Reportage

Eerste hulp bij ­huidhonger

Eerste hulp bij ­huidhonger
Deze reportage werd gepubliceerd in bookzine 9, dat helemaal in het teken staat van F(r)amily. Je vindt het in onze webshop of in één van deze verkooppunten.

Iedereen kent casual sex. Maar wat als je als single – en één op de drie Vlamingen ís alleen – niet zozeer hunkert naar vrijen maar wel naar knuffelen? Daar sta je dan, in tijden van Tinder. ­Seksuoloog Wim Slabbinck legt uit hoe huidhonger een ding is en sprak singles over hun ­zoektocht naar warmte. Illustratie: Agnes Loonstra

De mens is een zoogdier, en alle zoogdieren hebben een aantal basisbehoeften. Voedsel en water, maar zeker ook intimiteit en geborgenheid. Een beroemd, maar controversieel experiment van de Amerikaanse psycholoog Harry Harlow leverde hiervoor het bewijs. Hij sloot een babyaapje op in een kooi met twee nagemaakte ‘moeders’. De ene was gemaakt van metaaldraad en had een ingebouwde fles melk. De tweede gaf geen melk, maar was omwikkeld in stof. Kiest het aapje voor voedsel of voor zachtheid? Merkwaardig genoeg koos het voor de stoffen moeder. Liever honger lijden dan het stellen zonder intimiteit.

De mens heeft dezelfde nood aan geborgenheid en intimiteit. Wie als kind te weinig geknuffeld werd, begint zijn relationele leven vaak met een achterstand. Knuffelen biedt ons ook een buffer tegen stress. Wie voor een stresserende gebeurtenis zoals een presentatie een knuffel krijgt van zijn of haar partner, ervaart de stress als minder belastend, toonde onderzoek aan. Intimiteit zorgt dus niet enkel voor geborgenheid, maar verhoogt ook onze tolerantie voor minder fijne levensgebeurtenissen.

NUKKIGE PUBER

Vanaf onze geboorte snakken we naar intimiteit en dat blijft zo voor de rest van ons leven. De nukkige puber die alles stom vindt, zal het misschien niet snel toegeven, maar toch is het zo. Die zoektocht naar intimiteit is ontzettend belangrijk. Want geborgenheid doet ons ontspannen, maakt ons socialer en houdt onze angsten onder controle. Misschien is intimiteit wel hét medicijn voor eenentwintigste-eeuwse kwalen als eenzaamheid, stress en depressie. En toch hebben we daar in deze individualistische en technologische tijden steeds minder aandacht voor. De doorsnee Vlaming zit dagelijks aan twee uur schermtijd, de pc op het werk niet meegerekend. Sommige koppels strelen hun smartphone vaker dan elkaar. Maar het is vooral voor singles allesbehalve evident om intimiteit te vinden.

“Ik Japan kan je iemand betalen om een halfuur lepeltje-lepeltje te liggen of een paar minuten intens oogcontact te hebben.”

Zoals dat gaat in de vrijemarkteconomie, spelen ondernemers daarop in. Een nieuwe sector ziet het levenslicht, eentje die intimiteit als verhandelbaar goed beschouwt. In Japan kan je tegenwoordig een intimiteitswerker inhuren. Je betaalt iemand om een halfuur lepeltje-lepeltje te liggen, een nachtje te knuffelen of een paar minuten intens oogcontact te hebben. Wij, nuchtere Vlamingen, gaan zo ver nog niet, al zijn de eerste knuffelworkshops ook hier al een feit.

Vandaag gaat ongeveer één Vlaming op de drie als vrijgezel door het leven. Bewust of niet, evident is het niet om de nodige innigheid te vinden. Alleen slapen en eten is misschien niet altijd ideaal, maar lukt nog wel. Jezelf knuffelen is een ander paar mouwen. Een deel van de singles stilt huidhonger met casual sex.

Via apps als Tinder, Happn of Grindr kan je daar tegenwoordig vrij gemakkelijk naar op zoek. Hoewel je flings en onenightstands niet per se met intimiteit associeert, gaan ze vaak over meer dan alleen seks. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek van het Kinsey Institute dat jongvolwassenen bevroeg over wat ze verwachten van casual sex. En dat was meer dan zomaar een orgasme: 58% vond het belangrijk om te knuffelen voor, na of tijdens de one­nightstand. Vier op de tien mannen en vrouwen wilden graag samen de nacht doorbrengen en één op de vier zei het belangrijk te vinden om daarbij oogcontact te hebben. Een meerderheid wou geknuffeld worden tijdens een onenightstand en meer dan één op de drie wou de nacht in elkaars armen doorbrengen. Ook mannen zijn, in tegenstelling tot wat de genderstereotypen ons willen wijsmaken, evenzeer op zoek naar intimiteit.

SAUNAKNUFFELS

Jill (34, hetero) slaapt regelmatig met mannen, zonder te vrijen. “Voor mij is knuffelen wat ik echt wil. Seks is welkom, maar het is vooral in de intimiteit dat ik me ontspan. Zo heb ik een jaar lang met een man heel close opgetrokken. We logeerden bij elkaar, we gingen op café, hingen samen in de zetel en deelden het bed, zonder dat er ooit meer was. Uiteindelijk is hij wel verliefd geworden en is er ook meer gebeurd. Ik wou testen wat het gaf, maar het was niet wat ik van hem verlangde. Onze intenties lagen uit elkaar, waardoor onze intimiteit ook ophield.”

Sommige andere mannen met wie Jill het bed deelt, begrijpen niet dat ze mogen blijven slapen, zonder meer. “Ze vertellen me dat ze niet kunnen slapen zonder te vrijen, omdat ze mannen zijn. Het zou fijn zijn mocht je gewoon iemand die je fijn vindt kunnen uitnodigen om te komen slapen, zonder dat je automatisch aan seks moet denken. Een filmpje komen kijken associeer ik met een mogelijkheid om te knuffelen, maar blijkbaar is het voor veel mannen een uitnodiging tot seks.”

“We zaten in een ­rijtje, zodat we ­elkaars rug konden insmeren. Daarna gingen we verder naar de billen.”

Omdat Jills bedpartners niet altijd vatten wat ze wil, probeert ze er zo helder mogelijk over te communiceren. Zelf voelt ze zich ook het meest op haar gemak bij iemand die zijn eigen grenzen aangeeft en respecteert. Maar wat is een goede knuffelaar? “Iemand die aanwezig is in het moment.” Elke situatie en elke man is anders, en dus verloopt geen enkele knuffel­afspraak op dezelfde manier. Blijft ze ergens gepland logeren, dan neemt ze een pyjama mee. Soms belandt ze ook naast iemand in enkel haar slipje. Voor Jill is naaktheid niet per definitie seksueel of zelfs intiem. “Als ik weet dat een man zich er niet zo comfortabel bij voelt, houd ik wel iets meer kleding aan. Ik hoef ook niet innig met een man te liggen knuffelen om genegenheid te beleven. Een aanraking van een voet of een hand tegen de rug is ook al fijn.”

Jill is ook met vrouwen intiem. Met haar beste vriendinnen duikt ze regelmatig de sauna in. “Tijdens een pauzebeurt kregen alle saunagangers bevroren vruchtjes en honing gepresenteerd. De vruchtjes dienen als verfrissende snack, de honing om je lichaam mee in te smeren. Met mijn vijf vriendinnen stelden we ons in een rijtje op, zodat we elkaars rug konden insmeren. Daarna gingen we verder naar de armen, benen en billen. Dat deed ons enorm veel deugd. We voelden ons steeds helemaal opgeladen na een paar uur van die heerlijkheid. Mijn vriendinnen en ik geven onszelf letterlijk bloot en stellen ons helemaal open. Zo creëer je ook makkelijker emotionele openheid.”

“We spreken geregeld af zonder naar de sauna te gaan. Ook dan knuffelen wij elkaar en vliegen de kusjes in het rond. Soms komt er een knuffel zomaar uit het niets, of een klets op de poep, en met mooie woorden zijn we altijd gul. Waarom niet, als je weet dat dit je zo veel deugd doet? Het voelt alsof we elkaar steunen in onze sterktes en elkaar omarmen in onze zwaktes. Die diepe verbinding is zo belangrijk voor mij als single, en voor mijn vriendinnen die al een partner hebben. In deze ervaring ligt niet iets seksueels. Het is de geborgenheid die ons ontspant.”

“Wees open over je verlangens, want elke mens heeft nood aan huidcontact.”

Ook Anke, 25 jaar, lesbisch en een jaar single, probeert creatief om te gaan met haar huidhonger. “We hebben eens met drie vriendinnen gespoond op de slaapzetel, lepeltje-lepeltje ­gelegen. En met kerst heb ik acht vrienden uitgenodigd en hebben we met z’n allen geknuffeld. Ik kan het ­enkel met mensen met wie ik close ben, maar tot wie ik me niet per se aangetrokken voel.”

Anke merkt dat veel mensen niet snappen, hoe je kan knuffelen zonder de behoefte te voelen om te vrijen. “Ze begrijpen niet dat je knuffelt met je vrienden zonder dat er iets meer gebeurt. Absurd eigenlijk, want elke mens heeft naast seks, ook nood aan geborgenheid en intimiteit. Knuffelen biedt me rust: bij moeilijke momenten ontspant het me, ik kan daardoor alles kwijt, het is een medicijn om mindere momenten te verzachten en troost te zoeken. Of het een man of vrouw is, maakt niet zoveel uit. In de praktijk is het meestal een vrouw, maar met mijn beste vriend knuffel ik ook vaak. Hij heeft graag affectie, dus dat is ideaal. Dat vergt natuurlijk de juiste communicatie. Net zoals bij seks is het van belang om te benoemen wat je wil, en wat je niet wil.”

Opmerkelijk toch, hoe onze cultuur bulkt van de seksuele signalen, maar dat intimiteit tussen singles al te vaak een taboe blijft. Jill en Anke winden er geen doekjes om. Met wat creativiteit en de nodige communicatie kan je, ook als single, de nodige intimiteit vinden. Wees open over je verlangens, want elke mens heeft nood aan huidcontact.

Lees meer over vriendschap in onze nieuwe bookzine! Te koop in de webshop of in een van deze kranten- en boekenwinkels.

Schrijf je reactie

1 reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen