Lijstje

25 jaar abortus

25 redenen om dankbaar te zijn voor de abortuswet

25 jaar abortus

De abortuswet bestaat vandaag 25 jaar in België. Of hij nu hervormd moet worden of niet, hier zijn 25 redenen waarom we beter af zijn dan voorheen, of elders.

 

1. Wie ongewenst zwanger is, hoeft niet meer te zoeken naar engeltjesmaaksters of dokters die een abortus willen uitvoeren. Je kan ervoor terecht in het ziekenhuis of in een abortuscentrum.

2. Een abortus is betaalbaar. Het grootste deel wordt rechtstreeks betaald door de mutualiteiten. Je betaalt enkel remgeld van 3,50 euro. Wie na 12 weken een abortus wil in Nederland, betaalt wel 500 à 600 euro uit eigen zak.

3. Een abortus gebeurt anoniem. Je krijgt zelfs geen papieren in de bus achteraf. Toch opteren sommige vrouwen ervoor cash te betalen. Dat is onnodig maar toegestaan.

4. Wie in België een abortus wil laten doen, kan rekenen op psychologische bijstand. Voor en na.

5. ‘In tegenwoordigheid van mijn tante heeft die madame in mijn vrouwelijkheid gespruit [gespoten] met een grote caoutchouc darm van een centimeter of vijftien eindigend met een rode peer. Het was met warme zeep die schuimde en het duurde maar een minuut of vijf.’
Octavie E. vertelt in 1906 over hoe een abortus precies in zijn werk ging. Het fragment komt uit De engeltjesmaaksters – Abortus toen het niet mocht van Diane De Keyzer, een uniek boek over abortus in België. Vandaag komen er geen breinaalden meer aan te pas, je hoeft jezelf ook niet van de trap te laten vallen, of zeepsop in je vagina te spuiten.

6. ‘Achteraf heb ik heel veel last gehad van ontstekingen. Ik had een stinkend verlies. Ik ben dan naar een gynaecoloog gegaan en die wou weten wat ik gedaan had. Ik had namelijk een wonde in de baarmoeder. Hij heeft dan toch nog een curettage moeten doen. De gynaecoloog zag wel dat er een abortus was geweest en hij zei me dat ik dood had kunnen zijn. Zelf heb ik daar nooit aan gedacht.’ Françoise S., º1950, in De engeltjesmakersvan Diane De Keyzer. Dankzij veilige abortussen hoef je je leven niet meer te riskeren.

Vandaag komen er geen breinaalden meer aan te pas, je hoeft jezelf ook niet van de trap te laten vallen, of zeepsop in je vagina te spuiten.

7. In 2008 vonden er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie wereldwijd 21,6 miljoen onveilige abortussen plaats.

8. Illegale abortussen kosten jaarlijks het leven aan 70.000 vrouwen.

9. Niemand wordt gedwongen een kind te houden, zoals vorig jaar in Ierland. Een 18-jarige werd verkracht als minderjarige en vroeg een abortus toen ze amper acht weken zwanger was. Omdat ze illegaal in het land was, mocht ze het land niet uit voor een abortus elders. Nadat ze in hongerstaking ging, werd ze gedwongen een keizerssnede te ondergaan toen ze 25 weken zwanger was. 

10. In El Salvador is er een verbod op abortus, zelfs wanneer het leven van de moeder in gevaar is. Je riskeert er een gevangenisstraf van twee tot acht jaar.

11. Ben je als vijftienjarige verkracht door je stiefvader en ben je zwanger? Pech, als je in Argentiniëwoont. Daar mag je alleen een zwangerschap afbreken als je leven of je gezondheid in gevaar is. Anders moet je hopen op begrip van de rechtbank.

12. In België riskeren vrouwen geen geseling voor het plegen van een abortus zoals in Brunei, dat de sharia vorig jaar ook invoerde voor niet-moslims.

13. Het is niet omdat abortus vandaag legaal is, dat het dat morgen ook is. Tot aan de val van het communisme was abortus in Polen legaal. Vandaag is er een verbod.

Meisjes hoeven niet meer, zoals begin jaren ’80, in de koude en in de regen op een brommertje naar Nederland te rijden.

14. ‘Deze morgen nog kwam een dienstmeid van op de buiten, die in de buurt van de Kortrijkse Poort woont en die ongeveer vier maanden zwanger lijkt, om zich te laten opereren. Omdat vrouw L. afwezig was, moet de meid morgenvroeg om zes uur terugkeren. Dus als u ze op heterdaad wil betrappen, posteer dan morgen bij het krieken van de dag een agent in burger aan de […] straat. U zal dan ter hoogte van het nummer 13 van de genoemde straat een meid zien buitenkomen, die als volgt is gekleed: blauwe corsage met rode bolletjes, rode jurk met kleine zwarte kanten strookjes, schort met borststuk in blauwe katoen, dat was in ieder geval wat ze deze morgen droeg.’
In deze brief, gepubliceerd in De engeltjesmaaksters van Diane De Keyzer, verklikt een anonieme schrijver de buurvrouw, van wie geweten is dat ze abortussen uitvoert. Vervolging was, zo schrijft De Keyzer, zo goed als altijd het gevolg van (anonieme) verklikking.

15. Meisjes hoeven niet meer, zoals begin jaren ’80, in de koude en in de regen op een brommertje naar Nederland te rijden. Nancy Van Hee vertelde op Radio 1 hoe zij en andere meisjes de 10.000 frank voor hun vriendin hebben moeten bijeenschrapen.

16. Een abortus mag in België binnen de twaalf weken, alleen om medische redenen mag daarvan worden afgeweken. Abortus valt anders wel nog onder het strafrecht, en dat willen de abortuscentra veranderen. Ze willen ook de termijn van twaalf weken verlengen, omdat er jaarlijks vijfhonderd vrouwen naar Nederland trekken omdat ze te laat hebben ontdekt dat ze ongewenst zwanger zijn.

17. Terwijl het Amerikaanse hooggerechtshof in 1973 nog zei dat een vrouw recht heeft op een abortus zonder inmenging van de overheid, oordeelde het in 1992 dat individuele staten beperkingen mogen opleggen. Op sommige plekken wordt het abortuscentra bijna onmogelijk gemaakt om hun werk te doen.

18. Tien Amerikaanse staten beperken de dekking van abortus in private ziekteverzekeringen. Abortus worden in die gevallen enkel terugbetaald wanneer het leven van de vrouw in gevaar is.

19. Hoewel er geen verhoogd risico is op borstkanker na een abortus, krijgen vrouwen in vijf Amerikaanse staten deze foutieve informatie verplicht te horen.

Abortus worden in sommige Amerikaanse staten enkel terugbetaald wanneer het leven van de vrouw in gevaar is.

20. In twaalf staten wordt hen verteld dat een foetus pijn voelt.

21. We hoeven niet bang te zijn per ongeluk een nep abortuscentrum binnen te lopen om vervolgens gebrainwasht te worden door anti-abortusactivisten. Bekijk deze ijzersterke reportage van Vice News, en huiver.

22. In South Dakota zijn artsen verplicht vrouwen mee te delen dat een abortus hun kans op zelfmoord verhoogt – niet waar.

23. ‘Ze wisten ook wel dat vrouwen in een centrum zoals het Kollektief Anticonceptie in Gent op een professionele manier geholpen werden, zowel medisch als psychosociaal. Maar toch liepen wij voortdurend het risico opgepakt te worden.’ Dokter Marc Cosyns vertelt in De engeltjesmaaksters over hoe hij een van de 52 mensen was die halfweg de jaren ’80 gedagvaard werd, voor 4 abortussen. Vrijspraak in eerste aanleg, veroordeling in beroep, vrijspraak voor het Hof van Cassatie in 1992.

24. Vandaag wordt een internationale studiedag georganiseerd over abortus en stigma in Brussel. Abortus mag dan legaal zijn, zowel wie een abortus laat doen als wie beroepshalve te maken heeft met abortus, kan nog steeds te maken krijgen met stigmatisering.

25. Zestig vrouwen lieten zich portretteren voor de campagne rond 25 jaar abortuswet. Dat was voor 3 april 1990 wellicht ondenkbaar.

Meer info: www.abortionlaw25.be

 

Schrijf je reactie

1 reactie
  • liesl1990 says:

    Jammer dat de schrijfster haar bronnen niet gecheckt heeft.

    Het is historische desinformatie te beweren dat de wet een einde maakte aan de onkundige en gevaarlijke engeltjesmaaksters.
    Die waren al lang met de vooruitgang van de gezondheidszorg, hygiëne en antibiotica verdwenen.

    Sinds Chili abortus geband heeft in 1989, is het aantal moedersterftes gedaald van 41,3 naar 12,7 per 100.000 vrouwen (dat is een reductie van 69,2%!). Wacht eens even. Als abortus verboden wordt, verwachten we dan geen stijging te zien in het aantal vrouwen die opgenomen moeten worden in het ziekenhuis wegens toename van illegale abortuspraktijken in achterkamertjes en steegjes? Zullen de vrouwen abortus niet gaan zoeken buiten de officiële gezondheidszorg?
    Chili blijkt niet alleen een van de veiligste plaatsen in de wereld om te bevallen, het aantal vrouwen dat illegaal abortus zoekt is ook dalend. Volgens gegevens van het Chileense gezondheidministerie is er een duidelijk zichtbare dalende trend van 2% per jaar (!) sinds 2001 m.b.t. ziekenhuisopnames veroorzaakt door complicaties bij abortus waarvan aangenomen wordt dat ze illegaal uitgevoerd werden. (bron: MELISA instituut)

    Het is niet toevallig dat Malta, Ierland en Chili – allemaal landen die het doden van kinderen in de moederschoot niet toestaan – lagere cijfers van moedersterfte hebben dan de Verenigde Staten (bron: WHO).

    En dan punt nr. 20: als de foetus pijn lijdt, dan lijkt mij dat we een menswaardigere manier kunnen bedenken om de ongeborenen te elimineren. Dus dan moeten we misschien toch maar niet zo happy zijn met onze abortuswet vooraleer dat ook weer in orde is.

Als journalist weigert Ann-Marie Cordia al vijftien jaar lang te kiezen tussen de serieuze schrijfsels, de curieuze en de amoureuze. Ze schreef al voor Het Laatste Nieuws, NINA, Goedele en De Morgen, maar haar ziel blootleggen doet ze alleen op Charlie.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen