Interview

Moeder, waarom Tinderen wij?

Moeder, waarom Tinderen wij?

‘Jou zou ik rechts swipen!’ Ook als je datingapp Tinder niet gebruikt, weet je wat dat betekent. Grote kans dat zelfs je oma weet wat Tinder is. Hoe is het zover kunnen komen? Doctoraatsstudente Elisabeth Timmermans (KU Leuven) weet er alles van. Zij stelde tijdens haar onderzoek vast dat er maar liefst 15 verschillende redenen bestaan om aan het tinderen te slaan.

Elisabeth, hoe kwam je op het idee Tinder te onderzoeken?
“In het eerste jaar van mijn doctoraat was ik nog op zoek naar een onderwerp. Ik wilde onderzoek doen naar het verband tussen media en relaties. Toen ik voor een jaar naar de VS vertrok, diende zich spontaan een geschikt fenomeen aan. Ik kwam daar in een heel andere cultuur terecht en merkte bijvoorbeeld dat op de universiteitscampus een soort “hook up” cultuur heerst. Dat staat voor korte seksuele ontmoetingen tussen twee mensen, zonder dat er een serieuze relatie uit voortvloeit. Denk aan one night stands of friends with benefits. Het zette me aan het denken: kennen we dat fenomeen in Vlaanderen ook? Om mijn vraag te beantwoorden, startte ik onder andere een onderzoek naar de redenen waarom mensen Tinder gebruiken.”

Wat zijn je voorlopige conclusies? Waarom tinderen wij echt?
“Reden nummer één om Tinder te gebruiken, zowel bij mannen als vrouwen, is tijd verdrijven. Mensen openen Tinder voornamelijk wanneer ze niks beter te doen hebben. Ten tweede gebruiken mensen Tinder vooral uit nieuwsgierigheid. Enerzijds installeren ze de applicatie om te zien wat het precies inhoudt, anderzijds zijn ze nieuwsgierig naar de personen met wie ze kunnen matchen of die een gesprek zullen beginnen met hen. Ten slotte is Tinder voor veel gebruikers een ideale manier om nieuwe vrienden te maken of om hun sociaal netwerk uit te bouwen. Doordat Tinder enkel filtert op leeftijd, geslacht en afstand, kan je makkelijk in contact komen met mensen die je anders niet snel zou ontmoeten.”

SOCIALIZER

We gebruiken Tinder dus niet per se om een relatie te vinden. Betekent dat dat de contacten via de app vooral oppervlakkig blijven?
“Nee, dat hoeft niet noodzakelijk zo te zijn. Op de vijfde plaats van meest belangrijke redenen om te tinderen, staat net die zoektocht naar de perfect match. Verschillende media beweren dat mensen Tinder enkel gebruiken om meer seksuele partners te vinden. Toch is dat in mijn studie een minder voorkomend motief, zeker in vergelijking met de andere redenen die er zijn. Ik merkte wel dat mannen vaker uit zijn op die seksuele ervaring dan vrouwen.”

Gaan oudere en jongere Tindergebruikers anders om met de app?
“Mensen die al werken gaan vaker op zoek naar seksuele relaties via de app. Jongeren tinderen dan weer vooral om hun ego te boosten of gebruiken Tinder eerder als een vorm van entertainment. Tinderen is voor hen een sociaal gebeuren, waarbij de app bijvoorbeeld dienst doet als drankspelletje of bestaande Tinderprofielen kritische commentaren van een spottende jury moeten ondergaan.”

Are-You-Not-Entertained-Gladiator

Tinder zou ook geregeld gebruikt worden binnen relaties. Hoe zit dat?
“Vaak is dat nieuwsgierigheid. Mensen vertelden me dat ze ooit samen met hun lief op Tinder zaten, om te zien wie het meeste matches kon krijgen. Een soort wedstrijdje! Daarnaast voelen mensen die al lang een relatie hebben zich soms wat onzeker over hun “marktwaarde”. Zij swipen om even te checken hoe goed ze nog in de markt liggen. Dat wil niet zeggen dat ze de app ook effectief gebruiken om andere seksuele relaties aan te gaan.”

Denk je dat Tinder de manier waarop wij met elkaar omgaan, fundamenteel heeft veranderd?
“Mensen die een app als Tinder ontwikkelen, spelen in op iets waar de samenleving naar verlangt. Het probleem van een vrijgezel was vroeger dat, als hij of zij iemand wou leren kennen, moest uitgaan. Tinder heeft de mogelijkheid gecreëerd om zelf te bepalen waar, wanneer en voor hoe lang je iemand ontmoet. Er is minder druk om te gaan feesten, want nu kan je gemakkelijk online contact zoeken.”

Blijven we dan niet te veel in die online wereld hangen?
“Niet per se, sommigen hebben een gesprekje van drie minuten en ontmoeten elkaar vervolgens in het echt. Dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Wie Tinder gebruikt uit verveling, wil misschien niet echt afspreken. Ik denk ook dat er hier cultuurverschillen spelen. Een Nederlandse jongen vertelde me bijvoorbeeld: “Ik vind het vermoeiend om Tinder te gebruiken in België. Ik praat er lang met een meisje, maar wanneer ik dan wil afspreken, krabbelt ze vaak terug. Dan laat ze niks meer van zich horen of dan wordt de match ineens opgeheven.””

Traveler

Kan je ons tot slot verklappen welk ’tindertype’ jij bent?
“Ik denk dat je mij een ’traveler’ of ‘reiziger’ kan noemen. Dat is trouwens ook een belangrijke reden om Tinder te gebruiken. ‘Reizigers’ zijn mensen die voor langere tijd op reis gaan of in het buitenland verblijven en die de app gebruiken om de belangrijkste hotspots te leren kennen. Via Tinder komen ze te weten waar de locals uitgaan en breiden ze hun internationaal netwerk uit. Toen ik zelf in de VS zat, was dat voor mij de ideale manier om Tinder te testen en om tegelijkertijd mensen te leren kennen.”

Wil je meewerken aan het vervolg van het Tinderonderzoek? Vul dan de enquête in via www.soc.kuleuven.be/dating2.0

Schrijf je reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen