Opinie

Wie wil emanciperen, moet orgasme-gel smeren

Wie wil emanciperen, moet orgasme-gel smeren

Klaarkomen is lekker. We doen het graag, we doen het vaak en we proberen het soms ook samen. Was seks een wielerwedstrijd – vergeef me de beeldspraak, zondag is het De Ronde – dan lag daar de finish. Als je een man bent tenminste. Want uit onderzoek blijkt dat vrouwen veel minder vaak jubelend over de meet komen. Orgasmeongelijkheid, heet dat dan. En daar probeert Durex nu munt uit te slaan.

De orgasmekloof is zoals de loonkloof: ze dient zo snel mogelijk gedicht. Ik sta ervoor op de barricaden, ik hoop van u hetzelfde. En nu mogen we zelfs Durex in onze rangen verwelkomen. Ook de condoomgigant wil af van die kloof. Dat blijkt toch uit de reclamecampagne die Durex begin dit jaar lanceerde. Daarin vertelt een kokette dame dat tweederde van de vrouwen hun ‘vitamine OMG’ niet altijd krijgen tijdens seks. En dat is orgasmeongelijkheid. Dat zegt niet zij, dat zeggen de statistieken. Of zo lijkt het toch.

Dopamine in een flesje

Het filmpje is uiteraard meer dan een bewustwordingscampagne. Durex is een multinationale gigant, geen ngo. Hiermee wil het bedrijf flesjes Orgasm’Intense aan de vrouw brengen. Met één flesje kan je wel tot 20 keer klaarkomen. Emanciperen door te smeren, met andere woorden. Zotjes. Maar voor u enthousiast naar de winkel spurt: even een factcheck. Tot 20 orgasmes met één flesje gel? Says who?

Schreeuwen in de duisternis

De wetenschapper in mij besloot een en ander uit te pluizen. Durex goochelt met cijfers, maar waar haalt het die? Welke onderzoeken of tests liggen aan de basis van die stelling? En werkt die gel überhaupt wel? Joost mag het weten. Online is geen enkel onderzoek over de gel terug te vinden. Al wat Durex zegt op hun website, is dat 80% van de gel-smerende dames in het experiment klaarkwamen. Maar hoe, wat, met wie en tijdens welke fase van de seks? We moeten het aan voorgenoemde Joost vragen.

9 op 10 dames kan zonder gel komen. Ze hebben er geen orgasmeflesje voor nodig.”

Ik wou even dieper graven en probeerde Durex te contacteren, of ze mij het onderzoek konden bezorgen. Op de website vind je geen telefoonnummer, dus ik vul het online contactformulier in. Een maandje later blijft het antwoord nog steeds uit. Dan maar een berichtje via Facebook, waar ik wél antwoord op krijg. Of ik misschien het contactformulier kan invullen? Geen probleem, meneer Durex. Geen probleem. Daar krijg ik uiteindelijk wel een antwoord op: “Indien wij hieraan willen meewerken zal contact worden opgenomen.” Mijn reminders en telefoontjes haalden niets uit. Durex maakt ons warm met orgasmeflesjes, maar van haar customer service word ik helemaal frigide.

Dan maar terug naar het reclamefilmpje. Twee derde van de vrouwen, claimt Durex, komen niet altijd klaar bij partnerseks. Maar in werkelijkheid zijn de cijfers nog straffer. Niemand komt namelijk altijd klaar bij partnerseks. Dat geldt voor vrouwen én mannen. Spaar me van de last dat het orgasme een must wordt. Verderop in het spotje horen we dat 80% van de dames klaarkwam bij de ‘tests’. Maar dat 80% met gel klaarkomt, is heus geen wonder, beste Durex. We weten uit ons Orgasmeonderzoek dat 9 op 10 dames zonder gel kan komen. Ze hebben er dus geen orgasmeflesje voor nodig. 

Een fout ingestelde gps

Durex maakt in het spotje een denkfout. Dat bewijst vijf decennia aan seksonderzoek. Daaruit blijkt namelijk dat de cijfers over vrouwelijke orgasmes bij penetratie vrij stabiel zijn. Een kwart, tot een derde komt daarbij klaar. En dat is helemaal oké, want er zijn genoeg wegen die leiden naar een orgasme. De kans dat Durex die cijfers doet kantelen met een eenvoudige gel, is weinig geloofwaardig. Nee, orgasmeongelijkheid wordt net in stand gehouden als je penetratie vooropstelt als dé manier waarop vrouwen moeten komen. De kans dat je de orgasmekloof groter maakt, is dan méér dan reëel.

Smeren-vrijen-klaarkomen?

De zogenaamde wondergel zal het verschil niet maken, want ze schiet haar doel voorbij. De meeste vrouwen kunnen namelijk best goed klaarkomen. Hun hoogtepunten duren gemiddeld langer, ze kunnen het vaker – het wereldrecord ligt op 138 keer in één uur, jawel – en als ze het solo doen, komen ze ongeveer even snel klaar als een ontkurkende man: na vier minuten. Het probleem zit vooral in Durex’ definitie van seks. De condoomgigant schakelt dat gelijk aan penetratieseks. En dat is net de moeilijkste manier om klaar te komen.

“Emancipatie is momenteel een hype. En dat klinkt marketeers als muziek in de oren.”

De vrouwelijke sweet spot ligt niet diep in de vagina verborgen. Het geheim van het jubelen zit in de clitoris. Uit onderzoek blijkt dat een goed voorspel, waarbij de clitoris flink wordt gestimuleerd, dé sleutel is. En het is trouwens de ideale weg naar pijnloze penetratieseks. Vrouwen hoeven niet al smerend te emanciperen, of via penetratie klaar te komen. Durex verkondigt het met grote trom, maar het zal op een sisser eindigen. Een scheet in een netzak, heet dat in het mooi Vlaams.

Waarom doet Durex het dan? Waarom komt de rubbergigant op voor orgasmegelijkheid? Ik zei het al: Durex is een multinational, geen ngo. Emancipatie is momenteel een hype. En dat klinkt marketeers als muziek in de oren. Met dit spotje kaapt Durex de emancipatie in de hoop dat vrouwen zich smerend een weg naar een emanciperend orgasme banen. Maar dat is dus nergens voor nodig. Vrouwen hebben alles al om seksueel plezier te ervaren.

 

Lees ook: het Grote Orgasme Onderzoek ism. Het Nieuwsblad Magazine

Schrijf je reactie

2 reacties

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen