Interview

Save our shape

Kleding op je lijf geschreven.

Save our shape

Nicky heeft een zandloperfiguur, maar wel eentje van het ronde type. Voor de confectie zijn haar bovenarmen te breed, haar schouders te sportief en haar bovenbenen te zwaar. En een mooi aansluitend jasje? Daarvan scheurt de voering bijna meteen als ze haar zoontje optilt. Een leuke broek vinden die haar lichaam flatteert is hopeloos. Ze is geen fan van skinny jeans en nog minder van het bouwvakkersdecolleté. En komt ze iemand tegen met exact hetzelfde jurkje, maar dan in maat 34? Dan doet ze die jurk nooit meer aan.

Sounds familiar? Iedereen is al wel eens depressief uit een pashokje gekropen omdat niks paste zoals het hoorde. Nicky Vergouwen was het op een gegeven moment zo beu dat ze besloot er iets aan te veranderen. Met Save our Shape wil ze naaipatronen maken op maat van elk lichaamstype.

Wanneer ben je beginnen te naaien?

“Ik begon een naaicursus te volgen in 2008 om mijn eigen kleren te maken, want ik vond niets in de confectiekledij dat me goed paste. Maar al snel stootte ik tijdens de cursus op hetzelfde probleem met klassieke naaipatronen: het paste niet. Wanneer ik kledingstukken gemaakt had volgens een standaard patroon, zat het als een ‘patattenzak’ rond mijn lijf en moest ik het alsnog verstellen. Dus ben ik een zelfstudie cursus patroontekenen begonnen.

In 2012 kreeg ik een burn-out. Ik had op dat moment een eigen zaak in restauratie van metalen, die veel energie van mij vergde. Na de komst van mijn zoontje werd dit me te veel en heb ik de zaak verkocht. Ik ben toen een tijdje thuis geweest. In die periode is het idee ontstaan voor een website met naaipatronen op maat.

Via de VDAB volgde ik enkele professionele cursussen: productioneel stikken, manueel patroontekenen en CAD patroontekenen. In januari ben ik afgestudeerd en begon ik met Save our Shape.”

Waarvoor staat Save our Shape?

“Ik vind dat vrouwen zich moeten kleden los van de standaardmaten die de confectiekledij ons opdringt. Volgens de confectiekledij zouden we allemaal zandloperfiguren moeten zijn met perfecte verhoudingen. Ik wil volledig gecustomizede patronen maken. Bijvoorbeeld voor mensen die onderaan een andere maat hebben dan bovenaan.

Winkelen in gewone kledingwinkels voedde mijn slechte zelfbeeld.

Als je goed zit in je kleren, zit je goed in je vel. En dat straal je uit naar de buitenwereld. Je bent socialer, gelukkiger. Als ik niet continu geconfronteerd word met het feit dat ik er niet uitzie zoals het hoort volgens de modewereld, zit me dat ook niet dwars. Door te winkelen in gewone kledingwinkels, bleef mijn slecht zelfbeeld gevoed. Want elke keer opnieuw moest ik in de kleedkamers constateren dat mijn lichaam afwijkt van de norm. ”

Wat doet Save our Shape (of SOS) precies?

“Via onze website kan je een account aanmaken en je eigen maten ingeven. Deze gegevens worden doorgestuurd naar onze software en die stuurt je een patroon, volledig op maat, toe. Sommige mensen kunnen zichzelf opmeten. Maar voor mensen die zich hier liever bij laten helpen is er het SOS Netwerk. De SOS Meters meten je maten op en maken een baalkatoenen jurk op jouw maat. Aan de hand daarvan kunnen ze zien of je maten goed zijn opgemeten en of alles perfect zit. Met je op maat gemaakt patroon kan je dan zelf je kleren naaien of laten maken door een naaister.”

Je combineert dus een ambacht met nieuwe technieken.

“Ja dat klopt, ik maak de brug tussen de oude wereld van de naaitechnieken en de nieuwe wereld van software en computertechnieken. De software zorgt ervoor dat de patronen hertekend worden, de SOS Meter zorgt voor het menselijke contact. Je kan bij haar terecht met al je vragen. The best of both worlds.”

Voor jou gaat dit duidelijk niet over meesurfen op de laatste naaitrend?

“Nee. Vroeger naaiden bijna alle vrouwen. In elke straat woonde wel een naaister die langs de huizen passeerde om kleren te verstellen. Ik zie dit wel terugkeren in een moderne vorm. Steeds meer mensen maken en verstellen hun eigen kleren. Het is milieubewuster en je hebt controle over de kwaliteit van je stof. Een kledingstuk gaat makkelijk jaren mee. Ik hou niet van weggooikledij die na één seizoen in de vuilbak belandt.

Naaien is een verdwijnend ambacht. De meeste kledingmerken besteden een groot deel van hun werk uit in lageloonlanden omdat de loonkost in België zo duur is. De spullen worden in armoedige arbeidsomstandigheden gemaakt, en het milieu wordt zwaar belast door het transport. Uiteindelijk blijf je achter met kledij van lage kwaliteit. Ik vind dat vreselijk. We zouden best meer kleding in België kunnen laten maken. Alleen moet de overheid dan wat meer zijn best doen om ondernemen en tewerkstellen aantrekkelijker te maken.”

Mensen zijn het gewoon dat een truitje slechts 19,90 euro kost. Zie jij dat snel veranderen?

“Ik bezoek veel marktjes waar mensen staan met zelfgemaakte kledij. Dan zie je klanten schrikken van een kindertruitje dat 50 euro kost. Maar dat is wel een correcte prijs. Mensen die zelf naaien zien dit wel in.

We zouden best meer kleding in België kunnen laten maken. Alleen moet de overheid dan wat meer zijn best doen.

Mijn patronen zijn duurder dan die uit een Burda of een ander naaimagazine, maar ze zijn wel op maat. Ik moet mijn prototypes soms drie tot vier keer opnieuw maken tot het goed zit. Ik hoop dat klanten voor die meerwaarde willen betalen. Kwaliteit heeft zijn prijs.”

Je was een van de eerste grote sponsors in onze crowdfundingcampagne. Vanwaar je enthousiasme?

“Omdat ik mezelf enorm herken in jullie artikels. Niet alleen over afstand nemen van onrealistische schoonheidsidealen. Ook de discussies over de ratrace waarin we verzeild geraakt zijn heb ik met veel interesse gevolgd. Als je ambitie hebt, en je hebt kleine kinderen, krijg je niet altijd alles gebolwerkt. Soms had ik het gevoel dat ik de enige was met dat probleem. Ik doe gewoon mijn huishouden niet graag, ik wil met andere dingen bezig zijn (lacht). Maar ik wil ook mijn kinderen gelukkig maken en goed opvoeden. Die balans vinden is heel moeilijk. Elke keer als ik zo’n artikel lees op Charlie, denk ik: ‘Oef, ik ben niet alleen.’”

Hoe zie je jezelf over vijf jaar?

“In de nabije toekomst wil ik mijn collectie uitbreiden. Meer kledingstukken maken om uit te kiezen dus. Zodra iemand haar maten kent en een patroon heeft, kan ze makkelijk blijven bestellen op de webshop.

En later wil ik vooral uitbreiden. Nu focus ik mij op Nederlandstalig gebied, maar ik zou mijn merk in heel Europa willen verspreiden: mijn werkbeschrijvingen vertalen, nog meer seminaries organiseren om SOS Meters op te leiden… Een zwangerschapscollectie maken, want dat aanbod, zowel in de confectie als in de naaipatronen, is een beetje treurig en niet voor ieders portemonnee.

En wie weet ooit een mannencollectie. Mannen vinden ook vaak geen goeie broeken. Ofwel zijn de pijpen te lang of te kort. Of ze hebben problemen met hun bierbuikje (lacht). Mannen mogen hun problemen alvast naar mij doorsturen (lacht).”

Meer info:
www.saveourshape.be/

Facebookpagina Save Our Shape

Schrijf je reactie

2 reacties

Jozefien was in een vorig leven art-director bij de vrouwenbladen en is nu kapitein van het Charlie-schip. Haar stokpaardjes zijn gendergelijkheid, beeldvorming in de media en het opvoeden van twee luidruchtige jongens.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen