Reportage

Ook mannen kopen seksspeeltjes

Maar waarom praten we daar nooit over?

Ook mannen kopen seksspeeltjes

Vrouwen en seksspeeltjes, het is een goed huwelijk. Er wordt ook niet vreemd opgekeken van een dildo of vibrator in de schuif van vrouwlief, want ze organiseert toch Upperdare party’s? Maar hoe zit het bij mannen? Over de sekspop en kunstvagina wordt alleen maar lacherig gedaan. Weet jij of jouw mannelijke vrienden in het bezit zijn van seksspeeltjes? Wel, ik ook niet. Tijd voor een onderzoek naar de favoriete seksspeeltjes van mannen. Tekst: Merlijn Kinnaert

Martijn is een 30-jarige IT’er, die sinds 2,5 jaar single is. Hij heeft een flinke verzameling seksspeeltjes. “Ik heb negen buttplugs, een vibrator, vier dildo’s, een fleshlight (kunstvagina, red.), vier cock rings en een penispomp. Ik koop ze zowel in de winkel als via internet. Ik kies soms voor online omdat de prijs beter is en omdat sommige items enkel online verkrijgbaar zijn. Soms ga ik naar de winkel omdat ik wil kunnen zien en voelen wat ik koop.”

“Ik beschouw mezelf als biseksueel, maar heb niet de behoefte om een relatie met een man te beginnen. Toen ik 17 was, had ik een vriendin die op seksueel gebied veel verder stond dan ik. Van haar leerde ik veel. Omdat we ook anale seks hadden, en zij hier enorm van kon genieten, begon het ook bij mij te kriebelen.”

Ik kon mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en kocht een buttplug. Toen ik thuiskwam heb ik er meteen mee gespeeld.

“Ik vroeg haar hoe het voelde om anale seks te hebben, waarop ze antwoordde dat er maar een manier is om dat te ontdekken. Door seks te hebben met een man, dacht ik aanvankelijk, maar zij wees me op het ruime aanbod van seksspeeltjes. Eerst besloot ik om het te laten bij een fantasie, maar een paar dagen later wandelde ik door de stad langs een seksshop. Ik kon mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en kocht uiteindelijk een buttplug, nadat ik heel zenuwachtig uitleg aan de verkoopster gevraagd had. Toen ik thuiskwam heb ik er meteen mee gespeeld.”

“Nadat de relatie met mijn vriendin spaak liep, ben ik vaker met de buttplug gaan spelen en heb ik kort erna een grotere gekocht, aangezien de andere steeds minder gevoel gaf door gewenning. Vandaar ook dat ik ondertussen aan mijn collectie van negen buttplugs zit.”

 

‘Ben je homo?’

“Met vrienden praat ik niet over mijn speeltjes, al zijn er twee van hen wel op de hoogte, en mijn moeder is dat ook. Een vriend vond mijn dildo, waardoor ik de stereotiepe opmerking te horen kreeg: ‘Ben je homo?’ De andere vriend vond mijn fleshlight en was eerder nieuwsgierig.”

Martijn denkt te weten waarom mannen geheimzinnig doen over hun seksspeeltjes. “Het heeft er volgens mij mee te maken dat wij volgens het stereotype vrouwen moeten imponeren en stoer zijn. Een speeltje gebruiken is natuurlijk verre van stoer en wordt eerder aanzien als een tekortkoming. Zo van: die man kan een vrouw niet plezieren zonder speeltjes. Om over het taboe rond anale speeltjes nog maar te zwijgen. Veel mannen zien anale stimulatie enkel als iets voor homoseksuelen, terwijl het niets met geaardheid te maken heeft of je graag op de manier bevredigd wordt,” besluit hij.

 

Deze speeltjes zijn populair bij mannen

Hoewel er meestal gezwegen wordt over de seksspeeltjes die mannen gebruiken, is Martijn lang niet de enige die ze koopt. De zatsuballen die Kjetl Benson in ‘Callboys’ uit zijn achterste trok, deden tv-kijkend Vlaanderen fronsen. Maar wat blijkt: ook Vlaamse mannen zijn in het echte leven fan van (anale) seksspeeltjes. Om een idee te krijgen welke speeltjes populair zijn bij de mannen, wierp ik een blik op het lijstje met populairste producten in deze categorie op bol.com.

Het werkt heel eenvoudig: penis in de cup, dichtdoen, en laten zuigen.

Op nummer vijf prijkt de Spider Realism Masturbator. Voor €75 kan u de kunstvagina uit de kast halen en uw rechter- of linkerhand wat rust gunnen. Een plaatsje hoger: de Nexus – Revo 2 buttplug met een prijskaartje van 126 euro. Een échte aanrader, aldus Bol: “De Nexus Revo 2 is de volgende stap in de technologie van plezier voor mannen, ontworpen om het voor de gebruiker mogelijk te maken om nieuwe hoogten van orgastisch gelukzaligheid te bereiken door de kracht van de prostaatmassage.”

Brons is er voor de Hercules Penispomp, die helpt om erecties te krijgen en langer vast te houden. Op nummer twee staat de Tenga Original US Deep Throat Cup. Het werkt heel eenvoudig: penis in de cup, dichtdoen, en laten zuigen. Volgens de Japanse makers is dit speeltje nog lekkerder dan seks. Het meest verkochte item is de kunstvagina Fleshlight Pink Lady Original. Voor 60 euro heb je een ‘levensechte’ vagina in huis.

fleshlight

De fleshlight ‘Pink Lady Original’ is het populairst bij mannen ©Bol.com

 

Waarom zo’n taboe?

Er is dus een hele keur aan speeltjes voor mannen, en ze verkopen. Waarom praten we er dan zo zelden over? Er wordt vaak gezwegen over erectie-bevorderende hulpmiddelen zoals een penisring of vibrator uit angst dat vrienden daaruit denken op te maken dat er iets aan je mankeert. Alsof je zulke speeltjes nodig hebt om je plezier te vergroten en dus zonder niet in staat bent voldoende plezier te genereren. Een drogreden natuurlijk.

1 op 10 mannen bezit een penisring. Toch staan ze niet te springen om zich in te schrijven voor een Upperdare.

Wim Slabbinck, Charlie’s huisseksuoloog en auteur van het boek ‘Waarom mannen geen seksboeken kopen’ bevestigt het taboe dat bestaat rond mannen en hun seksspeeltjes. “Seksspeeltjes kennen geen geslacht. Ze kunnen fijn zijn voor hem en haar. Een vibrator op het lid kan bijvoorbeeld ook voor mannen heel opwindend zijn. Twee op de tien vrouwen in de Benelux hebben ondertussen een vibrerende vriend, maar ook mannen doen goed mee. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat ook mannen vibrators gebruiken. Zo’n 17 procent van de ondervraagde mannen gaf aan een vibrerende vriend te gebruiken bij soloseks. En een op de tien mannen bezit bijvoorbeeld een penisring. Toch blijven mannen vaak wat weigerachtig staan tegenover seksspeeltjes. In elk geval staan ze niet te springen om zich in te schrijven voor een Upperdare,” aldus Slabbinck.

 

Misschien kreeg je door dit artikel ook wel zin om te experimenteren of om over je speeltje(s) te vertellen? En wie weet ligt er binnenkort een pakje te vibreren onder de kerstboom! 

Foto: Istock
Merlijn Kinnaert is student Journalistiek aan de PXL Hogeschool in Hasselt.

Schrijf je reactie

1 reactie
  • Olivier says:

    Ik kan enorm genieten als mijn vrouw mij neemt met een strapon het is enorm opbindend om je vrouw zo te zien genieten en het is leuk voor mezelf ook 

Charlie geeft regelmatig het woord aan mensen die - net als wij - geen blad voor de mond nemen.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen