Emoshit

“Dat ze gewoon efkes stoppen met onderzoek doen”

“Dat ze gewoon efkes stoppen met onderzoek doen”

Ik weet het, dat klinkt een tikje radicaal, redelijk conservatief en ook wat lichtzinnig, gezien het feit dat we zoveel te danken hebben aan onderzoek en al. En toch neem ik mijn woorden niet terug. (enkel misschien voor de mensen die onderzoek doen naar de genezing van allerlei erge ziektes en manieren om duurzaam met onze wereld om te gaan. Doe gerust voort gasten, ik heb het niet tegen jullie).

Ik blijf erbij: DAT ZE GEWOON EFKES STOPPEN MET ONDERZOEK DOEN.

Toegegeven, ik heb ook al wel eens gedacht dat we gewoon moesten stoppen met dat internet. Maar dat was in een opwelling. Deze uitspraak niet. Niet helemaal. Ik ben er ergens diep in het binnenste van mijn ziel echt van overtuigd.

Laat me even uitleggen hoe het zover is gekomen dat ik denk dat onze wereld beter af zou zijn als iedereen gewoon even zou stoppen met dingen te onderzoeken. Dat doe ik aan de hand van een verslag van het moment waarop ik die uitspraak deed, in een gesprek met Sara.

Sara: “Weet ge wat ik vandaag las? Blijkbaar is veel water drinken helemaal niet goed voor ons lichaam.”

Ik (Zita): “Wat?”

Sara: “Veel water drinken, het is niet gezond. Die richtlijn dat we minstens 1,5 liter water per dag moet drinken, liefst 2 liter als het kan, de stelling dat hoe meer we drinken hoe beter, omdat we dan een soort van zotte zelfreinigende, eeuwig gezonde machine zouden worden, zolang we voldoende water dronken. Dat. Ze nemen dat terug.”

Ik: “WAT?”

En ik zeg gewoon ‘wat’, maar mijn hoofd ONTPLOFT.

ZO.

ontploft-def

Want ik kan hier echt. niet. bij. Niet ook dit nog. Ik heb al veel aanvaard. Dat melk toch niet gezond isDat we van suikers niet alleen dik maar ook sneller oud wordenDat sporten in de stad ongezonder is dan niet-sporten in de stadDat broccoli goed is tegen kanker en Alzheimer en waarschijnlijk tegen nog duizend andere ziektes die ik gelukkig nog niet ken, dus eet ik broccoli tegen de sterren op (hoewel mijn maag en darmen het heel moeilijk hebben met broccoli). Enfin, ik heb het allemaal proberen aanvaarden. Ook al beweerden ze de week nadien dat melk toch gezond was, met al dat calcium. Ook al zeiden ze eerst dat vetten ongezond waren, en vervingen ze in alle producten de vetten door suikers. En veranderden ze een paar jaar later GEWOON OPNIEUW VAN GEDACHT. “Oeps, gasten, het is omgekeerd. Vet is goed. Van suiker gaat ge dood. Sorry.”

Samengevat: hier zit een heel verward aapje, onzeker over wat ze nu precies moet doen. En de emmer van dat aapje wat betreft gezondheidsrichtlijnen, zit vol. (Ik ben dat aapje). Dus nee, dit kan er echt niet bij.

Blijkbaar drinken we allemaal te veel. Voortdurend water drinken is, hou u vast, constante stress voor ons lichaam.

Terug naar het gesprek: Sara gaat ondertussen rustig verder met haar uitleg, want ze weet niet dat mijn hoofd ondertussen al ontploft is. “Ze zijn dus niet meer zeker of veel water drinken wel gezond is. Blijkbaar drinken we allemaal te veel. Voortdurend water drinken is, Zita, hou u vast, dit verwacht ge niet: constante stress voor ons lichaam. Ons lichaam begrijpt niets van drinken zonder dorst, want onze maag moet zich telkens voorbereiden als er water aankomt. Het lichaam weet immers niet of het gezond water zal zijn of water dat uit een vieze beek vol bacteriën komt, dus zet het ons immuunsysteem aan het werk telkens als we drinken. En dat vraagt energie, maat. Dus daarom mogen we eigenlijk enkel drinken als we heel veel dorst hebben, echt ‘ik heb vijf uur in de woestijn gewandeld’ dorst. En misschien moet zelfs dat niet. Dat heb ik niet helemaal begrepen.

Ik: (boos) “KOMAAN MAAR HOE MOETEN WE NU NOG WETEN WAT GOED IS?”

(triest) “Dat kunnen ze toch niet maken?!”

(compleet de weg kwijt) “Als zelfs water drinken niet meer gezond is?”

Sara: “Ik weet het. Het is teleurstellend.”

En toen heb ik het gezegd:

“DAT ZE GEWOON EFKES STOPPEN MET ONDERZOEK DOEN.”

Ik weet het, het is een tikje radicaal, redelijk conservatief en ook wat lichtzinnig. Maar wat ik bedoelde was:

Ik ga gewoon even stoppen met de onderzoeken te lezen en ik ga meer leven.

Laten we allemaal gewoon even leven, gewoon leven, en van alles een beetje doen ofzo. Hopelijk komt het dan goed. En anders hebben we ondertussen toch maar lekker volle melk kunnen drinken, en een koekje met suiker kunnen eten, en een eitje kunnen opsmikkelen dat gebakken is een pan die druipt van de boter, en kunnen joggen in het park in de stad naast de snelweg en daar deugd van gehad. Oké?

Ik weet dat mensen niet kunnen (laat staan moeten) stoppen met onderzoek doen, zoals we ook niet kunnen stoppen met dat internet. Maar ik ga gewoon even stoppen met de onderzoeken te lezen en ik ga meer leven. Als je in mijn clubje wilt, je bent welkom. De club is een soort work in progress, en alle leden zijn dat ook.

Voorlopig zijn dit onze waarden:

Wij doen ALLES.

Maar met mate.

Als dat lukt.

Anders misschien ook niet.

 

Zita en Sara Theunynck schrijven samen op hun blog genaamd Emoshit. ‘Want verstandige blogs met nuttige tips zijn er al genoeg.’ Emoshit.be
Foto boven: Istock

Schrijf je reactie

19 reacties
 • Dirk says:

  Hebben wij dat nog .. een bos met veel … Even onderzoeken misschien 😉

 • Dirk says:

  Hebben wij dat nog bossen met veel … even onderzoeken 😉

 • Waldo says:

  Laten we lekker onze volle melk mengen met véél water en daar dan onze rijstwafels in soppen. Elke dag…twee keer…nèh

 • Marleen says:

  Prachtig geschreven Zita…ik zit hier zowaar te glimlachen…je zou het inderdaad op de duur niet meer weten.
  Laat ons maar met mate van alles een beetje blijven genieten! Wat een (h)eerlijke artikels toch telkens weer!

 • Ellen says:

  Dat onderzoek over giftige rijstwafels, alle mama’s in paniek… Jongens jongens toch, gewoon een beetje gezond verstand en dat de media hun titeltjes eens minder spannend maken.

  Probleem is interessant uitgelegd door John Oliver: https://www.youtube.com/watch?v=0Rnq1NpHdmw

 • Julie says:

  Vaak, heel vaak worden de resultaten van ‘onderzoeken’ de wereld ingestuurd door mensen die er iets aan kunnen verdienen. It’s all about the money.
  Maar als we nu eens allemaal ons eigen gezond verstand gebruiken. Te veel van iets is nooit goed &variatie maakt het ook net leuk. Bij deze, ik denk dat ik ook wel bij dat clubje pas 😉

 • Charlotte says:

  Je kan stoppen met onderzoeken of natuurlijk je gezond kritisch verstand gebruiken. Maar dat laatste kost precies wat meer moeite dan een schreeuwerig click bait artikel schrijven.

 • Ditte says:

  Het probleem zit niet bij de onderzoekers of het wetenschappelijk onderzoek, maar bij de media en hoe ze erover berichten. Er wordt al te vaak gezegd dat “wetenschappelijk onderzoek” dit of dat heeft aangetoond in de media, maar vaak is die informatie niet correct of komt het van pseudo-wetenschap (dus van bedrijven die graag iets willen verkopen). Heel vaak worden de resultaten van het echte wetenschappelijk onderzoek verkeerd geciteerd, volledig uit het hun context getrokken of gewoon verkeerd geïnterpreteerd omdat de berichtgevers er weinig van snappen. Je moet dus niet je rug draaien naar de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek. Je moet wel op zoek gaan naar het originele onderzoek in wetenschappelijke tijdschriften en daar je conclusies uit trekken. Jammer genoeg geven veel (flut?)redacties de link naar het originele werk niet mee, omdat ze het simpel weg niet gelezen hebben. En heel vaak bestaat dat werk zelfs niet. Het publiceren van aandachttrekkende titels is blijkbaar belangrijker dan correcte informatie verspreiden. Dus bottom-line: je moet boos zijn op de booschappers en de bronnen goed checken, niet op de onderzoekers (van een onderzoeker die zelf grijze haren krijgt als ze de berichtgevingen over “wetenschappelijk onderzoek” leest).

 • Bruno says:

  Het mag inderdaad eens ophouden ? Ze mogen nog onderzoeken wat ze willen, maar ze moeten ’t ons gewoon niet vertellen vooraleer ze mega totaal compleet en helemaal zeker zijn van hun stuk, zo na een jaar of drie misschien. Waarvoor dank!

 • Charlotte says:

  Waar kan ik mij aanmelden voor dit clubje? Het lijkt wel alsof ik mijn eigen gedachten zit te lezen!

 • Kim says:

  Ik wil wel lid worden, moet daar eerst onderzoek aan vooraf gaan? ;o)

Zita wil maar een paar dingen in het leven. Eén: iets betekenen. Twee: minder twijfelen over wat ze dan wil betekenen. Drie: letterkoekjes in de oven roosteren, want dan zijn die écht knapperiger. Vier: minder huilen om onnozele dingen, zoals wanneer ze een platte band heeft met haar fiets, of omdat ze gevallen is met haar witte broek, want geef toe, dat is ECHT frustrerend.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen