Openhartig

Het seksleven zoals het is: lang leve saaie seks

Het seksleven zoals het is: lang leve saaie seks

In seksscènes in films zien we meestal strakke lijven gehuld in mooie lingerie, die elegant over elkaar heen liggen kronkelen. Maar seks in het echte leven is een stuk morsiger en complexer. Daarom geven wij een eerlijke inkijk in onze slaapkamer, zonder taboes en verbloemingen. Van een onenightstand tot soloseks, zo gaat het er écht aan toe! Vandaag: de lange relatie.

Mijn vriend en ik zijn veertien jaar samen. We hebben een dochter van acht. Ik heb eens uitgerekend hoeveel keer we intussen seks hebben gehad in onze relatie. Als ik uitga van ongeveer :

 • drie keer per week in de eerste twee jaren dat we samen waren (toen we nog jong, vrij en verliefd waren)
 • twee keer per week de volgende twee jaren (nog wel verliefd maar iets minder verslaafd)
 • een keer per maand in het jaar waarin ik zwanger werd (ochtendkotsen is geen turn-on)
 • een keer per maand in het eerste jaar van onze dochter (slaaptekort is een bonerkiller)
 • de laatste jaren gemiddeld een keer per week (waarin we korte periodes helemaal oplaaien voor elkaar maar andere periodes elkaar ook volledig koud laten)

kom ik uit op 988 vrijpartijen.

988 keer dezelfde lippen op dezelfde borsten. 988 keer dezelfde handen op dezelfde billen. 988 dezelfde penis in dezelfde vagina. 988 keer seks met dezelfde persoon, hoe houd je dat in godsnaam spannend?

Het antwoord is simpel: niet.

Aangezien mijn vriend en ik niet aan bondage, trio’s of partnerruil doen, is de seks bij ons erg voorspelbaar geworden. Ik ken zijn lichaam door en door en hij dat van mij. We weten op welke knopjes we moeten drukken om tot een goed einde te komen. De seks is door de jaren heen wel wat veranderd. Mijn lichaam ziet er niet meer hetzelfde uit als veertien jaar geleden. En we zijn er na al die jaren oefening ook beter in geworden.

Maar echt spannend, nee, dat is onze seks niet meer.

“Waarom moet seks eigenlijk altijd spannend zijn? Het lijkt alsof spannende seks altijd goede seks is en omgekeerd.”

De kwaliteit van ons minnespel varieert van een intense, uitgebreide vrijpartij tot een voorspelbaar vluggertje. Soms vrijen we niet zo zeer omdat we goesting hebben in de ander, maar gewoon omdat we zin hebben in seks. Je gebruikt de ander zijn lijf als tool om zelf klaar te komen. Een uitgebreide vorm van masturberen, zo je wil (geef toe dat je dit zelf ook al eens gedaan hebt, je hoeft niet zo verontwaardigd te kijken).

Waarom moet seks eigenlijk altijd spannend zijn? Het lijkt alsof spannende seks altijd goede seks is en omgekeerd. Toegegeven, de seks was de eerste jaren bloedgeil. We rukten de kleren van elkaars lijf en hadden ALTIJD zin. Ik moest maar aan hem denken en ik glibberde al half van mijn bureaustoel.

Maar ik herinner me ook nog dat ik constant geconstipeerd was wanneer ik bij hem bleef slapen, omdat ik niet durfde kakken in zijn flat. Of dat ik zelden klaarkwam omdat ik geen aanwijzingen durfde geven. Of dat zijn jongeheer het wel eens liet afweten in het heetst van de strijd door de spanning en het gedoe met condooms.

Dat is nu wel anders. Wij generen ons niet meer voor onze wc-stops. Ik kom zo goed als altijd klaar tijdens de seks. En condooms hoeven we al lang niet meer te gebruiken. Dat klinkt waarschijnlijk weinig aspirationeel, ik geef het toe. Toch heb ik er volledig vrede mee, met dat “oersaaie seksleven” van ons.

“Ik weet niet of ik het nog zou willen, een andere piemel leren kennen, een andere man uitleggen wat ik graag heb.”

Onze levens zijn daarnaast immers ontzettend goed gevuld. We hebben beiden leuke jobs, waarin we ons volledig kunnen smijten, een prachtige dochter die steeds onafhankelijker van ons wordt, en een grote groep fantastische vrienden waarmee we leuke weekends beleven. Het wordt niet veel beter dan dit, denk ik vaak. Ik zoek (en vind) mijn thrills niet meer tussen de lakens, maar elders. Het bed is de plek waar mijn vriend en ik elkaar terugvinden, waar niets hoeft, en waar er geen verwachtingen zijn die we niet kunnen inlossen, waar we onszelf kunnen zijn, elke nacht opnieuw.

Fantaseren over een ander lichaam doe ik nog wel eens, maar eerlijk, ik weet niet of ik het nog zou willen, een ander lijf versieren, een andere piemel leren kennen, een andere man uitleggen wat ik graag heb.

Ik denk dat sommige mensen die iemand anders willen veroveren, eigenlijk stiekem iemand anders willen zijn. Ze willen niet meer diegene zijn die met de deur open kakt, de vrouw die de vuile onderbroeken van haar man wast of de man die Maxi Tampons meeneemt van de supermarkt voor zijn lief. Ze willen iemand mysterieus zijn, die altijd stijlvol en elegant gekleed is, iemand die sexy en begerenswaardig is en nooit de controle verliest.

“Je kan je vrijpartijen verfijnen en verder ontwikkelen, als een kunst die je stap voor stap aanleert.”

Well, you can’t have your cake and eat it too. Want zodra je die andere veroverd hebt, wordt die na verloop van tijd ook weer saai en gewoon. Laat hij stinkende scheetjes in bed of erger je je aan het feit dat hij zo snel klaarkomt en jij nooit. En hoe hard je ook van jezelf wegloopt, je komt jezelf toch altijd weer terug tegen. Want hoe lang kan je die maxi tampons verbergen? En hoe fijn is het om niet steeds je buik te moeten intrekken in bed?

Vandaar mijn betoog: saaie seks is zo erg nog niet. Zeker niet als je verder een heel vol leven en een goeie relatie hebt. Je kan je vrijpartijen verfijnen en verder ontwikkelen, als een kunst die je stap voor stap aanleert, in plaats van een vurige vlam die je verteert. Artikels met tips voor ‘de heetste standjes’ laten dus wij voorlopig links liggen. Geen eetbare slipjes of anale kralen in onze nachtkastjes. We doen wat goed voelt, maar forceren niets.

Misschien bereikt ons seksleven ooit nog wel eens een hoger niveau. Ik heb me altijd al afgevraagd wat een vallei-orgasme is of hoe je tantrische seks dan beleeft. Of misschien wordt een van ons ooit nog stapelverliefd op een twintig jaar jonger exemplaar. Dat kan allemaal. Maar voorlopig is het goed zo. Er moet als zo veel in ons leven. Laat het in bed maar lekker vertrouwd zijn.

Lees alle verhalen uit de reeks Het Seksleven zoals het is
Foto: Istock

Schrijf je reactie

4 reacties
 • Tina says:

  Ook wij zijn 15 jaar samen (met kinderen) en verdiepen ons wel in nieuwe technieken, spannende omstandigheden en verrassende standjes. Helemaal niet “om iemand anders te zijn” of voor het mysterie. Maar omdat we sex belangrijk vinden als bindmiddel, ontdekkingstocht, oergevoel, roes, uitlaatklep, … en omdat dat het enige is dat je als koppel exclusief met elkaar deelt. Net om de controle te verliezen aan elkaar en volledig in elkaar op te gaan in een anders zo gestructureerd leven.

  • Anne says:

   Volledig akkoord en mooi verwoord zoals het er bij ons, na 34 jaar samen !, ook aan toe gaat. Lekker vertrouwd, geen heimelijk gedoe, geen keeping up appearances, gewoon straight forward and let go with the flow, technische hulp soms voor wanneer het wat minder vlot gaat en/of pittige lingerie waarin ik me op en top vrouw voel en dat bij mijn man voor wat extra opwinding zorgt. Verbeelding, creativiteit en openheid in bed zijn zo belangrijk, … en lukt het niet vandaag dan doen we het gewoon morgen of een andere keer, heerlijk … !

 • Bianca says:

  Ik vond het na 17 jaar nog altijd fijn, zoals vermeld, een vreemde piemel en alles weer gaan uitleggen hoefde echt niet voor mij. Misschien omdat vrouwen meer zin krijgen bij het ouder worden zoals men beweerd. Maar mijn ex had er anders over beslist. Als de rest ook klopt dat die andere vrouw ook saai wordt, dan heeft hij lekker pech. Ik blijf toch gaan voor een lange vertrouwde relatie en met iemand waar ik mij veel beter bij voel dan bij hem…

 • gertie says:

  Voor veel mensen is dit artikel zeker een opkikker!

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen