In 1975 organiseerden IJslandse vrouwen een staking: 90% van hen weigerde een dag te werken, te koken of voor de kinderen te zorgen. Ijsland is nu het meest gendergelijke land ter wereld. Vorig jaar kwamen 150.000 vrouwen in Polen op straat naar aanleiding van de verstrenging van de abortuswet. De vrouwen haalden hun slag thuis en het reactionaire wetsontwerp werd terug opgeborgen.
Wat zou het effect zijn als alle vrouwen over de hele wereld gedurende 1 dag het werk zouden neerleggen, en solidair met elkaar, zouden opkomen voor vrouwenrechten wereldwijd? Voor veiligheid, recht op onderwijs en gelijke lonen. Tegen misogynie, geweld tegen vrouwen en seksisme. Van IS tot Trump, tot vrouwonvriendelijke politici en religieuze leiders.
Er is maar één manier om erachter te komen! Op 8 maart, internationale vrouwendag, wordt er een internationale vrouwenstaking georganiseerd onder het motto “Solidarity is our weapon”. Maar liefst 30 landen doen al mee. Ook België is solidair.
De enige manier om de wereld wakker te schudden is solidair met alle vrouwen over de hele wereld op te komen voor gelijke rechten.
Elk land heeft haar eigen redenen om mee te doen. Geweld tegen vrouwen of femicide in Zuid-Amerika, genitale mutilatie in Afrika, het verbod op autorijden en fietsen voor vrouwen in Saoudi-Arabië en Iran, de loonkloof en het glazen plafond in het Westen: de voorbeelden van vrouwonvriendelijk beleid en alledaags seksisme zijn legio. De enige manier om de wereld wakker te schudden is solidair met alle vrouwen over de hele wereld op te komen voor gelijke rechten, veiligheid, zelfbeschikking over het eigen lichaam, het recht op onderwijs en de vrijheid van religie.
HOE KAN JE MEEDOEN?
De organisatoren pleiten voor een open en vrije manier van actievoeren. Iedereen vult zelf in op welke manier zij of hij wil actievoeren en waar zij of hij zich het beste bij voelt.
- Staak: je stopt een hele dag met werken, zorgen, huishoudelijke taken uitvoeren
- Staak deeltijds: je staakt het werk voor een aantal uren
- Als je het werk niet kan neerleggen: draag zwarte kleren of een zwarte rouwband
- Betoog, kom op straat, maak bordjes met protestboodschappen
- Stel een out of office-reply in met een duidelijke boodschap.
- Boycot bedrijven die seksistische boodschappen uitsturen of hun vrouwelijk personeel slecht behandelen
- Post een foto van je stakende zelf en deel hem op twitter, instagram en facebook met de hashtag #internationalwomensstrike
- Verzin zelf een actie die bij je past.
In deze landen wordt alvast actie gevoerd.
Bij Charlie Magazine staan we als één vrouw achter onze zusters wereldwijd. Wij zullen in februari het verhaal achter deze staking vertellen via al onze kanalen om zo veel mogelijk mensen bewust te maken van deze revolutie. Graag roepen we onze lezers op om deel te nemen aan de staking op de manier die zij zelf verkiezen. Op 8 maart zetten wij zelf onze website een dag op zwart en trekken we de straat op.
Zoals de Argentijnse activisten van Ni Una Menos het zeggen in dit bevlogen manifest:
“This March 8th the earth will shake. Women around the world will unite and organize around one common goal: an International Women’s Strike. We women will strike, organize and build solidarity among ourselves. We will practice the world in which we want to live. 2017 is the time for our revolution.”
Who is with us?
De Charlies
2 reacties
Ik heb een mannenjob, waardoor ik eigenlijk al staak door te werken 🙂 Maar dan wel in het zwart en met mijn gedachte bij alle stakers die dag!
YES!