Opinie

8 redenen waarom je geen anti-cellulitecrème hoeft te smeren.

Laat onze billen met rust, De Schoonheidsindustrie!

8 redenen waarom je geen anti-cellulitecrème hoeft te smeren.

Binnenkort is het weer zover: moeten we met onze blote billen in een inie-minie stukje lycra het strand op. Menig vrouwmens begint al te zweten bij het idee dat haar winterbillen bekeken en beoordeeld zullen worden door andere strandgangers. Op die onzekerheid spelen cosmeticaproducenten handig in door ons allerlei middeltjes aan te smeren waarmee we een bikini body gemakkelijk en snel kunnen bereiken. Met stip op 1 in het rijtje veelbelovende wondersmeersels: de anti-cellulitecrème. Belooft je een retestrakke reet in no time.

Dames, twijfel niet langer. Ik ben hier om jullie te vertellen waarom het laatste wat je deze zomer moet kopen een tube anti-cellulitecrème is. Het is tijd om dit middeltje voor eens en voor altijd naar de categorie kwakzalverij te verbannen. En om ons lichaam terug te eisen van de schoonheidsindustrie en reclamemakers. Hieronder 8 redenen waarom je deze zomer geen anti-cellulitecrème moet kopen.

Eén van de honderden vaak griezelige beelden die in de zomer op vrouwen worden afgevuurd. Boodschap? Jouw huid is niet goed genoeg!

1. Het werkt niet

Een binnenkoppertje. De meeste anti-cellulitecrèmes werken gewoon niet en als ze zouden werken, is dat enkel door de handeling van het smeren zelf, niet door de magische bestanddelen die je vet zouden afbreken. Cammie Cannella, vice-presidente global educations bij Kiehl’s, verwoordt het zo: “Omdat we nog met geen enkele anti-cellulitecrème overtuigende onderzoeksresultaten hebben gezien, maken we er ook geen, ook al is de vraag ernaar groot. Je verpakt eigenlijk hoop in een potje.” Je kan je dus evengoed insmeren met zonnecrème of bodylotion. Of laat je lief je een billenmassage geven, iedereen blij.

2. Iedereen heeft cellulite

Sinaasappelhuid is eigenlijk gewoon onderhuids vetweefsel en manifesteert zich bij bijna alle volwassen vrouwen. Er wordt geschat dat 85% – 92% van de vrouwen vroeger of later cellulitis krijgt. Het heeft niks met je gewicht te maken, eerder met je hormonen, je genen en je levensstijl. Mijn moeder heeft het, zo goed als al mijn vriendinnen hebben het en degenen die het niet hebben, zullen het krijgen eens ze de dertig gepasseerd zijn. Hell, zelfs mijn zoon van 11 en mijn man van 42 hebben een beetje een ‘rijstpapgat’ als ze neerzitten. Een oneffen huid maakt ons menselijk. En mens zijn is tof.

3. Het komt altijd terug

Cellulite komt altijd terug. Bioloog Max Lafontan, die hielp apparaten testen die cellulite wegmasseren, geeft het eerlijk toe: zodra je stopt met smeren, staan de putjes en bobbeltjes er net zo snel weer. Je geraakt er je leven lang niet van af. Waarom zou je je kostbare tijd verspillen met deze sisyphusarbeid wanneer je ook een boek zou kunnen lezen, een terrasje zou kunnen doen of de planten water geven? Stuk voor stuk zinnigere bezigheden.

4. Vroeger vonden ze het oké

Loop een museum van Schone Kunsten binnen en je kan je vergapen aan tientallen romige witte dijen met hele maanlandschappen op. Vonden ze vroeger prima. Geen kat die het in zijn hoofd haalde om de oneffenheden weg te werken in z’n schilderijen. If anything was het net een teken van schoonheid, welstand en vruchtbaarheid. Het kan geen kwaad om af en toe terug te kijken in de geschiedenis om te zien hoe hard onze schoonheidsidealen veranderd zijn (Dit filmpje toont 3000 jaar in drie minuten). En vooral hoeveel onlogisch het is om allemaal op één bepaald type te willen lijken dat op dat moment toevallig net populair is.

De vlezige billen van Venus, Cupido, Bacchus en Ceres, door Pieter Paul Rubens via Wiki Commons

5. Cellulite is geen ‘aandoening’

Tot voor kort werd sinaasappelhuid niet gezien als een probleem. Het was er gewoon. ‘Cellulitis’ werd enkel gebruikt in de medische term van een ontstoken huid (veroorzaakt door een bacterie). Pas in de jaren 30 van de vorige eeuw zagen enkele cosmeticaproducenten in Frankrijk een businessmodel in het aanpraten van een compleet normaal verschijnsel als een ‘aandoening’. Parijse schoonheidssalons begonnen remedies te verzinnen voor allerlei kwaaltjes. Vrouwen konden hun ‘probleemzones’ -die vroeger gewoon billen heetten- voortaan behandelen met hun producten. Katsjing! De damesbladen pikten de trend op en in een mum van tijd werd ‘cellulite’ de meest gevreesde vijand van vrouwen in leg season. Vrouwen werden onzekerder, de schoonheidsindustrie rijker.

Als je er bij nadenkt, is het compleet onzinnig om iets volledig natuurlijks te problematiseren en te ‘behandelen’. Het is net alsof iemand opeens zou zeggen: “Hey jongens, sproeten zijn een ziekte, maar je kan ze met dit productje verwijderen!” Iedereen zou hem of haar voor gek verklaren en terecht. Haha, of net alsof iemand zou zeggen: “Hey mensen, oksel- en beenhaar KAN ECHT NIET MEER. Beter even mijn scheer-” Oh wacht…

6. Mannen geven er geen ene moer om

Niet dat we ons lichaam moeten lopen veranderen om tegemoet te komen aan ’s mans verwachtingen, maar moest je je toch afvragen of dat kersvers lief je dijen ligt af te speuren op zoek naar putjes, haal dan maar diep adem. He does not give one fuck. Huidspecialist Yael Adler bevestigt in Humo: “Mannen vinden het zalig als je vlees beweegt en vibreert.” En heb je een vriendin, dan zal zij als geen ander weten hoe het voelt om complexen aangepraat te krijgen. Voor haar hoef je je dus ook niet in 100 bochten te wringen. Want iemand die je echt graag ziet, ziet je liever gelukkig dan onzeker.

7. Kendrick Lamar vindt het leuk

In zijn nummer Humble breekt rapper Kendrick Lamar een lans voor ongefotoshopte konten.

“I’m so fuckin’ sick and tired of the Photoshop
Show me somethin’ natural like afro on Richard Pryor
Show me somethin’ natural like ass with some stretchmarks
Still will take you down right on your mama’s couch in Polo socks, ayy”

Kijk, als Kendrick Lamar het zegt, waarover praten we dan nog over?

Held Kendrick Lamar houdt van natuurlijke konten. Still uit Humble

8. Er is een veel goedkoper alternatief

Wil je toch echt wat doen aan je achterste? Niet dat het hoeft voor ons, maar iedereen doet wat ie wil met zijn of haar lijf. Dan ben je in ieder geval beter af door regelmatig te bewegen, veel water te drinken en gezond te eten. Een pak goedkoper en je krijgt er nog een berg andere voordelen gratis en voor niks bij. (Ook al zal je je cellulite nooit volledig kwijtraken. Maar dat is ook helemaal niet erg.)

 

Eigenlijk wist je dit stiekem al allemaal, maar laat je je hoofd elke zomer toch weer een beetje gek maken door de geairbrushte advertenties in vrouwenbladen allerhande. Genoeg daarmee. Laat onze konten met rust, De Schoonheidsindustrie! Wij hebben andere dingen aan ons hoofd. De wereld heeft andere dingen aan haar hoofd.

Dus de volgende keer wanneer je weer zo’n reclame ziet met een plaatje van een gefotoshopte kont, denk je maar: steek die anti-cellulitecrème toch in je reet.

Deze lezeres had er ook genoeg van. Via Pinterest

Foto boven: Istock

Schrijf je reactie

Jozefien was in een vorig leven art-director bij de vrouwenbladen en is nu kapitein van het Charlie-schip. Haar stokpaardjes zijn gendergelijkheid, beeldvorming in de media en het opvoeden van twee luidruchtige jongens.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen