Reportage

Taboob daagt het preutse Instagram uit

Taboob daagt het preutse Instagram uit

Taboob daagt Instagram uit. Met het project, dat vandaag op het sociale mediakanaal wordt gelanceerd, gaan bedenker Jasper Declercq en fotograaf Noortje Palmers op zoek naar wat een borst een borst maakt en wanneer een borst, volgens Instagram dan, niet langer een borst is en dus niet gecensureerd zal worden.

Taboob volgt op eerdere acties op Instagram die het censureren van borsten – die van vrouwen welteverstaan, een mannentepel is geen probleem – aan de kaak wil stellen. Jasper Declercq en Noortje Palmers willen nagaan hoe scherp en effectief het algoritme is van Instagram. Dat doen ze door dagelijks een foto van (niet-)borsten te posten waarbij het bij de ene al duidelijker is dan bij de andere dat het om een borst of een tepel gaat. “We gaan dan na hoeveel tieten er worden verwijderd door Instagram”, legt Jasper uit.

De borsten worden deels bedekt, versierd of bewerkt met Photoshop. “We postten bijvoorbeeld de zogenaamde ‘Pinokkio tepel’: een tepel die met Photoshop zodanig is uitgerekt dat die lijkt op de neus van onze liegende vriend. De foto werd na 0,2 sec al van het platform gehaald”, aldus Jasper.

Rechts de zogenaamde ‘Pinokkio tepel’ die onmiddellijk werd gecensureerd door Instagram.

Na heel wat avonden op café te hebben versleten om leuke visuals te bedenken, gingen ze bij Taboob langs bij de AVA’s en Brico’s van deze wereld om allerlei materialen te vinden om de borsten te versieren. “Tijdens de fotoshoot werkten we volgens het principe van trial and error. Of dan kregen we ineens een zot idee en gooiden we het over een totaal andere boeg. Hoe meer we aan het knutselen gingen, hoe meer ideeën we kregen”, vertelt Jasper.

“Aanvankelijk kozen we voor twee modellen, één met een witte en één met een donkere huidskleur”, vervolgt hij. “Het waren beiden nogal jonge meisjes, dus dachten we: waarom niet nog een ouder stel borsten? We spraken vrienden en familieleden aan. Uiteindelijk hadden ze een selectie van negen modellen die divers waren, niet alleen qua cupmaten, maar ook qua huidskleur.”

Bij monde van Jasper is Taboob vooral een funny project. “De discussie over mannen- en vrouwentepels is al een tijdje aan de gang. Veel heeft Taboob daar inhoudelijk niet aan toe te voegen. Wel willen we de discussie gaande houden en visibiliteit creëren met onze creaties. We hopen dat de foto’s zoveel mogelijk worden gedeeld en gereproduceerd. Als ze zouden verdwijnen op onze account, zouden ze snel kunnen opduiken op een andere. Iedereen is ook vrij om zelf creatief aan de slag te gaan en zijn of haar eigen #taboob te creëren.

Fotografie: Noortje Palmers
Concept & creatie: Jasper Declercq
Styling: Harriet Wouters & Farah el Bastani
Modellen: anoniem
Vanaf vandaag kan je @Taboob_official volgen op Instagram. Later zullen de foto’s opnieuw verzameld worden in een expo in de gerenommeerde Ingrid Deuss Gallery. Alle info vind je ook terug op www.taboob.be.
Update: vanaf dag één kon Taboob op heel wat belangstelling stellen. In een mum van tijd haalde @Taboob_official meer dan 22 000 volgers. De foto’s werden wel vrij meteen geblokkeerd door Instagram en na enkele dagen werd het account opgeschort. Taboob gaat nu voorlopig voort onder het Instagramaccount @taboobofficial.

Schrijf je reactie

Uitvoerende duizendpoot van de redactie. Renaldi houdt zich bezig met de abonneeservice, analytics, en de socials on the weekly. Sporadisch ook eventplanner, grapjas en productieassistente als het moet. In haar vrije tijd vind je haar roddelend bij vrienden op de bank of op een pilatesmat op een zondagochtend. Sporty and spicy!

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen