Opinie

“Ga meisjes niet vertellen dat vrouwen een soort willoze zaadcontainerbak zijn”

“Ga meisjes niet vertellen dat vrouwen een soort willoze zaadcontainerbak zijn”

Bij onze noorderburen ontstond vorige week heel wat ophef over een boek: ‘Sexy, but tired. But sexy.’ van de Nederlandse vlogger Jamie Li. En nee, het geeft niet als je niet meteen weet wie dat is.

Jamie Li is een vrij bekende influencer in Nederland, zo blijkt. Volgens Wikipedia en enkele pastelkleurige lifestyleblogs is ze bekend geworden met beauty en fashion vlogs op YouTube. Dat houdt in dat ze dagelijks een camera op zichzelf, haar make-uptas, zichzelf, haar kleerkast en nog een beetje meer op zichzelf richt. En daar heeft ze een winstgevende business uit gebouwd. Oké. Good for her. Vlogs boeien mij persoonlijk niks, maar good for her. Ik doe het haar niet na.

“Het boek belooft vrouwen te helpen om ‘alle ballen in de lucht te houden’ én sexy as hell te blijven.”

Op een dag besloot Jamie Li dat captions onder haar eindeloze stroom outfitfoto’s op Instagram niet voldoende waren om haar wijsheid met de wereld te delen, en schreef dan maar een boek. ‘Sexy, but tired. But sexy. belooft vrouwen te helpen om ‘alle ballen in de lucht te houden’ én daarbij steevast sexy as hell te blijven.

“Hoe hou je je relatie spicy? Hoe verberg je een buikje of een bips vol cellulite? (…) Of: hoe kom je uiterst stijlvol je zwangerschap door en tik je gelakt & gewaxt die bevalling af? En als je ze eenmaal hebt, die kids, wat trek je ze aan?”

Yep. En dat is nog maar de achterflap. Het wordt nog veel beter. Naar een feestje in gloednieuwe laarsjes die je voeten al na vijf minuten in een bloederige homp rauw vlees veranderen? Daar draait Jamie haar hand niet voor om! Dé truc om die levende hel te overleven is doodsimpel, zo leren we. (En neen, het is niet: andere schoenen dragen. So not sexy.) Jamie trekt gewoon boterhamzakjes over haar voeten. Super makkelijk én slim, want als je dan onverhoopt toch etterende open wonden oploopt, maken ze in ieder geval geen vlekjes. Fabulous.

“Vol trots verkondigt Jamie dat ze complimenten kreeg over haar keurig bijgewerkte schaamhaar. Van de verloskundige.”

Jamie gaat nog veel verder dan eenvoudige huis-, tuin- en keukentips. Op elk vlak van je leven kan je bijleren van dit vleesgeworden orakel der sexiness. Bevallen, bijvoorbeeld. Dat doe je bij voorkeur strak gewaxt en netjes gelakt, met gestyled haar. Voor de sexy as hell bevallingsvlog, gok ik? Vol trots verkondigt Jamie dat ze zelfs complimenten kreeg over haar keurig bijgewerkte schaamhaar. Van de verloskundige. Tijdens de bevalling. Want dat is helemaal niet vreemd, natuurlijk.

Maar de meeste opschudding ontstond over haar seksadvies. Jamie vindt namelijk dat als je man zin in seks heeft en jij geen serieuze lichamelijke klachten hebt, er niks anders op zit dan simpelweg zin maken.

“Want mannen moeten hun zaad kwijt. Ze kunnen er ook niets aan doen. Het zaad moet eruit. Is de zak eenmaal geleegd, dan heb jij de man terug waar je voor hebt getekend. Dan is-ie weer leuk en gezellig.”

Laat dat maar even tot je doordringen, ja. “If you don’t, another (wo)man will’, voegt ze er later zelfs doodleuk aan toe.

Ik heb niks met het fenomeen ‘influencer’: ik volg geen influencers en zie hun boodschappen niet. Maar als iemand, influencer of niet, een dergelijke verzameling woordenvergif uitbraakt en aan jonge meisjes en vrouwen presenteert als de ultieme gids voor een sexy leven, word ik boos. Hey, wil jij per se een boekje schrijven over jezelf? Moet je vooral doen. Maar kunnen we alsjeblieft afspreken dat je niet vijftig jaar emancipatie probeert tenietdoen door vrolijk te pretenderen dat het oké is – nee, zelfs een must – om als vrouw de veredelde seksslaaf van je man te zijn?

Jamie heeft voornamelijk vrouwelijke fans tussen 16 en 35 jaar.

En ja, ik zie je denken: hè, hoeveel schade kan zo’n professioneel selfieprinsesje nu helemaal berokkenen? Valt toch allemaal wel mee. Sure, zolang ze haar invloed aanwendt om biologische geitenmelkyoghurt uit IJsland te promoten in ruil voor een gratis handtas, is het redelijk onschuldig. Bovendien heeft Jamie net geen 60.000 volgers op Instagram en 40.000 abonnees op YouTube, wat haar in het influencerwereldje niet per se een heel grote vis maakt. Wat maakt dat nu uit in een land met miljoenen inwoners?

Tja. Best wel veel dus. Want veel influencers promoten aan de lopende band elkaars producten. En zo stijgt het aantal potentiële kopers van een boek als dit razendsnel van 60.000 naar enkele honderdduizenden.

Nog belangrijker is wie die honderdduizenden precies zijn. Jamie heeft voornamelijk vrouwelijke fans tussen 16 en 35 jaar. Logischerwijs maken we ons dan zorgen over die jonge meisjes, die naar mensen als Jamie Li opkijken en boodschappen die influencers de virtuele wereld in blaten als zoete koek slikken. Willen we serieus dat zij opgroeien met het idee dat seks eigenlijk niets meer is dan de compleet onbedwingbare behoefte van mannen om hun zaad te lozen, bij voorkeur in hen? Ik mag verdomme hopen van niet.

“Ga meisjes niet vertellen dat mannen nu eenmaal hun zaad kwijt moeten.”

Maar zij zijn niet de enigen die door dit vergif in print beïnvloed kunnen worden. Tuurlijk weet een 30-jarige moeder inmiddels wel dat er belangrijkere dingen zijn dan staying sexy als je bezig bent om een kind op de wereld te zetten. En dat ze zodoende driekwart van Jamie’s wijsheden met een flinke korrel zout in de vuilnisbak mag flikkeren. Maar andere seksistische ideeën zijn hardnekkiger: zo laat onderzoek zien dat een op vier Belgische vrouwen weleens gedwongen seks heeft gehad met haar partner. Maar liefst vier op tien Belgen (mannen én vrouwen) vindt dat seks zonder toestemming niet altijd verkrachting is. 14% gelooft dat slachtoffers van verkrachting dat zelf veroorzaakt hebben, door hun gedrag of kledij. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ik geloof  in vrije seksuele keuze. Iedereen mag zelf beslissen met wie ze wanneer wat voor seks hebben. Niemand moet ooit tegen zijn of haar zin seks hebben, ook niet binnen een relatie. Zelfs al komt de ander dan iets ‘te kort’. En ja, als Jamie Li voor zichzelf heeft besloten dat als haar man seks wil, ze ‘wel even door de zure appel bijt’ als zij geen zin heeft, dan is dat ook prima. Jouw lijf, jouw leven, jouw keuze, vriendin. Maar ga die persoonlijke keuze niet zomaar aan honderdduizenden meisjes en vrouwen opleggen als iets wat ze moéten doen als ze ‘sexy’ willen zijn. Ga hen niet vertellen dat mannen ‘nu eenmaal hun zaad kwijt moeten’, alsof vrouwen een soort willoze zaadcontainerbak zijn.

Feminisme gaat over gelijke rechten voor mannen en vrouwen, waaronder het recht om te beslissen over je eigen lichaam. Zonder dat iemand, man of vrouw, je daartoe dwingt of manipuleert. “Alles doen wat mijn man wil is een keuze die ik als onafhankelijke vrouw zélf maak, hoor!” is daarom bij definitie géén feminisme. En zelfs als je, zoals Jamie Li schrijft, gelooft dat een man altijd in ‘team konijn’ zit en zijn zaad kwijt moet,  betekent het nog steeds niet dat je als vrouw geen andere keuze hebt dan je daar volledig naar schikken.

“Van wie het ook komt: seksisme is seksisme. En seksisme is gevaarlijk.”

Enfin. Ondanks dat ik niet bijzonder blij ben met dit hele Jamie-Li-persoontje, gaat het me niet per se om haar. Ben ik een hater? Welnee. Ik misgun Jamie haar succes niet. Ik ben hoegenaamd niet jaloers op haar leven. En zelfs al zou ik Jamie Li fantastisch vinden, dan nog blijft de inhoud van dit boek extreem wansmakelijk. Het is verkeerd en ronduit schadelijk om jonge meisjes en vrouwen te vertellen dat ze zin moéten maken als hun man seks wil, omdat mannen zogezegd niet fysiek, mentaal of emotioneel in staat zijn om zich in te houden of hun zaad ergens anders te lozen dan in jouw vochtige doos. Kom op zeg.

Ongeacht of je weet wie Jamie Li is en of je haar wel of niet leuk vindt; iederéén zou verontwaardigd moeten zijn over de inhoud van dit boek, los van haar persoon. Want of het nu van een vrouwelijke, blonde influencer komt of van een mannelijke, grijze bankdirecteur: seksisme is seksisme. En seksisme is gevaarlijk. Jammer, maar waar. Maar jammer.

Foto’s: Istock

Schrijf je reactie

4 reacties
 • Lilly says:

  Aan de persoon die dit artikel heeft geschreven; ik denk stiekem dat je zelf graag vlogger of incluencer was geweest want de jaloezie stroomt er van af. Je kan een andere mening hebben, maar je bent al vanaf het begin negatief in je artikel.

 • Margot Heyne says:

  Het boek van jamie Li is geen opiniërend pamflet of een statement hé. Het is een eerlijk en humorvol girltalk-boek , dat inderdaad ook op een “in your face” manier zegt dat je in een koppel , met je vriend rekening te houden hebt. Schande zeg. Het is in een trouw koppel niet aan één partij om te bepalen of en wanneer. Enne … jonge vrouwen kunnen dit leuke boek wel plaatsen hoor : het zijn géén kippetjes zonder kop of willoze slachtoffers zoals ze plots overal geportretteerd worden. Dat soort paternalistisch denken is voor mijn part duizend maal schadelijker dan de meisjesklap in dit boek.

 • annez says:

  Schrijf een paar nare zinnen in je boek waar geheid ophef over komt en je marketing campagne is geslaagd.. goedkoop en succes gegarandeerd!

 • Johannes Janssens says:

  Je schrijft : “Ik geloof in vrije seksuele keuze. Iedereen mag zelf beslissen met wie ze wanneer wat voor seks hebben.” In dat geval ben ik akkoord met wat je schrijft. In het andere geval, als partner A zin heeft, en B niet, en A en B hebben besloten ’trouw’ te zijn, dan moet de discussie terug vanaf begin. Persoonlijk vind ik dit trouwens veel te gecompliceerd geleuter over eenvoudige dingen. Sex is des mens, en man en vrouw kunnen het best met mekaar hebben, het mag ook geen wapen worden om de andere te manipuleren. Misschien meer over leren op de schoolbanken.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen