Explainer

Charlie checkt: hoe ziet de clitoris eruit?

Charlie checkt: hoe ziet de clitoris eruit?

Kennis is macht. Daarom checkt Charlie voor jou hoe dingen werken. Deze keer: hoe werkt de clitoris?

De clitoris is de evenknie van de penis. In erectie worden ze even groot. Want inderdaad, ja, clitorissen kunnen ook stijf worden. Seksuoloog Wim Slabbinck vertelt je alles wat je als m/v/x al lang had willen weten over de kittelaar.

‘Wat weet je over de clitoris?’ Ik stel die vraag als seksuoloog soms in mijn praktijk. En dan krijg ik uiteenlopende antwoorden. ‘Dat is toch dat knopje boven aan de vulva?’ ‘Dat dingetje tussen mijn plasbuis en de ingang van mijn vagina?’ ‘Hm. Ik weet het niet zeker. Hebben álle vrouwen er een?’ ‘Waar die ligt? Ergens in mijn vagina?’

Bovenstaande replieken zijn niet (allemaal) fout, maar ook niet helemaal juist. Het toont aan dat we met zijn allen veel te weinig weten over de clitoris. In het kort gezegd: de kittelaar is de evenknie van de penis. De zenuwen zien er hetzelfde uit, de doorbloeding verloopt identiek en het weefsel heeft dezelfde architectuur. Het belangrijkste verschil is dat de penis losjes naar buiten hangt, terwijl negen tiende van de kittelaar in het lichaam verborgen zit. Maar als je ze naast elkaar legt, zijn ze ongeveer even lang.

“Pas 30 jaar na de maanlanding ontdekten we dat er in het lijf van de vrouw een inwendige clitoris schuilde.”

De kans dat ik je net iets nieuws vertelde, is groot. Onze algemene kennis van de clitoris is erg beperkt. Dat komt omdat de focus van het wetenschappelijk onderzoek tot voor kort vooral op de man lag. Er waren amper vrouwen actief in de wetenschap, waardoor we tot het merkwaardige en weinig benijdenswaardige feit komen dat we pas 30 jaar na de maanlanding ontdekten dat er in het lijf van de vrouw een inwendige clitoris schuilde.

De Australische urologe Helen O’Connell, niet toevallig een vrouw, ging in 1998 als eerste op zoek naar wat er schuilging achter de uitwendige clitoris. Zij ontpopte zich tot de Mercator van de clitoris: ze bracht de kittelaar in kaart. Ze bestelde tien lijken van jonge vrouwen die hun lichaam hadden geschonken aan de wetenschap. Met de scalpel in de hand zocht ze naar wat er onder het genotsknopje ligt. Later bracht ze het weefsel van de inwendige clitoris met behulp van een MRI-scanner helemaal in kaart. Als ze die bevindingen vergeleek met de toen meest recente anatomische handboeken werd het duidelijk: er schuilt véél meer onder het hoedje dan we dachten.

De 3D clitoris van O.school wordt gebruikt voor educationele doeleinden.

Toch wordt de clitoris in veel handboeken nog steeds als een schriel erwtje voorgesteld. Over de niet-uitwendige delen ervan wordt vaak met geen woord gerept. Alsof de clitoris niets meer is dan een zenuwknobbel. Die enge visie vind je ook terug in de benaming: clitoris komt van het Griekse woord kleitoris, wat kleine heuvel betekentDe Dikke Van Dale, hét woordenboek der Nederlandse taal, omschrijft het als ‘klein orgaan, gelegen boven de ingang van de vagina’. Beknopt.

“De eikel van de man heeft zo’n 4.000 zenuwuiteinden, de clitoris telt er ongeveer 8.000.”

Onterecht, zeggen de feiten. Uit het onderzoek van O’Connell bleek dat de clitoris niet moet onderdoen voor de penis.  In erectie zijn clitorissen even groot als penissen: de kittelaar heeft een lichaam van 2 tot 4 centimeter waaraan armen hangen die tot 9 centimeter lang kunnen zijn. Tussen de armen en het lichaam vind je nog eens twee langwerpige bollen vol erectiel weefsel.

De clitoris bestaat net zoals de penis uit het triumviraat eikel, lichaam en voorhuid. De eikel van de man heeft zo’n 4.000 zenuwuiteinden, de clitoris telt er ongeveer 8.000. De kittelaar is dus dubbel zo gevoelig. In sommige gevallen is die – net zoals de mannelijke eikel – té gevoelig voor directe stimulatie. Bij opwinding zwelt de clitoris net zoals de penis op en omspant het de vaginale holte. Ze vult zich met bloed en fungeert als stootkussen rond de vagina. A cushion for the pushing, dus.

De erectiele functie van de clitoris is zeer belangrijk om pijnvrij te kunnen vrijen. De vochtigheid van de vagina neemt sterk toe als de clitoris wordt gestimuleerd. Om de pijn van vrouwen tussen de lakens te verminderen, is het daarom essentieel dat de clitoris ook aandacht krijgt in het voorspel. Toch is dat vaak niet het geval: één op de twee Nederlandse vrouwen onder 25 heeft weleens pijn bij seks. De belangrijkste redenen? Te weinig aandacht voor het de kittelaar, te veel focus op het genot van de (mannelijke) partner.

“Uit onderzoek bleek dat lesbische vrouwen meer klaarkomen bij partnerseks dan heterovrouwen.”

Nog een gelijkenis tussen beide Kroonjuwelen Der Seksualiteit? Ze komen allebei voor in alle maten en vormen: klein, groot, dik, dun, recht, krom. De ene clitoris leunt wat dichter aan bij de vaginale opening, de andere staat er wat verder van. De ene eikel van de kittelaar gaat grotendeels schuil onder het hoedje, een andere ligt open en bloot. En misschien wel de belangrijkste gelijkenis: ze vormen beiden het centraal station van onze orgasmes.

Toch lijkt het niet altijd te lukken in bed: mannen komen veel vaker klaar dan vrouwen. uit Amerikaans onderzoek bleek dat lesbische vrouwen meer klaarkomen bij partnerseks dan heterovrouwen: uit een Amerikaanse studie bij 52.588 volwassenen bleek dat lesbische vrouwen een kans van 86% hebben om klaar te komen bij hun partner, terwijl heteroseksuele vrouwen een kans hadden van 65% om klaar te komen bij hun partner. Clitorissen penetreren nu eenmaal niet en de focus van het heteroseksuele seksleven ligt vaak net vooral op penetratie. Denk er dus aan bij het volgende potje seks: de kittelaar is dé sweet spot bij uitstek. Of om het met een cliché te zeggen: seks is meer dan penetratie.

Afbeelding van de clitoris. Uit ‘Waarom mannen geen seksboeken kopen’ van Wim Slabbinck, uitgegeven bij Manteau.

Een goeie handleiding om de clitoris de hoofdrol te geven vind je op Omgyes.com, een must voor mannen en vrouwen die meer willen weten over wat vrouwen fijn vinden. De website voerde onderzoek naar het seksuele plezier van meer dan 2.000 vrouwen tussen de achttien en 95 jaar. Op basis van die resultaten werd een website gebouwd. Met uitleg en filmpjes. Daar zie je échte vrouwen (en dus geen pornoactrices) hun verhaal delen en technieken demonstreren. Het fijne aan OMGYes is dat vrouwen er doodgewoon over praten. Je leert er bijvoorbeeld bij over het aanrijden tegen het orgasme (edging), plagen (de vrouw bijna doen klaarkomen en dan de stimulatie afbouwen), een vast patroon in de stimulatie – waar veel vrouwen van houden – en feedback tijdens de seks. Na hun getuigenis volgt de daad op het woord. Je ziet de vrouwen doen wat ze net uitlegden.

“Moedig je partner aan om de kittelaar mee in het spel te betrekken, zoek standjes op die contact met de clitoris mogelijk maken.”

De site werkt ook met touchable videos. Je ziet op je scherm een vulva, met de trackpad van je laptop kun je zo stimulatie simuleren. De vrouw op het scherm reageert in het filmpje op die stimulatie. Een alternatieve manier om ervaring op te doen, al gaat voor niets de zon op.  Je betaalt er 29 euro voor. Peanuts, als je ziet wat je er voor terugkrijgt.

Dat vrouwen dan ook maar eens beginnen pochen met de afbeelding van hun kittelaar, denk ik dan. De 3D-kittelaar als evenknie van de penis is een krachtig symbool. Het kan vrouwen helpen om positiever te kijken naar hun eigen lichaam en seksualiteit, uitnodigen om op verkenning te gaan en trots te zijn op wat ze hebben.

Hoe kan je dan de clitoris meer integreren in je liefdesspel? Besef dat penissen meestal goede kennissen zijn van de clitoris, maar hand en tong zijn meestal haar beste vrienden. Focus niet enkel op de genotsknop: een man stimuleer je ook niet alleen aan de eikel. Experimenteer met vibrerende vrienden bij wederzijdse masturbatie en partnerseks, moedig je partner aan om de kittelaar mee in het spel te betrekken, zoek standjes op die (in)direct contact met de clitoris mogelijk maken of voer wrijving of druk uit op de clitoris met je schaambeen. Steek onder de lakens gerust een handje, schaambeentje of vibratortje toe, indien gewenst.

Besef ook dat dit uitstekende tips zijn, maar geen wondermiddelen. Je seksuele reis is nog altijd belangrijker dan je bestemming en seksueel plezier komt niet op bevel; je maakt er beter tijd en ruimte voor. Heb aandacht voor de weg naar de seks, zowel in het voorspel als in het prevoorspel.

Volgende week checkt Charlie: Hoe is hip hop ontstaan?
Check ook: waar komt de selfcare hype vandaan?
En: Wat is de Bechdel-test?
Video door Zwijgen is geen optie.
Deze video werd mogelijk gemaakt met steun van een projectsubsidie Mediabeleid van het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media, Afdeling Cultuur en Media.

Schrijf je reactie

2 reacties
 • Liliana says:

  Super leuk .
  Uitleg en nuttige hoor
  Maar ik wist eral veel van .
  Maar het blijft heel leuk
  Om het te lezen en te weten.
  Of als nog goed werkt als ik sex werk het goed heel goed
  Maar als ik stres heb dan is het wat minder en ik dacht dat het aleen bij mannen waren .als en man stres heeft kunnen die geen stijve krijgen dat heb ik al gemerkt.maar dit is bij mij de eerste keer dat ik geen Orgasme kreeg mijn man vroeg heb je stres ik ze ja en me man ze bij en u kan het ook gebeuren dat je geen. Orgasme krijgt door stres .ik dacht dat ik eerst ongezond was maar aan gezien ik supper nat van onder was dacht ik nee het moet toch lukken dacht ik .en het is me gelukt danks zij me man die me zo lekker.hij heeft mij supper verwend van onder supper .leuk sex .mm

 • Herman Dekker says:

  NOU ZEG! Ik ben nu al 67 jaar en ik heb dit nooit geweten! (Nooit voorlichting gehad)! Daar om lukt het “neuken” bij mij nooit goed! WAT VREEMD, NOOIT GEWETEN! Het is heel mooi uitgelegd!

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen