Body Image

Barbie met een bibs

'Normal Barbie' heeft gewone maten

Barbie met een bibs

Herinner je je nog het experiment waarbij ze een Barbiepop maakten maar dan met normale lichaamsverhoudingen, je-weet-wel van die menselijke vormen? Het lijkt erop dat deze ‘Normal Barbie’ binnenkort echt in de speelgoedwinkels komt te liggen.

 

Een échte Barbie naast een Lammily prototype met gemiddelde maten

De pop heet Lammily en haar motto is “average is beautiful”. Haar maten zijn die van een gemiddeld meisje van 19 jaar in de VS. Ontwerper Nickolay Lamm, die het prototype ontwierp, wil de pop tegen eind 2014 in de winkelrekken krijgen en heeft een crowdfunding project op poten gezet voor de productie. In totaal heeft hij $95.000 nodig. Bijdragen kan via www.lammily.com. Lamm wil met de pop een meer haalbaar en realistisch schoonheidsideaal promoten voor jonge meisjes.

Mattel, producent van de echte Barbie, ligt de laatste weken onder vuur, wat wel eens in Lamms voordeel zou kunnen spelen. Niet alleen daalt de verkoop van Barbiepoppen, hun idee om een Barbiepop op de cover van Sports Illustrated (vergelijkbaar met een Snoecks kalender) te zetten werd op enorm veel kritiek en onbegrip onthaald. Niet zo’n slimme zet in een tijd waarin de seksualisering van meisjesspeelgoed zwaar onder vuur ligt.

Ergens doet Lammily’s project denken aan de lancering van Goldieblox, wiens reclamespotje in een mum van tijd meer dan 1 miljoen keer werd bekeken. Zij startten ook met een crowdfunding project en schaarden zich achter de idee dat er ander speelgoed nodig is om de zelfontplooïng van kleine meisjes te stimuleren.

Of Lammily zo’n grote verandering teweeg gaat brengen is nog onzeker. Kwaad kan het alvast niet. Maar om het project echt te doen slagen, raden wij toch aan de naam te veranderen. Want Lammily klinkt gewoon een beetje… lame.

Schrijf je reactie

1 reactie
  • Stephanie says:

    Goed zo! Nu nog een zwarte Lamilly, een Aziatische, een Lamilly met een armprothese, een Lamilly in een rolstoel, … en graag ook een paar outfits: een toga, astronautenpak en een overall. En accessoires zoals een microscoop, een drilboor en een megafoon!

Jozefien was in een vorig leven art-director bij de vrouwenbladen en is nu kapitein van het Charlie-schip. Haar stokpaardjes zijn gendergelijkheid, beeldvorming in de media en het opvoeden van twee luidruchtige jongens.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen