Carolyn Steel: “Goedkoop eten bestaat niet”

In een stad ter grootte van Londen worden dagelijks 30 miljoen maaltijden geserveerd. Maar waar komt al dat eten vandaan? Redactrice Elizabeth sprak met architecte Carolyn Steel. Steel schreef het boek ‘The Hungry City’. Het gaat over een alledaags wonder: de manier waarop eten op ons bord belandt. In het eerste deel kon je lezen hoe onze steden nu gevoed worden en waarom dat anders moet. Deel 2: kan biologische landbouw ons redden?

Carolyn, je zegt dat het industriële voedselsysteem de wereld niet kan voeden, want dat systeem is onze planeet aantoonbaar aan het verwoesten. Kan biologische landbouw ons redden?
“Ik geloof dat we de wereld kunnen voeden met biologische landbouw. Ik zeg niet dat we geen technologie mogen gebruiken. Maar het letterlijk vervangen van de natuurlijke grond door een kunstmatige cocktail, zoals we nu doen, is een niet-duurzame manier om onszelf te voeden. We moeten terug naar een landbouwmethode die de bodem voedt. Gewasrotatie en gemengde landbouw, permacultuur en agroforestry zijn goede oplossingen. Agroforestry combineert de voordelen van bosbouw met de voordelen van agricultuur. Het zijn velden tussen stroken bos. De bomen geven vocht- en windbescherming aan de gewassen die op deze velden groeien.

Er bestaan veel succesvolle modellen en dat weten we, maar we passen ze niet toe. De reden is dat de economische modellen die ontstaan zijn, een illusie van goedkoop voedsel creëren. En goedkoop voedsel is wat industriële landbouw de wereld heeft gegeven. Maar goedkoop voedsel bestaat niet.”

Biologische appelboomgaard

Wat is het probleem met goedkoop voedsel?
“Mensen zijn gewend geraakt aan goedkoop voedsel. Wanneer je denkt dat je goedkoop voedsel koopt, koop je eigenlijk voedsel dat mensen, dieren of de planeet schaadt. De echte prijs van goedkoop voedsel is veel hoger dan we denken. We moeten de ware kost van eten doorrekenen.

Dit artikel staat in onze ledenzone.

Maar iedereen kan lid worden!

Neem nu een abonnement op Charlie en voor slechts €50 per jaar (of iets meer dan €4 per maand) krijg je toegang tot alle artikels. Bovendien ontvang je onze gloednieuwe Charlie Club pins en krijg je 2x per jaar ons bookzine in de bus!

Neem dus snel een Jaarabonnement or Online abonnement en join the club!

Zonder jou, geen Charlie

We hebben jou nodig om ons magazine te blijven maken. Kom dus bij de club en krijg:

  • 2 bookzines (nr. 5: voorjaar 2017, nr. 6: najaar 2017)
  • Charlie goodies
  • toegang tot alle online artikels

En natuurlijk het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een eerlijk media-initiatief en een stem die nodig is!

Lees Charlie. Deel Charlie. Word Charlie.

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!