Blikvoer

8 x échte lijven!

Zonder Photoshop.

8 x échte lijven!

Het is tien jaar geleden dat Dove haar campagne Real Beauty lanceerde, maar hoeveel is er sindsdien effectief veranderd in onze beeldvorming? De mal waarin we allemaal moeten passen zit nog altijd even strak. En niet alleen vrouwen hebben hier last van, ook mannen worden om de oren geslagen met beelden van sixpacks en strakke onderbroeken met grote bobbels.

Gelukkig zien we steeds meer projecten opduiken van mensen die genoeg hebben van al die perfectie. Echte lijven, dat willen we zien! Groot, klein, dik, dun, blank, zwart, jong of oud, it’s all good! Hieronder een ode aan het échte lichaam in acht projecten.

 

1. Borsten kijken

boobs
Met haar project Bare Reality wilde Laura Dodsworth échte borsten in beeld brengen. We zijn gewend borsten enkel te zien in een geseksualiseerde context in de media. Terwijl borsten zoveel meer kunnen betekenen dan dat. In haar fotoboek vind je borsten van cup AAA to K, van negentien tot 101 jaar oud. Voor Laura is dit project het resultaat van wie ze is: een vrouw, een feministe en een fotografe.

 

2. Ode aan de striem

lines
In plaats van zich ervoor te schamen, eren deze vrouwen hun striemen op de Instagrampagina Love Your Lines. Ze noemen ze dan ook tijgerstrepen, tekens die hen eraan herinneren wat hun lijf allemaal heeft meegemaakt. Bijschrift bij de foto hierboven: “Lupus outbreak at age 10, my zebra skin grew up with me to remind me of the fight I won. #loveyourlines”

 

3. Post baby bods

body book
Fotografe Jade Beall begon met haar project A Beautiful Body vijf weken na de geboorte van haar zoontje. Omdat ze zich zelf onzeker voelde over haar lichaam na haar zwangerschap, begon ze vrouwen te fotograferen die net bevallen waren. Haar project werd een instant hit en resulteerde in een enorm succesvolle crowdfundingcampagne en een prachtig fotoboek.

 

4. Kleine broekjes

Mannen
Hoe ongelooflijk aandoenlijk en zelfs een beetje sexy zijn deze venten die laten zien hoe mannen er écht uitzien in ondergoedreclame? Ja, ook bij mannen wordt er lustig getraind en gefotoshopt. Maar geef ons toch maar the real deal. (Via The Sun)

 

5. Modeshoot met meer

debenham
Een van onze favoriete modeshoots ooit is deze lentecollectie van modemerk Debenhams. In plaats van voor standaard modellen te gaan, kozen ze voor echte mensen en meer diversiteit. De inspirerende campagne won een Body Confidence Award en genereerde enorm veel media-aandacht. Slim bekeken van deze mensen met visie.

 

6. Perkament

100def
We zijn zo geconditioneerd door enkel close-ups te zien van een jonge strakke huid, dat deze fotoserie ons volledig uit ons lood slaat. Maar toch, hoe mooi is deze reeks van fotografe Anastasia Pottinger? In haar reeks “Centenarians” maakte ze anonieme naaktportretten van 100-jarigen. De foto brengen veel teweeg bij mensen, zegt ze. “De beelden herinneren hen aan mensen die ze verloren hebben, of ze staan stil bij de gedachte dat ze er zelf ooit zo zullen uitzien.”

 

7. Buikjes

buikjes2
The Belly Project werd opgestart door vriendinnen Christy en Karen, een vroedvrouw en een seksuologe. Buiken zijn altijd een gevoelig onderwerp voor vrouwen. Het is vaak het lichaamsdeel waar ze zich het meest over schamen. Toch slaagden Christy en Karen in hun opzet om aan gewone vrouwen te vragen hun buik te tonen op hun blog. Scroll door de honderden foto’s en bijhorende verhalen en je zal zien dat geen enkele buik dezelfde is.

 

8. Hij/zij

queer2
Hoewel er de laatste jaren meer aandacht aan wordt besteed in de media, is het niet altijd makkelijk voor mensen die zich niet thuis voelen in genderstereotypen. Amerikaanse nieuwssite Huffpost wilde deze mensen meer zichtbaarheid geven en riep de hashtag #WhatGenderqueerLooksLike in het leven op Twitter en Instagram. De definitie van Queer is: “A person whose gender identity is neither man nor woman, is between or beyond genders, or is some combination of genders.” Er werden massaal foto’s gepost. En dat leidde dan weer tot een hele reeks nieuwe hashtags als #WhatButchLooksLike, #WhatBiLooksLike, #WhatFemmeLooksLike, #WhatTransLooksLike, #WhatABearLooksLike and #WhatATwinkLooksLike.

Kennen jullie nog zulke projecten of pagina’s die we moeten volgen? Laat het hieronder weten!

Of wil je meer foto’s zien van echte lijven en er zelf eentje delen? Ga dan naar onze pagina Het Complexloze Lijf en laad daar een foto op van het lichaamsdeel waar jij een speciale band mee hebt.

Foto boven: Een ongeretoucheerd lichaam (links) versus een gefotoshopt lijf (rechts), via Istock

Schrijf je reactie

8 reacties

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen