Beeldreeks

Hairgoals: mannen over hun lange haar

Hairgoals: mannen over hun lange haar

Op een zomeravond zag fotografe Sarah Van Looy een jongen met prachtig lang haar voetballen met zijn kameraden in het licht van de ondergaande zon. Sarah werd plots getroffen door een bijzondere fascinatie voor mannen met alle soorten lang haar. Ze besloot een fotoreeks te maken die even oogstrelend is als het haar van de modellen. En ze vroeg de mannen hoe belangrijk hun haar voor hen is. Zanger Guido Belcanto: “Ik hoop dat ik sterf voor ik kaal word.” 

Mehdi (27), student Chinese taal

Sinds wanneer heb je lang haar?
Mehdi: “Ik had kort haar, totdat ik zes jaar geleden te lui was om naar de kapper te gaan en zonder knipbeurt op vakantie naar de Canarische eilanden vertrok. Mijn haar lijkt nog sneller te groeien als de zon schijnt. Toen ik na de vakantie terug op school kwam herkende mijn leraar me niet meer. De structuur verandert ook: hoe langer mijn haar, hoe kleiner de krullen. Ik kreeg veel positieve reacties en vond het zelf ook mooi, dus nu wil ik het zo houden. Alleen mijn vader vraagt altijd wanneer ik nog eens naar de kapper ga.”

“Als ik mijn haar zou knippen, dan ben ik niemand meer!”

Is het veel werk om je kapsel te onderhouden?
“In de zomer is het erg warm en moet ik mijn huis vaak stofzuigen omdat er overal haar ligt. Ik heb nu de zijkanten afgeschoren. Dat zie je niet, maar daardoor is het minder dik en zwaar. Verder was ik het met shampoo, conditioner en ik doe er olie in. De volgende dag zit het goed zodra ik uit bed stap.”

Val je op met dit kapsel?
“Als ik mijn haar zou knippen, dan ben ik niemand meer (lacht). Mensen kennen me vanwege mijn haar, het geeft me ook een hogere aaibaarheidsfactor. Op school, feestjes, werk, of gewoon op straat spreken mensen me aan over mijn haar. En natuurlijk word ik vergeleken met Fellaini. In 2014 bekeek ik de wedstrijd België-Algerije op scherm in het Koning Boudewijn-stadion. Toen Fellaini scoorde was iedereen uitzinnig, mensen sprongen bovenop me alsof ik het doelpunt gemaakt had! Toen ik na afloop naar huis wilde, deed ik er een uur over om de metro te bereiken. Om de vijf meter wilden mensen met me op de foto en m’n haar aanraken. Die dag stond ik overal op Facebook!”

 

Glenn (27 jaar), matroos

Sinds wanneer heb je lang haar?
Glenn: “Sinds mijn vijftiende. Toen paste dat lange haar bij mijn imago, ik was met muziek bezig en veel van de muzikanten die ik goed vond hadden lang haar, zoals Jim Morrison. Omdat ik vaak geen zin heb om naar de kapper te gaan is mijn haar steeds langer geworden. Lang haar hebben is nu een gewoonte voor mij.”

Kreeg je commentaar op je haar?
“Toen ik nog voetbalde, kwam er vaak commentaar op mijn haar. In mijn ploeg had iedereen kort haar. Ik moest een sportdiadeem aandoen omdat het anders in mijn ogen hing. Tegenspelers riepen dan vaak kwetsende dingen naar mij, maar ik trok mij daar niets van aan. Mijn moeder vraagt me af en toe of ik mijn haar niet kort zou laten knippen, maar ik durf niet. Stel dat ik het maar niets vind, dan duurt het heel lang voordat ik opnieuw deze lengte heb.”

“Mijn haar geeft mensen een reden om mij aan te spreken.”

Is je haar een conversatiestarter?
“Ja, ik draag mijn haar vaak in een dot en dan spreken mensen mij constant aan om te zeggen dat ik op Zlatan (Zlatan Ibrahimović, Zweeds voetballer nvdr) lijk. Zelfs mannen vragen om samen met mij op de foto te mogen. Ik sta ook bij veel van mijn vrienden in de gsm onder de naam ‘Zlatan’ (lacht). Vaak komen vrouwen naar mij toe om te zeggen dat ze jaloers zijn op mijn haar en vragen of ze het mogen aanraken.”

Zie je je ouder worden met dit haar?
“Ja, ik vind lang wit of grijs haar heel mooi. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat ik niet kaal word.

Tom (19 jaar), student film

Sinds wanneer heb je lang haar?
Tom: “Ik heb mijn haar laten groeien sinds mei 2016. Ik was het beu om steeds gel in mijn haar te doen en ervoor  te zorgen dat het goed lag. Het was een impulsieve beslissing en dat blijft het ook. Ik ben nu voorbij al die ongemakkelijke lengtes en laat mijn haar groeien. Als ik het beu ben, gaat het er af. Ik zal wel zien waar het eindigt.”

Hoe draag je je haar?
“Dat wisselt. Soms doe ik het in een dotje, soms draag ik het los. Het is afhankelijk van hoe mijn haar zich op die dag gedraagt.”

“Ik vind dat ik een krachtigere indruk maak door de combinatie van het lange haar en baard.”

Denk je dat mensen je anders bekijken nu je lang haar hebt?
“Nee, ik denk het niet. Zelf vind ik dat ik er meer volwassen uitzie en een krachtigere indruk maak op mensen door de combinatie van het lange haar en baard. Vrienden zeggen mij vaak dat ze jaloers zijn op mijn volle baard.”

Hoe verzorg je je haar?
“Ik was mijn haar om de twee dagen en gebruik wekelijks conditioner. Mijn baard vergt meer verzorging: zo vaak mogelijk wassen, een keer per week conditioner, elke ochtend baardolie en om de twee dagen balsem.

Wat voor indruk maak je op mensen met je haar?
“Mij gaat het vooral over hoe ik er zelf wil uitzien en niet over hoe andere mensen denken over mij. Vroeger hechtte ik veel belang aan mijn uiterlijk en ik begon mij daar ongelukkig bij te voelen. Toen ik het losliet, heb ik ook mijn haar losgelaten met hoe ik er nu uitzie als gevolg. Ik ben wie ik wil zijn.”

 

Sander (22 jaar), muziekfanaat

Sinds wanneer heb je lang haar?
Sander: “Ik ben sinds anderhalf jaar niet meer naar de kapper geweest. Ineens was het lang. Het begon vanuit pure luiheid; je haar laten groeien lijkt voor de buitenwereld een actief proces, maar voor jezelf is dat heel passief. Je ziet jezelf iedere dag in de spiegel merkt niet echt dat je haar steeds langer wordt.”

“Ik was mijn haar om de twee dagen met twee verschillende shampoos. Nooit dezelfde shampoo na elkaar omdat ik op het internet heb gelezen dat ik mijn haar anders uitput. Het blijkt te werken want mijn haar is heel zacht, ook al gebruik ik nooit een conditioner.”

“Ik heb een haar uitgetrokken en ze heeft dat haar in haar portefeuille gestoken.”

Val je op met je haar?
“Het gebeurt wel heel vaak dat ik op feestjes ben en dat meisjes aan mijn haar willen komen. Ik vind dat wel leuk! (lacht) Ik merk dat ik een andere vorm van aandacht krijg sinds ik lang haar heb omdat ik er anders uitzie dan de andere mannen.”

Heb je een leuke anekdote over je haar?
“Er is ooit een meisje naar mij toegekomen om te vragen of ze aan mijn haar mocht komen. Nadien kwam ze terug en vroeg ze of ze aan mijn haar mocht ruiken. Toen ze vertrok kwam ze nog eens naar mij toe om te vragen of ze mijn haar nog een keer mocht aanraken. Ik heb toen gevraagd of ze misschien een haar mee naar huis wou nemen. Ik heb er eentje uitgetrokken en ze heeft dat haar in haar portefeuille gestoken (lacht).”

 

Koen (39 jaar), Blockchain/Distributed Ledger Technology Adviser

Sinds wanneer heb je lang haar?
Koen: “Sinds mijn vijftiende heb ik lang haar. Ik mocht mijn haar laten groeien van mijn moeder zolang ik er voor zorgde dat het proper was. Nirvana werd toen net bekend en ik vond die muziek heel goed. Lang haar paste daar bij. Ondertussen ben ik verder geëvolueerd naar Metal.”

Hoe verzorg je je haar?
“Ik verzorg mijn haar heel grondig. Ik gebruik twee shampoos om de twee dagen, een reinigende en een verzorgende en dan één keer per week een crèmespoeling. Ik neem er mijn tijd voor, vooral om de overeenkomst met mijn moeder te eren.”

“Mensen denken vaak dat ik ‘de IT-er’ ben vanwege mijn kapsel.”

Heb je het gevoel dat je kapsel je anders maakt dan anderen?
“Ik ben advocaat geweest en toen ik startte hebben ze me gezegd dat ik me met mijn kapsel harder moest bewijzen. Nadien ben ik aan de slag gegaan bij bedrijven en verzekeraars en is mijn haar een beetje mijn handelsmerk geworden. Mensen kennen mijn naam niet, maar weten wel dat ze terecht kunnen bij ‘die man met zijn lang haar’.”

Heb je een leuke anekdote over je haar?
“Als ik ergens moet spreken en er is een computerprobleem of de beamer doet het niet, dan vragen ze mij altijd om dat te regelen. Ze denken vaak dat ik ‘de IT-er’ ben, ik zie er dan ook uit als een IT-er (lacht). Dat gebeurt echt heel regelmatig.”

Zou je je haar ooit afknippen?
“Waarschijnlijk wel, wanneer het haar begint te verdwijnen zal ik wel een ander kapsel moeten nemen.”

 

Mart (31 jaar), eigenaar van Marts Meubels

Sinds wanneer heb je lang haar?
Mart: “Ik heb al negentien jaar lang haar, de dreadlocks kwamen een paar jaar later. Het was een impulsieve beslissing, maar ik ben er uiteindelijk heel tevreden mee. Dreadlocks moet je laten zetten en blijven onderhouden. Om de aantal maanden moet ik het bij iemand die gespecialiseerd is in dreadlocks laten bijwerken.”

“Vooral omaatjes komen vragen om mijn haar aan te raken.”

Is dat veel werk, dreadlocks?
“Ik heb evenveel werk als iemand zonder dreadlocks. Tijdens mijn werk wordt het soms wat stoffig. Daarom draag ik het meestal in een dot, recht omhoog. Dan zit het niet in de weg en het is ook veiliger. Ik heb een keer gehad dat een dreadlock mee in de boormachine ging en werd uitgetrokken. Het was gelukkig maar een dunne dreadlock maar dat was geen fijn gevoel.”

Val je op met je kapsel?
“In Antwerpen valt het mee, maar er wordt wel naar me gekeken als ik buiten een grote stad ben, bijvoorbeeld in Enschede, waar ik opgroeide. Vooral omaatjes komen vragen om mijn haar aan te raken. Gisteren nog kwam er een omaatje het atelier binnen om te vragen of ze  mijn haar mocht aanraken. Daarna was ze meteen weer weg.”

Wil je iets zeggen met je haar?
“Nee, ik doe het gewoon voor mezelf. Ik vind het mooi en het past bij de manier waarop ik in het leven sta: ik maak me niet zo gauw druk.”

 

Lars (11 jaar), scholier

Sinds wanneer heb je lang haar?
Lars: “Ik denk al mijn hele leven. In het eerste leerjaar is het een keertje kortgeknipt, maar daarna niet meer.”

Zou je ooit weer kort haar willen?
“Dat weet ik niet. Voor mij is het vooral belangrijk dat het langer is dan mijn kin. Anders vind ik het heel kort. Wanneer ik die foto’s zie van het eerste leerjaar dan zie ik wel dat ik dat ben, maar het blijft moeilijk om me mezelf voor te stellen met kort haar. Ik schrik er dan van mezelf zo te zien en vind het best wel grappig.”

“Elk mens kan zijn zoals hij zelf wil: er zijn meisjes met kort haar en jongens met lang haar.”

Draag je je haar altijd los?
“Nee, tijdens het voetballen draag ik vaak een staartje. Zo heb ik mezelf eens goed pijn gedaan. Tijdens een duel was ik met mijn achterhoofd op de grond gevallen en door dat staartje en de rekker deed dat extra veel pijn.”

Denk je dat je lang haar je anders maakt dan anderen?
“Ik word vaak gepest omdat ik lang haar heb. Ze weten dat ik een jongen ben en dan nog zeggen ze ‘meisje’ tegen mij. Het kwetst mij en ik word er boos van. Toch blijf ik mijn lang haar houden, want elk mens kan zijn zoals hij zelf wil: er zijn meisjes met kort haar en jongens met lang haar.”

 

Guido (64 jaar), zanger

Sinds wanneer heb je lang haar?
Guido: “Toen ik zestien was liet ik voor het eerst mijn haar lang groeien. Toen was het een rebelse daad om lang haar te hebben. Daarna heb ik mijn haar weer afgeknipt en droeg ik het in een kuif. Sinds het grijs is geworden, zo’n vijftien jaar geleden, heb ik het opnieuw laten groeien.”

“Mijn haar staat voor exuberante gedachten en ideeën.”

Is het altijd een bewuste keuze geweest?
“Ik laat mijn haar groeien omdat ik graag de natuur haar gang laat gaan. Ik probeer een natuurmens te zijn en woon al vijftien jaar midden in de natuur. In een huisje overwoekerd door klimop, waar de natuur door kieren en ramen naar binnen komt. Ik heb ook een heel vrouwelijke kant. Ik kleed mij thuis af en toe als vrouw en dan heb ik met mijn lang haar veel mogelijkheden om er een vrouwelijk kapsel van te maken. Ik moet geen pruik gebruiken.”

Hoe verzorg je je haren?
“Ik heb bijna mijn hele leven mijn haar zelf onderhouden. Niemand mocht er aan komen. Ik knipte het zelf, want ik had een fobie voor kappers. Voor mij zijn mijn haren de veruitwendiging van mijn innerlijk: onstuimig, woest en een beetje onaangepast. Het staat voor exuberante gedachten en ideeën. En daarbij, het soort liedjes dat ik maak kan je niet brengen met een broske (lacht). Kaal worden is mijn grootste angst. Ik hoop dat ik sterf voor ik kaal word.”

Heb je een bijzonder haarmoment?
“Ik had een optreden op Linkeroever. Na een liedje wou ik mijn harmonicahouder afdoen en het ding bleef haken in mijn haar. Ik kreeg het écht niet los. Ze hebben het optreden moeten stilleggen en er is er een vrouw met een schaar het podium opgekomen om het los te knippen. Ik was een stuk van mijn haar kwijt. Vreselijk.”

Bram (23 jaar), werkt in de horeca

Sinds wanneer heb je lang haar?
Bram: “Twee jaar geleden heb ik mijn haar voor het laatst laten knippen. Ik leerde toen een jongen kennen die droomde van een vriend met lang haar. Omdat ik zelf ook al langer overwoog om het te laten groeien, was de beslissing snel gemaakt. Ik had wel al eens geprobeerd om het te laten groeien, maar het kwam altijd op een punt dat ik vond dat het te onverzorgd was en dan ging ik snel naar de kapper. Nu had ik mijn vriend om mij te steunen om door die lastige haarfases te komen. Mijn haar is samen met mijn relatie gegroeid. We zijn nu nog steeds samen (lacht).”

Hoe verzorg je je haar?
“Ik ging heel graag naar de kapper. Dat was voor mij een verwenmomentje.  Sinds ik mijn haar laat groeien, ga ik niet meer naar de kapper en ben ik milieubewuster beginnen te denken. Ik gebruik geen zeep meer. In het begin was dat lastig, want dan werd mijn haar heel droog. Nu is het veel beter: ik ga in de douche, spoel mijn haar met water en klaar. Ik heb er geen werk aan.”

Wat vinden andere mensen van je haar?
“Ik krijg heel vaak complimenten over mijn haar, bijna dagelijks. Ik geniet wel van die aandacht. Enkel op feestjes is het soms lastig wanneer dronken mensen door mijn haar willen gaan. Dan zeg ik: don’t touch it! It’s sacred! (lacht)”

 

Foto’s: Sarah Van Looy

Schrijf je reactie

5 reacties
  • Mon Willebrords (MUS) says:

    Ik heb mijn haar tot op mijn borst en ben geboren in Zondereigen , tevens geboortedorp (geburen) van Guido Belcanto´s familie . Ik heb native American bloed in mijn aderen , woon in Portugal en iedereen kan me vinden door te vragen naar die oude Belg met zen paardestaart , ( ze kennen me van verre , enige probleem is een vriendin vinden op 64 jaar die van lange haren houd .

  • Regina Faber Bouwhuis says:

    Oh oh oh wat houd ik toch van mannen met lang haar, bij mij is de liefde voor mannen met lang haar begonnen met Paul Stanley van de rockband KISS, ik was 4 jaar en ben nu 42 dus het was niet zomaar een fling, ik ben dan ook getrouwd met een man met lang haar, het zijn voor mij de mooiste en liefste mannen op aarde, you go guys ???? ROCK ON \m/ \m/ \m/

  • Annie says:

    super leuk die “harige” of aardige…mooi van aard .. mensen foto’s en levensreactie van hen: Dank je Sarah ‘k vind het een goed idee om te gaan voor wat je leuk vind aan/in een mens en dat te delen het geeft een mooie reportage van leukerds .. En heb ook een ‘gilty pleasure’ voor deze leukerds enfin hun mooi haar toch he..

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen