Actua

Hoe noem je een vrouw die een abortus heeft gehad?

Hoe noem je een vrouw die een abortus heeft gehad?

Hoe noem je een vrouw die een abortus heeft gehad? Die vraag stelden ze zich een paar jaar terug bij de Engelse abortuscentra. Het antwoord? Je moeder, je zus, je vriendin. Kortom, iedereen kent wel iemand. Toch zijn veel vrouwen beschroomd om erover te praten. Daar wil kunstfotografe Charlotte Lybeer iets aan doen. Zij zoekt vrouwen die een abortus hebben gehad om te portretteren voor een fotoreeks ter gelegenheid van 25 jaar Belgische abortuswet.

 

Waarom zoek je vrouwen die een abortus hebben gehad?

Charlotte Lybeer: “Ik ben geen fanatieke voorstander van abortus of zo, maar ik vind het wel heel belangrijk dat vrouwen de vrije keuze hebben om er een te laten doen in hygiënische omstandigheden en daar ook degelijke psychosociale begeleiding bij krijgen. Ik werk bijna nooit in opdracht, maar toen ik de vraag kreeg van de drie abortusverenigingen, sprak het project me onmiddellijk aan. De foto’s zullen volgend jaar getoond worden op een studiedag ter gelegenheid van 25 jaar Belgische abortuswet.”

 

Heb je zelf ooit een abortus laten doen?

Charlotte Lybeer: “Ik prijs me gelukkig dat ik nooit ongewenst zwanger ben geweest. Ik ken enkele vriendinnen die er een hebben laten doen, en bij hen merk ik dat het nog een beetje taboe is. Ik hoop dat we het onderwerp met ons project meer bespreekbaar maken. Er bestaan nog vooroordelen. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat het alleen jonge meisjes zijn die op vakantie onvoorzichtig zijn geweest, maar dat beeld klopt niet. Het gaat evengoed om oudere vrouwen die aan gezinsplanning willen doen.”

Ik hoop dat we het onderwerp met ons project meer bespreekbaar maken.

Hoeveel kandidaten heb je tot dusver?

Charlotte Lybeer: “De eerste dag waren er al meteen 26 inschrijvingen en momenteel zitten we aan een zestigtal. De jongste is 22 jaar en de oudste 66 jaar. Ik had verwacht dat de jongere vrouwen misschien bang zouden zijn om mee te doen, maar dat is niet het geval.”

 

Is er een link tussen je ander werk, zoals je wondermooie reeks van de furry’s, mensen die zich graag in een dierenkostuum hullen, en deze reeks?

Charlotte Lybeer: “Ik maak een onderscheid tussen mijn artistiek werk en werken in opdracht, maar er is wel een link. De furry’s heb ik bijvoorbeeld thuis gefotografeerd omdat ik het altijd interessant vind om te zien hoe iemands interieur eruitziet. Soms levert dat een interessant contrast op. Voor deze reeks – ik leid een team van vijf andere fotografen – gaan we naar de vrouwen thuis. Het mogen geen kille studioportretten op een witte achtergrond worden. Je zal nu een dan een beetje behang zien, of een stukje muur. Zodat je voelt dat het een gewoon huis is en een gewone vrouw. Want dat is precies het punt, natuurlijk. Jong of oud, arm of rijk, het kan eender wie zijn. Dat willen we laten zien.”

 

Wie zich wil inschrijven, kan dat doen voor 23 november via de website www.abortionlaw25.be. Elke vrouw die deelneemt, ontvangt een originele print van haar portret.

Charlotte Lybeer-2Charlotte Lybeer (º1981) studeerde fotografie aan de Academie voor Schone Kunsten Gent en het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) in Antwerpen. Momenteel geeft ze les aan de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten en werkt ze aan een doctoraat in de beeldende kunst getiteld ‘Lifestyle Supermarkt’. Tot 18 oktober loopt een tentoonstelling van haar werk in de Antwerpse Stilll Gallery. Meer info via www.charlottelybeer.be.

Charlottes team bestaat verder uit Vesna Faassen, Valentina Stellino, Ulla Deventer, Ingrid Leonard en Eva Donckers.

 

 

Foto boven: Helga Weber via Flickr Commons

Schrijf je reactie

Als journalist weigert Ann-Marie Cordia al vijftien jaar lang te kiezen tussen de serieuze schrijfsels, de curieuze en de amoureuze. Ze schreef al voor Het Laatste Nieuws, NINA, Goedele en De Morgen, maar haar ziel blootleggen doet ze alleen op Charlie.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen