De ander is het water dat af en toe langs je heen stroomt,” legt Inge ons uit. Rustige muziek speelt. Met m’n ogen gesloten, zoals Inge ons vroeg, beeld ik me in dat ik zeewier ben. Zachtjes buig ik door mijn knieën en waggel ik op de geluiden van de oceaanmuziek. De ander geeft me af en toe een zachte duw. Als zeewier buig ik mee met deze beweging. Wat dit met seks te maken heeft weet ik niet, maar ontspannend is het wel. En misschien is dat ook precies de bedoeling van de eerste opdrachten: zorgen dat je loskomt en ontspant, niet onbelangrijk voor goede seks.
Na een korte pauze en nog meer meditatie- en dansoefeningen, is het tijd voor de laatste oefening. We krijgen een blinddoek en staan kriskras door elkaar in een ruime cirkel. Ik wacht nog even met het opzetten van mijn blinddoek tot de opdracht volledig uitgelegd is. Met vooruitgestrekte armen zullen we rustig door de ruimte wandelen. Bij een ontmoeting met een ander paar handen kan je ervoor kiezen om elkaars handen en armen te bevoelen, of om afscheid te nemen en andere handen op te zoeken. Er is één regel: je raakt elkaar niet verder dan de elleboog aan.
“Er staat iemand achter me. Ik draai me om en ontmoet een stel handen.”
Met een vleugje schroom zet ik mijn blinddoek op. Misschien denk ik weer te veel na en is dit iets wat je gewoon moet doen. Maar het blijft voor mij een gek idee dat ik hier tussen allemaal vreemden, geblinddoekt door de ruimte handen zal ‘ontmoeten’. Ik merk dat ik een tikkeltje vloer kan zien onderaan mijn blinddoek. Af en toe zie ik ook een voet. Ja, ik speel dus een beetje vals. Ergens geeft dit me een veilig gevoel.
De eerste minuten blijf ik zo goed als verstijfd staan op mijn plaats. Dan verplaats ik me een aantal centimeters. Rondom mij voel ik mensen passeren, maar telkens lijken ze mij te missen. Dan maar zelf op ontdekkingstocht gaan. Ik schuifel over de vloer, bang om mijn voet op te tillen omdat die mogelijk op een andere zou kunnen belanden. Ik schrik wanneer ik een arm voel. Het valt me op dat er veel haar op de arm staat, waarna ik weer loslaat.
Er staat iemand achter me. Ik draai me om en ontmoet een stel handen. Zachte handen met een ring. “Zou het een trouwring zijn?” gaat het door mijn hoofd. Plots komen er andere handen tussen onze ontmoeting. Het is moeilijk in te schatten met hoeveel mensen we hier nu staan. Ik voel ruwe handen, maar ook tedere handen. Stilaan begint het op een handen-orgie te lijken en wordt het me even te druk. Ik verwijder me van het toneel om op zoek te gaan naar een ander paar handen.
“Tantra-oefeningen kunnen helpen om niet bezig te zijn met je to-do-lijstje.”
Zo gaat de oefening een tijdje door, bijna een half uur lang hoor ik achteraf. Wanneer ik mijn blinddoek afzet doet het licht pijn aan mijn ogen en ben ik verbaasd dat ik helemaal op een andere plek in de ruimte sta dan ik gedacht had. Deze oefening was bijzonder. Deels omwille van het anonieme aspect, deels omdat het best intiem was. En omdat je, doordat je nauwelijks iets kunt zien, op je gevoel aangewezen bent, wat de aanrakingen intenser lijkt te maken.
Het ‘hier en nu’ gevoel
We gaan in een kring staan om de workshop samen af te sluiten. “Je mag zeggen wat deze avond voor jou betekent heeft,” zegt Inge. We gaan de kring rond. “Het helpt om ons als koppel weer samen te brengen en intimiteit te vinden die wat verloren gaat in ons drukke werkleven,” zegt een jonge vrouw die met haar partner deelnam. “In mijn relatie is er weinig intimiteit en dat is soms moeilijk,” zegt een oudere man openhartig, “door aan deze sessie deel te nemen ervaar ik een vorm van intimiteit die ik hopelijk kan meenemen naar mijn partner.” Een andere deelneemster legt uit dat het voor haar vernieuwend was, omdat het haar eraan herinnert dat intimiteit veel meer is dan het seksuele, maar ook ondersteunend en vriendschappelijk kan zijn.
Wat tantra kan betekenen voor je seksleven? Tantra kan je leren om tijdens seks in het ‘hier en nu’ te zijn. Tantra-oefeningen kunnen helpen om niet bezig te zijn met je to-do-lijstje, maar intiem en ontspannen aanwezig te zijn. Side note van Inge en Erik: dit geldt niet alleen voor je seksleven, maar is toepasbaar op alle activiteiten. Ze zijn ervan overtuigd dat dit op alle vlakken van het leven een meerwaarde is. Klinkt misschien vaag, maar ik stapte in elk geval ontspannen buiten. In alle dagelijkse drukte vergeten we soms dat (fysiek) contact, en dan heb ik het niet alleen over seks, van cruciaal belang is voor om je goed te voelen. Dat we daar workshops voor nodig hebben is misschien een beetje sneu, maar whatever helps helps, toch?
Schrijf je reactie