Buitengewoon

“Ik moet er niet aan denken om een fulltime vrouw te zijn”

Meet Michael a.k.a. Démi Blanché

“Ik moet er niet aan denken om een fulltime vrouw te zijn”

Sophie houdt van mensen die buiten de lijntjes kleuren en een buitengewone job, passie of levenswijze hebben. Ze is ervan overtuigd dat elk verhaal de moeite waard is en deinst dan ook niet terug voor een openhartig gesprek. Vandaag gaat ze langs bij Michael en zijn vrouwelijke alter ego Démi.

Michael begon precies een jaar geleden met performen als drag queen. Hij heeft ondertussen een tiental shows gelopen en is niet meer van het podium af te slaan. Ik mocht een dagje met hem mee om stoffen en kontvulling te gaan shoppen en aanschouwde vol verbazing zijn vier uur (!) durende make-up sessie.

lintjesmatras

Michael, wat ben jij eigenlijk voor iemand?
“Haha, nou dat zal ik je eens vertellen. (lacht) Ik ben een 27-jarige jongen die positief in het leven staat. Eddie Murphy is mijn spirit animal want die gast is gewoon hi-la-ri-ous! Ik sta als floormanager in de Adidaswinkel in Antwerpen. Samen met mijn vriend woon ik in een knus appartementje in de stad. Ik vind mezelf een redelijk rustig persoon die het leven goed weet te relativeren.”

Ok, en wie is Démi Blanché?
Démi is mijn vrouwelijke alter ego en lijkt heel erg op mij. Ze zou m’n zus kunnen zijn. Positiviteit en humor zijn ook voor haar de sleutel tot een gelukkig leven. Haar naam slaat op mijn deels Afrikaanse roots. Vandaar dus Démi (half) Blanché (wit). Maar dat had je wel begrepen, zeker? Het enige grote verschil tussen ons is dat Démi Blanché extraverter is. Ze staat graag in het middelpunt van de belangstelling, ziet er altijd extravagant uit en durft vaak net wat meer dan Michael. Dat is ook wel logisch aangezien Démi mijn uitlaatklep is.”

BEGINTWEEDE

Ok, je drag queen sistah dus eigenlijk! Is een drag hetzelfde als een travestiet?
“Hmm, goeie vraag. Bij travesties denk ik aan mannen die lippenstift en panty’s dragen. In mijn ogen hebben drags een hoger show-gehalte. Shitloads of glamour and performance, girl! Bam!”

Wanneer kwam je erachter dat drag queens bestonden?
“Ik denk dat dat tien jaar geleden tijdens het uitgaansleven was. In de nachtclub Red&Blue hadden dansers vaak drags bij. Ik vond dat wel leuk maar ik had toen niet meteen het gevoel dat ik één van hen wilde zijn of zo.”

Wat zorgde ervoor dat je dat op een gegeven moment wél wilde?
“Ik hield altijd al van dansen, zingen en gek doen. In de discotheek stond ik vaak op het podium de show te stelen. Een hele goede vriend van mij doet al jaren aan drag en vroeg mij vorig jaar of ik niet eens op een show van hem wilde lopen. ‘Waarom niet?’, dacht ik, ‘performen is gewoon mijn ding.’ Dus heb ik ja gezegd.”

FOHNENCONTOURING

En dan? Hoe begin je daar aan? Heb je dit alles jezelf aangeleerd?
“Het is gewoon een kwestie van doen. Ik kijk heel veel tutorials op YouTube maar leer ook veel van andere drags. Dat doe ik nog steeds. Elke keer als ik me schmink, leer ik bijvoorbeeld weer iets bij over mijn gezichtsvormen en op welke manier ik welke delen het best accentueer. Ik haal ook veel inspiratie uit RuPaul’s Drag Race waarin verschillende drags tegen elkaar strijden om de titel van de talentenjacht. Ik merk wel dat je als drag een sterk karakter moet hebben. Je moet weten wat je wilt en welke boodschap je wilt vertellen. Er staan altijd tal van anderen klaar met een mening over hoe je het beter zus of zo zou moeten doen. Als je je eigen visie hebt, sta je sterker in je schoenen en laat je je dus minder makkelijk uit het veld slaan.”

De aandacht die je krijgt en de positiviteit die je overbrengt zijn twee heerlijke dingen.

Is het een dure hobby?
“Euhm tja, als je een beetje goed voor de dag wilt komen als drag, moet je wel wat investeren. Maar niet alles moet per se duur zijn hoor. Ik koop vaak goedkopere stoffen waar ik dan een kledingstuk van op maat laat maken. En zo heb je synthetische pruiken van veertig euro maar ook van negenhonderd euro. Als je goed zoekt, vind je wel manieren om er voor niet al te veel geld toch leuk uit te zien. Matrasvulling is bijvoorbeeld ideaal als goedkope opvuller voor je heupen! Voila, krijgde hier toch efkes een gratis tip, se!”

En aan je glimlach te zien, vermaak je je wel..?
“Yes, gurl! Ik vind het drag zijn echt zalig. De aandacht die je krijgt en de positiviteit die je overbrengt zijn twee heerlijke dingen. Ergens heel lang naartoe leven en dan de bevestiging krijgen dat mensen je act waarderen, is voor mij het toppunt van geluk. Het is natuurlijk ook wel spannend. Een paar maanden geleden barstte ik nog in tranen uit na mijn optreden. Deels ontlading van de zenuwen en deels het enthousiasme van het publiek dat me elke keer opnieuw ontroert.”

BH

Klinkt vet! Zijn er ook minder leuke dingen?
“Oh, ja hoor. Het valt me best tegen hoe gemeen sommige drags zich naar elkaar toe kunnen gedragen. Ik doe mee aan dragwedstrijden en natuurlijk snap ik dat iedereen meedoet om te winnen. Maar soms lijkt het alsof de één de ander het licht in de ogen niet gunt. Dat had ik niet verwacht. Zeker als je samen ergens naartoe werkt en hierbij een positieve boodschap uit wilt dragen, kan je die negatieve shit wel missen als kiespijn, toch? Maar gelukkig zijn er ook drags waar ik veel steun van krijg. Daar focus ik me liever op.”

Hoe reageert je omgeving op Démi Blanché?
“Super! Mijn vrienden steunen me enorm. Ook mijn vriendje, die toch elke keer even schrikt als Démi tevoorschijn springt, staat achter me. Iedereen is gewoon heel blij voor mij en ze hadden eigenlijk ook niet anders verwacht dan dat ik als podiumbeest zou eindigen. Wat wel jammer is, is dat ik het mijn ouders niet durf te vertellen.”

Oh, wat jammer… Waar ben je dan bang voor?
“Ik ben bang dat ze zich dan opeens voor mij gaan schamen of zo, wat me heel erg lijkt. Ik wil mijn ouders trots maken. En ik vrees ook dat ze dan denken dat ik een meisje wil zijn, wat absolute bullshit is.”

AFWERKINGPRUIK

Ja? Ik kan me op zich wel voorstellen dat mensen dat denken. Maar dat is dus niet per se zo?
“Nee, zeker niet! Ik voel me 100% man en wil dat zo houden. Veel mensen associëren drags inderdaad met transseksuelen maar die vergelijking gaat niet op. Voor mij is mijn dragleven echt puur een tijdelijke uitlaatklep. Eventjes helemaal los gaan en nergens aan denken. Ik moet er niet aan denken om een fulltime vrouw te zijn. Bah! Die hebben ook altijd last van de tijd van de maand! (lacht) 

Wat is jouw grote droom?
“Wow, als ik echt mag dromen, zou ik heel graag ooit zelf drag races organiseren of workshops geven. Maar wel stapje voor stapje hoor. Ik merk nu al dat de dragscene er de laatste jaren echt op vooruitgegaan is. Dat zal ook wel komen door de Ru Paul’s Drag Race hype. Drags worden steeds mooier en verfijnder. Ik hoop dat ik het Belgische draglevel mee naar een hoger niveau kan tillen.”

Ik vind dat als je niet tuckt, je make-up wel echt fenomenaal moet zijn.

Ok, laatste vraag: hoe verstop je je piemel in die strakke pakjes?
“Haha, ik wist dat je dat ging vragen! Ik tuck. Dat betekent dat je je geslachtsdeel op een bepaalde manier wegwerkt. Hoe ik dat precies doe, is beroepsgeheim dus dat kan ik je helaas niet vertellen. (gniffelt) Wat ik je wel kan vertellen is dat het soms wel lastig is. Als ik het net op de verkeerde manier doe, kan het zijn dat ik de hele avond met buikkrampen rondloop. Da’s echt kut, haha, woordgrapje! Er zijn ook drags die hun pik niet tucken omdat ze bang zijn voor de pijn. Moeten ze zelf weten maar ik vind dat als je niet tuckt, je make-up wel echt fenomenaal moet zijn. Maar dat moet eigenlijk altijd! (lacht als een echte queen)

SLOT

 

Lees alle verhalen uit de rubriek Buitengewoon hier
Foto’s: Sophie Lodewijks

Schrijf je reactie

2 reacties

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen