Beeldreeks

“Als ik mij kwetsbaar opstel, durven anderen dat misschien ook”

“Als ik mij kwetsbaar opstel, durven anderen dat misschien ook”

Anne van den Berg is freelance illustrator. Met de nadruk op free. Want ze voelt zich gezegend met een leven waarin ze alleen maar dingen doet die ze leuk vindt. Zoals illustreren voor kranten, boeken en tijdschriften. Maar ook eigen werk maken, onder andere over thema’s als onzekerheid, gender en seksueel geweld. “Ik zet mijn kwetsbaarheid liefst in om mensen te helpen.”

avdb

Hoe komt je werk tot stand?
Anne: “Voor een opdracht bestudeer ik eerst altijd de input en ga dan even iets anders doen. Meestal komt het idee dan ineens vanzelf. Dan zie ik voor me hoe ik het uit ga werken, met potlood, aquarel of een combinatie. Ik ga op zoek naar foto’s, teken of schilder de onderdelen, scan ze in en voeg alles samen in Photoshop.

Bij mijn vrij werk gaat het ongeveer hetzelfde, alleen zit de input in mijn hoofd en moet die soms opgedeeld worden in stukken. In de mooiste en uiterst zeldzame gevallen zet ik mijn potlood op papier zonder te weten wat ik ga maken, maar wel met een bepaald gevoel in mijn hoofd. Even later schrik ik dan ‘wakker’, om te ontdekken wat ik heb getekend.”

avdb2avdb1

Hoe krijg je de juiste sfeer vertaald op papier?
“Ik duik in de emotie die ik naar beeld wil vertalen en later zie je die als vanzelfsprekend terug op het papier. Dat duurt even. Voor het meest intieme werk kan ik niet zomaar gaan zitten en direct beginnen. Soms loop ik een hele ochtend rond, zowel buiten als in huis, voor ik eindelijk kan gaan zitten en in een uur tijd op papier gooi wat er uit moet.”

avdb4

Je bent bezig met een reeks rond (seksueel) geweld. Vanwaar dit onderwerp?
“Wanneer ik vertelde over mijn vervelende ervaringen, merkte ik dat opmerkelijk veel mensen soortgelijke of nog ergere dingen hadden meegemaakt op gebied van seksueel geweld. En ook dat veel van hen het fijn vonden om dat te kunnen uiten en niet meer het gevoel te hebben alleen te staan. Ik wil mensen het gevoel geven minder alleen te zijn en zou graag zien dat het voor meer mensen veilig voelt om erover te praten. Ik wil op mijn manier bijdragen aan minder schaamte voelen over iets wat je overkomt en waar je niets aan kon doen. Dat probeer ik te doen door herkenbaarheid en openheid. Met mijn illustraties probeer ik mensen te helpen. Als ik mij kwetsbaar opstel, durft de ander dat misschien ook.”

avdb3

Meer info: www.annevdberg.nl
Uit onderzoek blijkt dat jongeren tussen 18 en 25 jaar 4 keer meer risico lopen om slachtoffer te worden van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Om deze reden lanceren vzw Zijn (www.vzwzijn.be) – Beweging tegen geweld en Université des Femmes, in opdracht van het kabinet van de staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs, een nationaal sensibilisatieproject ter preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld onder studenten. Aangezien studenten hun eigen leefwereld het beste kennen, vragen ze aan hen om zelf een campagnevoorstel uit te werken en in te dienen ten laatste op 14 april 2017. Het eindresultaat van dit project is een campagne voor en door studenten. Op 12 mei 2017 wordt het beste campagnevoorstel geselecteerd en bekendgemaakt door een nationale jury van experten. Wil je meedoen? Meer info vind je hier en in deze video.

Schrijf je reactie

Charlie geeft regelmatig het woord aan mensen die - net als wij - geen blad voor de mond nemen.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen