De Eerste Keer Na

“Pijn, droogte en geklungel, maar het brengt ons wel dichter bij elkaar”

Lotje over de impact van de bevalling op haar seksleven

“Pijn, droogte en geklungel, maar het brengt ons wel dichter bij elkaar”

Er is maar één eerste keer, toch? Mis. Soms kan seks weer helemaal anders of nieuw voelen. Voor het eerst weer na een scheiding, na een coming out of na een geslachtsoperatie, bijvoorbeeld. Lezers getuigen in ‘De Eerste Keer Na’ over hun tweede eerste keer. Dit keer: de eerste keer na een bevalling. Foto: Sophie Lodewijks

Lotje (28) en Matthijs (29) kregen vijf maanden geleden hun eerste kindje Louis. “Ik wou dat ik beter ingelicht was over de impact van het baren van een kind op je seks- en liefdesleven”, vertelt Lotje me. “Omdat dit onderwerp zowel door artsen als door familie en vrienden doodgezwegen werd, had ik geen idee van hoe ik de eerste keer seks na mijn bevalling aan moest pakken.”

“Vijf weken na mijn bevalling ging ik op controle bij de gynaecoloog. Mijn hechtingen leken zo goed als genezen. Op de vraag of ik seks kon hebben en of ik dan misschien ergens op moest letten, kreeg ik als antwoord dat dat allemaal geen probleem was. Ruimte voor vragen was er niet, dus liet ik het daarbij.

Drie weken later durfden Matthijs en ik het aan voor het eerst weer te vrijen. Matthijs was al een tijdje geil. Ik niet. Maar wel heel benieuwd naar hoe het daar beneden zou voelen. Ik was het beu om steeds ‘nee’ te zeggen, dus besloten we na een aantal eerlijke gesprekken om het gewoon te doen. Dan zijn we er meteen vanaf, van die eerste keer. Niemand heeft me ooit iets uitgelegd over hoe je er aan begint of wat je kunt verwachten. Ik heb drie weken niet kunnen zitten door de pijn van de hechtingen dus ik rekende niet bepaald op een spetterende vrijpartij. Geen idee wat ik dan wel verwachtte.

Toen Louis lag te slapen, kropen Matthijs en ik samen in bed. Na een beetje zoenen, begonnen we aan iets dat je normaal gezien voorspel zou moeten noemen. Ik voelde me opnieuw zestien jaar. Een puber die niet weet waar die mee bezig is. Spannend, eng, leuk maar ook raar. Stuntelig. Ik werd niet nat. Ook niet een beetje. Aangezien ik geen pil slik, moesten we het met condoom doen. Dat is, zeker met zo’n droge vagina, niet fijn. Glijmiddel was meer dan nodig. Ik was nog steeds niet geil en het voelde nog steeds niet lekker. Het lukte me maar niet me te ontspannen en Matthijs was heel voorzichtig, bang om me pijn te doen. Wat een geklungel. Voor mij zat er geen orgasme in, voor Matthijs wel. Ik was blijkbaar goed strak dichtgenaaid. Dat dan weer wel.

“Ik voelde me opnieuw zestien jaar. Een puber die niet weet waar die mee bezig is.”

De weken erna was mijn geilheid ver te zoeken. Non stop onderbroken nachten, mijn lichaam dat zo veel verandering onderging, een nieuw mens in ons leven. Er was weinig ruimte voor elkaar, laat staan voor seks. Matthijs liet me eerlijk weten dat hij zich afgewezen voelde, dat Louis nu op de eerste plek kwam en hij ergens daarna. Ik luisterde naar hem zoals hij naar mij luisterde. Die open gesprekken deden ons enorm goed en stapje voor stapje kwamen we zowel op mentaal als op lichamelijk vlak weer dichter bij elkaar.

Matthijs vond me nog even mooi als ervoor. Het bijwonen van mijn bevalling waar ik werd opengeknipt en mijn wat slappere borsten en billen vol striemen, maakten mij voor hem niet minder mooi. We hadden niet alleen de impact van de bevalling onderschat, maar ook het verzorgen van een baby. Constante vermoeidheid, een andere invulling van je dagen en nachten. Ook in mijn vriendengroep werd er niet gesproken over de effecten van het krijgen van een kind op je liefdes- en seksleven. Ik was aangewezen op het internet om uit te zoeken wat ik kon verwachten, en dat is niet fijn. Mijn zus was de enige, naast Matthijs, met wie ik over mijn nieuwe seksleven kon praten. Voorts deed iedereen alsof het niet bestond.

Van twee tot drie keer per week seks voor de zwangerschap hebben we nu, vijf maanden na de bevalling, veel minder en vooral ook onregelmatiger seks. Vorige week deden we het twee keer, deze week nog niet. Ik blijf heel droog en ik heb geen idee of ik ooit opnieuw nat zal worden. Ik voel wel dat het vrijen steeds beter gaat. Sinds kort kan ik me weer ontspannen en ik vind de seks nu op een bepaalde manier wel fijner. Intiemer. Liefdevoller.

“Sinds kort kan ik me weer ontspannen en ik vind de seks nu op een bepaalde manier wel fijner. Intiemer. Liefdevoller.”

Tijdens de laatste maand van m’n zwangerschap masturbeerde ik vaker in mijn eentje dan dat ik voor mijn zwangerschap deed. Twee weken voor mijn bevalling hadden we nog seks met penetratie, maar in die periode masturbeerden Matthijs en ik vaker samen, omdat penetratie gewoon niet aangenaam was in die periode. Nu masturbeer ik amper nog in m’n eentje; als ik zin heb, wil ik dat met Matthijs delen. In die zin is onze seks nu dus ook altijd met penetratie.

Ja, de band tussen Matthijs en mij is versterkt. Dit is een ontdekkingsreis die we samen doen en die we overleven dankzij onze open communicatie. Het voelt als pure liefde en we komen hier samen nog beter uit dan dat we al waren. Als we dit hadden doodgezwegen, was het een probleem geworden, nu is het dat niet. De sporen die de bevalling naliet op mijn lichaam, waardeer ik. Ik draag ze met trots want ik heb met dit lijf wel een prachtig kind op de wereld gezet. Ik voel me een compleet ander persoon, maar ik sta nog steeds heel dicht bij de persoon die ik was vóórdat ik een kind kreeg. Ik voel me nog steeds mezelf, maar gelukkiger.

“Mijn relatie met Matthijs voelt veel dieper en hechter aan. Onze liefde heeft een nieuwe dimensie gekregen.”
Ik heb tot drie maanden na m’n bevalling niet durven kijken hoe mijn vagina eruit zag vanwege de hechtingen. Uiteindelijk heb ik toch de moed bij elkaar geraapt en heb ik met een spiegeltje gekeken. Het viel beter mee dan ik het in m’n hoofd had voorgesteld. Van de hechtingen is zo goed als niks meer te zien, gelukkig.

In de eerste plaats heeft het moederschap me veel gevoel voor verantwoordelijkheid gegeven, maar ook een dosis zelfrelativering. Waar ik vroeger echt kon piekeren over de kleinste dingen, zijn dat, als ik daarop terugkijk, opeens futiliteiten. Alleen de écht belangrijke zaken doen er nog toe. Mijn zelfvertrouwen zorgt ervoor dat ik me niet meer zo druk maak om wat andere mensen van me zouden kunnen denken. En mijn relatie met Matthijs voelt zoals ik al zei, veel dieper en hechter aan. Onze liefde heeft een nieuwe dimensie gekregen.

Lees alle openhartige verhalen in de reeks De Eerste Keer Na

Schrijf je reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen