Charlie Leest

De (on)zin van opvoedingsboeken

Over baby's, boeken, bullshit en bulldozers

Geen enkele (toekomstige) ouder die eraan ontsnapt: opvoedingsboeken, bulldozers vol zogenaamde goede raad, die al je moed en zelfvertrouwen met één stuurbeweging platwalsen. Twijfelachtige wetenschappelijke onderzoeken, zelfverklaarde babyfluisteraars en strafstoeltechnieken van een nanny met zo strak bij elkaar gebonden haren dat haar hersenen wellicht lijden aan een permanent zuurstoftekort: allen bezorgen ze me rillingen.

Kinderen komen niet met handleidingen, wel met een persoonlijkheid. En het enige wat je als ouder kan doen, is die persoonlijkheid zo goed mogelijk proberen te ontrafelen en te leren lezen als een boek. Je favoriete boek, het boek dat je van voor naar achter en omgekeerd kent.

Genoeg van al die pseudo-wetenschappelijke shit en klaar voor de real deal? Hier zijn voor jou verzameld: de tien meest hilarische en herkenbare boeken uit de opvoedingsliteratuur.

 

The Honest Toddler: A Child’s Guide to Parenting – Bunmi Laditan
1471858_426225657506825_358399267_n

The Honest Toddler is exact wat de titel laat voorspellen: een peuter die zegt waar het op staat én hoe u een betere ouder kan worden. Meer nog, deze potty mouth heeft zelfs een twitteraccount waarop diens peuterbesognes met de rest van de wereld worden gedeeld. Of het nu gaat over Infant Sibling Disease (een nieuwe nakomeling waarmee de aandacht van de ouders gedeeld moet worden), het onnut van broeken, of ontbijtrechten voor peuters aller landen: The Honest Toddler is on it.
Bunmi Laditan is ook auteur van Toddlers are A**holes: It’s Not Your Fault en Confessions of a Domestic Failure.

 

Parenting Is Easy: You’re Probably Just Doing It Wrong – Sara Given
24693024

Sara Given, het brein achter de geweldige blog It’s Like They Know Us, komt dit najaar met haar eerste boek. Dat wil dus zeggen dat ik het boek zelf nog niet heb kunnen lezen, maar ik verwacht niets dan goeds van de vrouw die haar sarcasme uitwerkt op de meest absurde gezinsstockfoto’s en het concept White Couch Feeding lanceerde. (En psst, je kan het boek nu al pre-orderen.)

 

Sh*tty Mom: The Parenting Guide for the Rest of Us – Laurie Kilmartin, Karen Moline, Alicia Ybarbo & Mary Ann Zoellner
shittymom_covernytimesreprint

Vier moeders die hun ultieme tips and tricks delen om ouderschap te lifehacken. Met hoofdstukken zoals ‘Hoe je elk weekend tot 9u kan uitslapen’, ‘Hoe om te gaan met andere moeders… die sporten’ en ‘Je bent alleen thuis met Het Kind en hebt een conference call over tien minuten’ is dit boek een onmisbaar stuk in je collectie.

 

Sippy Cups Are Not for Chardonnay: And Other Things I Had to Learn as a New Mom – Stefanie Wilder-Taylor
cvr9781416915065_9781416915065_hr

“Eens het tweede lijntje op de plastest roze kleurt, ontdekken vrouwen dat ze plots terechtgekomen zijn in een wereld vol opvoedingsexperten.” Die zin én het woord Chardonnay in de titel. Need I say more? I didn’t think so.
Stefanie Wilder-Taylor is ook auteur van Naptime Is the New Happy Hour: And Other Ways Toddlers Turn Your Life Upside Down en Gummi Bears Should Not Be Organic: And Other Opinions I Can’t Back Up With Facts.

 

Mama: Goddelijke Kleintjes, Menselijke Moeders – Celia Ledoux
1001004011077252

Omdat de meeste opvoedingsboeken blaken van de nonsens en baby’s meer zijn dat schattige hoopjes clichés, besloot Celia Ledoux zèlf een boek te schrijven waarin ze haar ervaringen deelt over haar eerste zwangerschap en het daaropvolgende jaar.
Celia Ledoux is ook auteur van Slaap Je Al Door?: 150 Bewezen Tips Voor een Fijne Babytijd.

 

The Idle Parent: Why Less Means More When Raising Kids – Tom Hodgkinson
91hYdBv1K5L._SL1500_

Ook bekend als zijn Nederlandstalige vertaling Luie Ouders Hebben Gelijk, bracht Tom Hodgkinson met The Idle Parent een gewaagd, maar intussen door vele ouders eindeloos geprezen, boek op de markt. Wat als we onze kinderen eens wat vaker los lieten? Zou dat niet fijner zijn voor zowel ouders als kind? (Ja! Het antwoord is JAAA!)

 

Calm the F*ck Down: The Only Parenting Technique You’ll Ever Need – David Vienna
515GHQwb2qL

De titel zegt het al: net als Tom Hodgkinson, vindt David Vienna dat we ons als hedendaagse ouders te veel zorgen maken. Op een bijzonder humoristische manier herinnert Vienna ons er aan dat er uiteindelijk maar weinig gebeurtenissen zijn waarbij een paniekaanval van het kaliber ik-ga-nu-op-de-keukenvloer-liggen-en-nooit-meer-opstaan echt nodig is. Lees, lach en calm the fuck down.

 

Safe Baby Handling Tips – David Sopp & Kelly Sopp
201500009352

Het eerste boek dat mij harder laat lachen dan dit, moet nog geschreven worden. In deze handige opvoedingsgids geven broer en zus Sopp idiotproof opvoedingsadvies aan de hand van duidelijke en ondubbelzinnige pictogrammen. Bij de meest recente uitgave krijg je ook The Wheel of Responsibility: een onmisbare tool om klusjes (zoals kots opruimen of blokken uit het toilet vissen) voor ouders te verdelen en hen op die manier eerlijk, oprecht én ongescheiden te houden.

 

How to Traumatize Your Children: 7 Proven Methods to Help You Screw Up Your Kids Deliberately and with Skill – Bradley R. Hughes
51AwKf9LxoL

Nog een van mijn persoonlijke favorieten. Eindelijk een boek dat de draak steekt met afschuwelijke adviezen zoals daar zijn: ‘Maak een voeding- en slaapschema op voor je baby en laat hem huilen als hij het niet leuk vindt’, ‘Geef je kleuter golf clubs, een viool of boeken zonder prenten om zijn volledige potentieel te ontwikkelen’ en ‘Leer je kind waar zijn grenzen liggen door het in een Child Safety Harnass te heisen voor je er de deur mee uitgaat’.

 

A User’s Guide to Neglectful Parenting – Guy Delisle
9781770461178

Een (h)eerlijk portret van een vader die vaak alleen voor de opvoeding van zijn kinderen instaat terwijl zijn vrouw aan het werk is met Artsen Zonder Grenzen. En dat ‘portret’ mag je zeer letterlijk nemen, want de man in kwestie is cartoonist en maakt ook in zijn opvoedingsverhalen gebruik van zijn tekenskills om een bijzonder levendig beeld van zijn opvoedingstactieken te schetsen.
Guy Delisle is ook auteur van Even More Bad Parenting Advice en het in augustus verwachte The Owner’s Manual to Terrible Parenting.

 

Go the Fuck to Sleep – Adam Mansbach
6379415.t

Tot slot. Want u was vast nog op zoek naar een verhaaltje voor het slapengaan. Of twee, want we weten allemaal dat uw kind(eren) toch geen oog gaan dichtdoen voor u toegeeft aan hun eindeloze gezeur voor nog eeeeeentje, en het toeval wil dat Adam Mansbach ook auteur is van ‘You Have to Fucking Eat‘.

 

Zin in meer? Wij verzamelden op Goodreads een lijst(je) met meer dan 100 boeken over écht (en soms ook heerlijk bij de haren getrokken) ouderschap. Hebben jullie zelf nog tips over boeken die elke ouder zeker moet lezen? Laat ze dan zeker achter in de commentsectie – wij zijn altijd benieuwd naar meer!

How Not to Calm a Child on a Plane: And Other Lessons in Parenting from a Highly Questionable Source Moms Who Drink and Swear: True Tales of Loving My Kids While Losing My Mind The Honest Toddler: A Child's Guide to Parenting I Just Want to Pee Alone: A Collection of Humorous Essays by Kick Ass Mom Bloggers I Heart My Little A-Holes: A bunch of holy-crap moments no one ever told you about parenting Parenting: Illustrated with Crappy Pictures This Is Ridiculous This Is Amazing: Parenthood in 71 Lists Sh*tty Mom: The Parenting Guide for the Rest of Us STFU, Parents: The Jaw-Dropping, Self-Indulgent, and Occasionally Rage-Inducing World of Parent  Overshare
Toddlers Are A**holes: It's Not Your Fault The Mother of All Meltdowns Sippy Cups Are Not for Chardonnay: And Other Things I Had to Learn as a New Mom Naptime Is the New Happy Hour: And Other Ways Toddlers Turn Your Life Upside Down Afterbirth: Stories You Won't Read in a Parenting Magazine The Second Nine Months: One Woman Tells the Real Truth about Becoming a Mom. Finally. The Three-Martini Playdate: A Practical Guide to Happy Parenting We Were Here First: A Practical Guide to Happy Parenting. by Christie Mellor Mama

Schrijf je reactie

6 reacties

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen