Uitgetest

Adieu examens!

Levenslang leren met Background Educations

Adieu examens!

Ondanks mijn leergierigheid, vond ik het op mijn achttiende mooi welletjes geweest met al dat schoolbankhangen en examens blokken. Ik wilde iets doen. Studeren kon ik later ook nog. Dus besloot ik een pauze te nemen van het studentenleven (hoe ironisch dat voor velen ook mag klinken) om werk te zoeken. Vandaag zijn we dik zes jaar verder, heb ik mijn eigen weg gevonden op de arbeidsmarkt, en zie ik absoluut niet hoe en wanneer ik ooit nog de tijd zou vinden om een universitaire opleiding te volgen. Vooral niet met de bijhorende examens en verplichte lessen overdag.

Wat die universitaire opleiding betreft, ondernam ik twee jaar geleden nog even een poging, maar tijdsgebrek en enkele onvoorziene omstandigheden strooiden al gauw roet in het eten. Nog enkele jaren terug een ondernemersopleiding, maar die was me niet uitdagend genoeg. Creditverwervingen bestonden er niet. Vakken die ik dus reeds gezien had in een voorgaande opleiding, moést ik verplicht nog eens uitzitten. Voor iemand als ik, die snel verveeld is, leidde zoiets voornamelijk tot veel geeuwen en opnieuw minder goesting in studeren.

Eindelijk. Opleidingen waar je niet je hele leven voor hoeft te pauzeren.

De meeste zaken die ik vandaag gebruik in mijn beroep, heb ik autodidactisch aangeleerd. Simpelweg omdat ik nergens een opleiding op maat vond. Niet uitdagend genoeg, niet boeiend genoeg, te veeleisend qua tijdsbesteding, noem maar op. (Je hoort het al: ik ben nogal een moeilijk geval.)
Ik bleek (en blijk) echter niet de enige te zijn die hiermee zat. Caro Lemeire besloot, na een zoveelste onvruchtbare zoektocht naar dé perfecte opleiding, dan maar zelf een opleidingscentrum op te starten.

Background Educations biedt een ruim aanbod van opleidingen zonder examens (hallelujah!), slechts één les om de twee weken (echt!) en elke les een andere docent van een andere universiteit (afwisseling!). Je kan terecht in zowel Antwerpen, Brussel, Gent, en Mechelen om de door jou gekozen opleiding te volgen. Ik start volgende maand alvast met de opleiding literatuurwetenschappen in Brussel, en zal jullie via deze weg op de hoogte houden van mijn ervaringen.

Als je nog wil inschrijven voor het eerstvolgende semester (najaar 2015), kan dat tot op het allerlaatste moment. Wie wil inschrijven voor een opleiding die nog géén tien deelnemers heeft, moet wel snèl zijn: de deadline ligt namelijk op vrijdag 15 augustus. Opleidingen die dan niet hun minimumaantal inschrijvingen hebben bereikt, kunnen pas ten vroegste in het voorjaar van 2016 doorgaan.

Ik heb er alvast goesting in. Wie komt naast me zitten in de klas?

Schrijf je reactie

4 reacties
 • Lianne says:

  Het is prachtig dat deze website geen reclame heeft!

 • Daisy says:

  Oh zo’n tof initiatief! Ik rond momenteel net mijn master Literatuur af aan de UA, en ik kan je zeggen, fulltime werken + dagonderwijs unif, inderdaad niet makkelijk te bolwerken. Maar drie jaar geleden bestond er helaas geen alternatief, dus ja, moeilijk gaat ook. Dit zou ik zeker hebben overwogen (zelfs nu, als aanvulling op mijn huidige opleiding), maar het is wel vre-se-lijk duur, vind ik. (het dubbele van een volwaardige jaaropleiding voor één les elke twee weken?!) Jammer, anders had ik me meteen ingeschreven!

 • Vanessa says:

  Spijtig dat Limburg weer uit de boot valt. Zelfs met maar 1 avond om de twee weken, is het niet makkelijk als je alweer een grote afstand moet overbruggen…

 • Elien says:

  Super! Ik zou je met plezier vergezellen in Brussel, maar heb helaas op donderdagavond al een hobby 🙁 . Ik ben al lang op zoek naar zoiets als dit. Gewoon laagdrempelig, geen stress voor aankomende examens en daardoor makkelijker te combineren met werk. Wie weet, volgend jaar.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen