Uitgetest

Uitgetest: online leren masturberen

Uitgetest: online leren masturberen

Je kunt tegenwoordig bijna alles online leren, van hoe je pasta met veel te veel kaas maakt op Tasty tot hoe je een fietsband plakt op YouTube. Er zijn veel meer Tasty-filmpjes te vinden dan verantwoorde seksvideo’s voor vrouwen, maar ze bestaan wel, de online video’s en cursussen om beter te leren masturberen. Ik testte een korte cursus uit: de Slaapkamergeluk-challenge.

Even een disclaimer: ik kreeg niet betaald om de Slaapkamergeluk-challenge uit te proberen, of om erover te schrijven. Ik probeerde het uit persoonlijke interesse. En deelnemen aan de Slaapkamergeluk-challenge is trouwens ook gratis. Zover de mededelingen, nu kunnen we door naar de seks.

Allereerst: waarom zou je een challenge willen volgen om jezelf beter te leren beminnen? We vinden het normaal dat je speeltjes, nieuwe standjes en nieuwe technieken gaat uitproberen omdat je een relatie hebt en merkt dat het allemaal niet zo spannend meer is in bed. En eigenlijk zou het net zo normaal moeten zijn om ook in je eentje jezelf seksueel te willen ontwikkelen. Dit is waar het internet uitkomst biedt, want goede informatie over jezelf verwennen en beter leren masturberen is via andere kanalen niet meteen voorhanden – al kun je daarentegen bijna niet om de artikels met “50 nieuwe standjes die jullie zeker moeten proberen!” heen.

“Over seks met jezelf wordt vaak wat schamper gedaan, want het zou geen ‘echte’ seks zijn. Ik ben er een groot voorstander van.”

Schrijfster Marleen Janssen, die deze challenge bedacht, legt op haar website uit waarom ze ermee begon: “Omdat leuke, fijne seks begint bij jezelf. Heb je jezelf seksueel niet op orde, dan kun je ook niet goed seks hebben met een ander. Over seks met jezelf wordt vaak wat schamper gedaan, want het zou geen ‘echte’ seks zijn. Ik ben er een groot voorstander van. Dat er zoveel vrouwen zijn die zelden tot nooit klaarkomen, vind ik niet zo gek. We leven in het pik-tijdperk. De seks die we bedrijven, is gericht op hem. We dansen met ons allen hand in hand om de fallus heen. Als díe het maar naar zijn zin heeft. Maar het genot van de vrouw? Dat lijken we te vergeten.”

Vanavond vozen met mezelf

Ik kan ervan meespreken. De eerste jaren dat ik seksueel actief was, vond ik mijn eigen genot niet zo belangrijk. Mijn opvatting van seks was lekker klassiek: zijn orgasme is een must, dat van mij een leuke bijkomstigheid. Als seks stroef begon te lopen in een langere relatie, of als ik niet meteen opgewonden raakte tijdens een vrijpartij, dacht ik dat het aan mij lag. Zou ik te veel stress hebben en daarom geen zin meer hebben in seks? Zou de verliefdheid zodanig afgenomen zijn dat ik mijn vriend niet meer aantrekkelijk vond?

Dat het er ook aan zou kunnen liggen dat seks vooral om penetratie draaide en ik daar nog helemaal niet klaar voor was omdat mijn lichaam nauwelijks “opgewarmd” was, daar had ik nooit over nagedacht. Dat kwam niet alleen omdat mijn ex-lieven weinig aandacht hadden voor mijn genot, het lag ook aan mijzelf. Ik wist niet precies wat ik wilde en vroeg er ook niet om. Soms kapte ik het zelfs af als een man me uitgebreid vingerde, al dat gefriemel aan mijn lijf vond ik vervelend en bovendien voelde ik me onzeker over mijn lichaam. Pas toen ik zelfverzekerder werd en ik een nieuwe sekspartner kreeg die juist heel veel aandacht aan mij besteedde (en heel goed wist wat hij deed), ontdekte ik dat seks veel leuker is als mijn lichaam helemaal “aan” staat – en ook dat ik op allerlei manieren kan klaarkomen. Daar wilde ik wel meer van leren, ook zonder die man erbij. Maar tijd vrijmaken om te masturberen, dat lukte me niet, hoe vaak ik ook in mijn agenda “vanavond vozen met mezelf” zette.

Sekshuiswerk

De challenge – die je gewoon in je eentje thuis doet – bleek wel een effectieve stok achter de deur, want als de challenge afgelopen is zijn de bijbehorende video’s niet meer beschikbaar. Ik schreef me in en ontving tien dagen lang elke dag een email met informatie en oefeningen. En ik plande een moment in om die oefeningen te doen – niet ’s avonds als ik al moe was, maar ’s ochtends of meteen na werktijd. Om eerlijk te zijn lukte het dan nog steeds niet altijd om ook echt tijd voor mezelf vrij te maken, dus soms moest ik mijn huiswerk de volgende dag inhalen.

“Goede seks begint met ontspanning en voelen wat er omgaat in je lichaam. Dus vooruit, ik hield m’n ondergoed aan en ging mediteren.”

Toen de eerste mail binnenkwam was ik lichtelijk teleurgesteld, want van seks was er geen sprake: de eerste opdracht was een meditatie van zes minuten. Eigenlijk is dat zo gek niet, realiseerde ik me toen ik de rest van de informatie las, want goede seks begint met ontspanning en voelen wat er omgaat in je lichaam. Dus vooruit, ik hield m’n ondergoed aan en ging mediteren.

Na de meditatie voelde ik me loom en op mijn gemak. Ik was niet bezig met dat lastige probleem op mijn werk of met de overvolle wasmand die in de badkamer stond. Maar ik dacht ook niet aan seks, mooie mannen of spannende scenario’s. Was het niet de bedoeling dat ik opgewonden zou raken en fantastische seks met mezelf zou hebben?

In de volgende mails werd het allemaal duidelijk. Deze week zou ik leren om juist even niet na te denken over alles wat me mogelijk zou kunnen opwinden. Want daarmee raak je afgeleid van je lichaam (dat vrouwen überhaupt niet zoveel weten over hun lichaam, ontdekte ik de volgende dag, toen we een filmpje over vrouwelijke anatomie toegestuurd kregen en in de Facebookgroep discussieerden over hoe weinig goede seksuele voorlichting de meeste vrouwen in hun jeugd gekregen hadden). Toen dat principe duidelijk was, volgde er een mail met huiswerk in de vorm van een geluidsbestand, wat je kunt aanzetten terwijl je jezelf bemint. Toegegeven, masturberen terwijl je naar een mp3-tje luistert is in het begin nogal raar, maar na een paar keer vond ik het net zo normaal als yoga doen met Adriene. Het geluid van een gong en de instructies brachten me in de juiste mood en hielpen me om te focussen op mijn ademhaling.

De speeltjes doen ook mee

Voor het eerst sinds lange tijd had ik seks – met mezelf – waarbij het niet ging over mijn sekspartner en wat die voelt, of snel klaarkomen zodat ik kan slapen, of fantasieën die heel opwindend zijn, maar me ook afleiden van mijn eigen lichaam. In plaats daarvan had ik langzame seks waarbij alles enkel om mij draaide. En dat herhaalde ik een paar dagen achter elkaar. Eigenlijk deed de challenge me denken aan de door mannen geschreven tantra-boeken die ik vroeger weleens uit de bib haalde, maar dan in een modern jasje gestoken en bekeken vanuit het oogpunt van een vrouw.

In een volgende oefening werden we uitgenodigd om op het moment dat je lichaam er klaar voor was de speeltjes boven te halen. Waar de meeste speeltjes een afleider pur sang zijn – ze wekken immers de indruk dat er een piemel in je lijf zit waar je dan zelf een man aan vast fantaseert – leerde ik de speeltjes te gebruiken als hulpstukken om nieuwe technieken op mezelf uit te testen en gefocust te zijn op het gevoel dat ze veroorzaakten.

“Het lezen van de verhalen van andere vrouwen gaf me de moed om in het vervolg ook meer aandacht voor mijn slaapkamergeluk te vragen.”

Klinkt misschien allemaal niet revolutionair, maar voor mij was het dat wel, en voor veel andere deelneemsters aan de challenge ook, ontdekte ik in de bijbehorende Facebookgroep. Want waar ik begin twintig ben en al redelijk snel ontdekte dat seks niet moeilijk of onbevredigend hoeft te zijn, vertelden sommige oudere vrouwen in de groep dat ze al tientallen jaren pijn hebben als ze met hun man naar bed gaan en zich nooit gerealiseerd hebben dat het kwam omdat er niet genoeg aandacht voor hun behoeftes was. Het lezen van hun verhalen gaf me de moed om in het vervolg ook meer aandacht voor mijn slaapkamergeluk te vragen. Seks is veel te leuk om maar halfslachtig uit te voeren.

En het resultaat?

Ik wist hiervoor al hoe ik kon klaarkomen. Wat er veranderd is, is dat ik geleerd heb om veel meer aandacht te hebben voor alles wat er gebeurt voor dat moment van ontlading. Seks met jezelf of een ander is stukken leuker als je er echt met je hoofd bij bent, en niet tijdens de handelingen fantaseert over geile seks met die ene ex-collega op een leeg kantooreiland. Door meer aanwezig te zijn en meer tijd uit te trekken voor masturbatie, leerde ik genieten van de verschillende fases van prikkeling die de clitoris kan doorlopen en hoe je die langer kunt rekken. In plaats van met de eerste golf aan strand te gaan, blijf ik tegenwoordig zo lang mogelijk surfen.

Foto: Istock
Naam van de gastredacteur bekend bij de redactie.

Schrijf je reactie

1 reactie

Charlie geeft regelmatig het woord aan mensen die - net als wij - geen blad voor de mond nemen.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen