“Ik wil ook rokjes en leggings kunnen dragen zonder dat iedereen me aanstaart”

Michèle werd geboren met anderhalf been

Karamelkleurige huid, volle bos donker haar, warme lach en een prachtige bek met stralend witte tanden. Ik kom Michèle (24) regelmatig tegen in de stad. Onlangs viel me op dat ze niet helemaal recht loopt. Ze lijkt lichtjes met haar rechterbeen te slepen. Gefascineerd door haar verschijning, besluit ik haar te vragen hoe dat komt. “Ik heb maar één been,” antwoordt ze. De week erna zit ik bij Michèle (24) op de bank met een kop thee…

Michèle, je hebt maar één been. Hoe komt dat?
“Nou eigenlijk heb ik anderhalf been. Ik mis mijn rechterbovenbeen waardoor mijn knie in mijn dij begint. Dat korte been wordt verlengd met een prothese. Vandaar dat ik zo loop. Ik ben zo geboren. Er is iets misgegaan tijdens de derde maand van mijn moeders zwangerschap. Wat precies, weet ik niet. Heb nog niet echt de moed gehad om mezelf daarin te verdiepen. Ik heb het er best moeilijk mee, weet je…”

Wat vind je er precies zo moeilijk aan?
“Het zit vooral in mijn hoofd. Fysiek heb ik er niet echt last van. Met mijn prothese kan ik zo goed als alles. Fietsen, wandelen, zwemmen. Alleen rennen is een beetje onhandig. Buiten rugklachten heb ik niet veel pijn. Maar ik heb gewoon altijd al het gevoel gehad dat er iets mis met me is. Het gevoel dat ik anders ben dan de anderen, legt een groot beslag op mijn leven. Ik ben al tien jaar in therapie en vorig jaar is er borderline bij me geconstateerd. Dat heeft allemaal te maken met mijn been. Of ja, met hoe ik er mee omga. Mijn focus is niet goed. Ik wijt al mijn problemen aan dat deeltje van mezelf, terwijl ik, rationeel gezien, ook wel weet dat dat niet altijd terecht is.”

Over wat voor problemen heb je het dan?

Dit artikel staat in onze ledenzone.

Maar iedereen kan lid worden!

Neem nu een abonnement op Charlie en voor slechts €50 per jaar (of iets meer dan €4 per maand) krijg je toegang tot alle artikels. Bovendien ontvang je onze gloednieuwe Charlie Club pins en krijg je 2x per jaar ons bookzine in de bus!

Neem dus snel een Jaarabonnement en join the club!

Profielfoto van Sophie Lodewijks Door Sophie Lodewijks

Misschien kwam je fulltime social media geek, non-stop pinklover en part(y)time DJ Ghetto Titties Sophie al eens tegen in haar roze universum op het wereldwijde web. Sophie ziet er met haar zuurstokroze coupe misschien snoezig uit, ze is altijd op zoek naar de wildste avonturen. Ze kickt op excentriciteit en zoekt voor Charlie dan ook maar al te graag de grens op voor het schrijven van een openhartig stuk.

Lees Charlie. Deel Charlie. Word Charlie.

We hebben jou nodig om ons magazine te blijven maken.

Kom dus bij de club en draag bij aan een eerlijk media-initiatief en een stem die nodig is!

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!