Reportage

“De wereld is toch nog mooi”

“De wereld is toch nog mooi”

Wereldwijd zijn er op dit moment ongeveer 60 miljoen vluchtelingen. 86% daarvan wordt in de eigen regio opgevangen: zo vangen de buurlanden van Syrië (Irak, Jordanië, Libanon, Turkije) de meeste Syrische vluchtelingen op. Zeggen dat Europa overspoeld wordt door vluchtelingen is de waarheid geweld aandoen: in 2015 werd door 1.2 miljoen mensen een asielaanvraag ingediend in Europa. Dat is amper 0.25% van de totale Europese bevolking.

Onder de vele vluchtelingen die in ons land toekomen, bevinden zich ook heel wat kinderen en jongeren. Wij geven graag het woord aan zeven tieners die de afgelopen maanden in ons land toekwamen. Want jongeren zijn gewoon jongeren. Met dezelfde dromen, verlangens en angsten. Ongeacht hun afkomst, nationaliteit of religie.
Foto’s: Katleen Gils.

SHABIR, 16 jaar, komt uit Afghanistan, 5 maanden in België

Shabir_1

Lievelingsvak: Alles! Ik studeer graag.

Mijn hobby: Voetbal. Maar eigenlijk doe ik alle sporten graag. Fitnessen vind ik ook leuk, maar dat kan ik niet betalen. In het centrum waar ik woon kijken we samen naar het EK. Ik gok op een finale tussen België en Duitsland. Eden Hazard is een topspeler.

Ik eet het liefst: Kip met rijst. Ik hou ook veel van frietjes met mayonaise en ketchup. De frietjes zijn hier heel goed.

Favoriete boek: Ik lees graag. Ik lees het liefst verhalen over Afghanistan.

Als ik een wens mocht doen… dan zou ik dokter willen worden. Maar ik weet dat dat financieel moeilijk is, dus ik ben bang dat dat me niet zal lukken. Mechanieker is ook goed voor mij. Ik werk ook graag met mijn handen.

Beste vriend: Ik heb een klasgenoot uit Pakistan. Hij is mijn beste vriend nu.

Ik ben bang voor: Hier ben ik niet bang. Op weg van Afghanistan naar België was ik vaak bang. Ik kwam met mijn oudere broer naar hier en de tocht was soms heel gevaarlijk.

Ik ben blij als: als er gefeest wordt. Of als ik naar het voetbal kan. Als de oorlog in mijn land stopt, zal ik ook gelukkig zijn.

Ik ben boos als: Soms heb ik hoofdpijn als het te druk wordt rond mij. Dan kan ik wel boos worden. Ik mis mijn mama en papa ook regelmatig, en dan word ik ook boos. Het leven is niet altijd eerlijk.

 

TENZIN, 19 jaar, komt uit India, 19 maanden in België

Tensin

Mijn lievelingsvak: Wiskunde, chemie en sport. Volgend jaar ga ik een wetenschappelijke richting volgen.

Mijn hobby: Ik voetbal graag. Ik speel op de flank bij een klein voetbalploegje in Deurne. Ik ben altijd bezig met voetbal. Kevin De Bruyne en Eden Hazard zijn mijn favoriete Rode Duivels.

Favoriete muziek: Ik luister graag naar popmuziek en elektronische muziek. Chris Brown is mijn favoriete artiest. Maar dansen? Dat kan ik niet.

Ik eet het liefst: Sinds een aantal maanden ben ik vegetariër. Ik ben nog aan het zoeken naar mijn favoriete vegetarische gerecht. Ik ben wel een grote fan van patatten. En na de voetbaltraining eten we altijd frietjes. Dat smaakt dan.

Als ik een wens mocht doen… Ik wil graag een rijk man worden zodat ik andere mensen kan helpen. Als ik een goede job vind, wil ik een organisatie oprichten voor mensen met problemen. Als het weer veilig is, wil ik graag naar mijn land terug. Het liefst wil ik eerst naar Tibet. Dat is mijn moederland maar dat heb ik nog nooit gezien.

Het leukste moment van de dag: Wanneer ik voetbal speel. Nu ben ik bezig met mijn examens dus kan ik minder voetballen. Maar tijdens het weekend haal ik dat dan in (lacht).

Dit heb ik al geleerd in België: In India zijn de mensen vaak verlegen. Ik vind de mensen hier heel open. Zelf heb ik ook geleerd om minder verlegen te zijn en meer te durven.

Ik ben bang voor: Wanneer mensen vechten, word ik bang. Als ik dronken mensen zie, word ik ook bang.

Ik ben boos als: Ik word nooit boos. Ik ben bijna altijd goedgezind.

 

OMAR, 19 jaar, komt uit Syrië, 13 maanden in België

Omar

Lievelingsvak: Ik hou van wetenschappelijke vakken, vooral biologie. Geschiedenis en taal boeit me ook heel hard. Eigenlijk vind ik bijna alle vakken interessant.

Droomjob: Ik wil graag dokter worden. Als dat me niet lukt, word ik apotheker.

Hobby: In Syrië speelde ik vaak op de PlayStation. Nu ik ouder ben, zijn mijn hobby’s lezen en poëzie. Ik schrijf gedichten, in het Arabisch en in het Nederlands. Mijn gedichten gaan meestal over liefde.

Favoriete sport: Ik ben niet zo sportief: ik beoefen de sport van de oude mensen; wandelen. Meestal laat ik mijn hersenen sporten: schaken doe ik heel graag.

Lievelingsdier: De zwaan. Ik heb gelezen dat dat een heel romantisch en trouw dier is. Wist je dat als de partner van een zwaan sterft, hij dan wacht op zijn dood zonder een nieuwe partner te zoeken?

Lievelingseten: Mijn mama is Irakees en is een super kok. Zij kan alles maken: Syrisch, Indisch, Irakees, … noem maar op. Als ik thuiskom van school, is mijn eerste vraag altijd: wat eten we vanavond?

Favoriete boek of film: Ik lees vooral wetenschappelijke boeken in het Engels. De Sherlock Holmes verhalen lees ik ook graag. The Expendables vind ik een goede film. Dat zijn tenminste realistische superhelden, in tegenstelling tot Superman.

Als ik een wens mocht doen…Voor mezelf wens ik dat mijn zoektocht naar de ware liefde niet moeilijk is. Algemeen wens ik dat de wereldproblemen opgelost worden zodat het leven minder donker wordt.

Leukste moment van de dag: Op het einde van de dag, wanneer ik alles gedaan heb en kan slapen. De momenten van rust.

Mijn beste vriend: Mijn beste vriend in Syrië heette Imad. We waren superclose. Bij het begin van de oorlog ben ik met mijn familie naar Damascus gevlucht, daarna naar Irak. Sindsdien heb ik niets meer van hem gehoord. Het laatste wat ik vernomen heb, is dat er een bom gevallen is op het gebouw naast zijn huis. Ik vrees dus het ergste.
Hier in België heb ik intussen ook al veel vrienden ontmoet.

Dit heb ik al geleerd in België: In België leer ik elke dag iets nieuws. Dankzij de multiculturaliteit heb ik al veel mensen van verschillende nationaliteiten ontmoet. Zo leer ik andere culturen kennen en krijg ik de kennis hoe ik mensen moet behandelen. Je geeft respect en daardoor krijg je respect.

Ik ben bang voor: Sommige momenten heb ik angst voor wat er gebeurt in Syrië en Irak, mijn twee moederlanden. Zal het ooit beter worden? Zal de rust weerkeren? Ik heb ook een panische angst voor kakkerlakken en muizen. Toen ik klein was, gilde mijn mama als ze een muis zag. Blijkbaar heb ik die angst van haar overgekregen.

Dit maakt me blij: Studeren maakt mij gelukkig. Ik ben daar goed in. Als ik een juist antwoord kan geven, maakt dat me blij. Respect krijgen van mensen maakt me ook heel gelukkig. Het respect dat ik krijg van anderen, en dan vooral van mensen die geen Arabisch spreken, dat geeft me hoop. De wereld is toch nog mooi.

Ik word boos van: Onrecht maakt me boos. Vooral als religie en politiek misbruikt worden. Of als mensen zomaar racistische dingen zeggen. Dat is geen spelletje. Eerst ben ik boos, maar als ik dan gekalmeerd ben, probeer ik daarna wel weer rustig in discussie gaan.

 

RASHID, 18 jaar, komt uit Irak, 18 maanden in België

Rachid

Lievelingsvak: Wiskunde.

Droomjob: Sinds mijn twaalfde droom ik ervan om piloot te worden.

Hobby: Ik speel graag voetbal. 1x per week spelen we met de schoolploeg. Ik sta meestal in de goal.

Lievelingseten: De Irakese keuken is top: dolma, kopa, … Ik vind het allemaal even lekker. Dolma zijn gevulde druivenbladeren met rijst, vlees, groenten. Ik kan het zelf niet klaarmaken maar opeten kan ik als de beste! (lacht) Moeilijk zeg, al dat praten over eten tijdens de ramadan!

Als ik een wens mocht doen… Dan zou ik wensen dat mijn moeder terug leeft. Ze is gestorven in Irak. Ik mis haar.

Leukste moment van de dag: ’s Nachts wanneer ik slaap. Gedaan met studeren, eindelijk klaar en rust.

Beste vriend: Mijn beste vriend hier in België is een Syriër. We hebben elkaar leren kennen in het asielcentrum waar we allebei anderhalf jaar gewoond hebben. We hebben veel dingen samen beleefd.

Dit heb ik al geleerd in België: Goh, ik heb zo veel dingen geleerd! Allereerst de taal natuurlijk. Ik heb geleerd hoe ik met mensen contact kan maken. Maar ik heb ook geleerd dat niet alle mensen goed zijn voor jou.

Ik ben bang als: Toen ik een kleine jongen was, was ik bang in het donker. Maar nu ben ik niet meer bang.

Dit maakt me blij: Als ik samen ben met mijn vrienden. Als ik iets nuttigs heb gedaan, voel ik me ook blij.

Ik word boos als: Ik word soms boos als iemand geen respect voor mij heeft of niet naar mij luistert.

FERESHTA, 17 jaar, komt uit Afghanistan, 18 maanden in België

Fereshta

Lievelingsvak: Ik ben het best in wiskunde.

Droomjob: Op dit moment droom ik ervan om tandarts te worden. Maar ik teken ook heel graag dus misschien wil ik later wel kunstenaar worden.

Hobby: Tekenen doe ik het liefst. Ik luister ook graag naar rustige muziek of lees een boek. Het liefst lees ik romantische verhalen.

Lievelingsdier: Ik hou van alle dieren, maar een konijn is mijn lievelingsdier. In Afghanistan hadden we een konijn als huisdier.

Als ik een wens mocht doen… Dat is moeilijk… Ik wens dat ik nooit iemands hart breek. Als ik voor anderen iets mag wensen, dan wens ik voor iedereen gezondheid en een gelukkig leven zonder oorlog.

Leukste moment van de dag: Ik ben blij als ik kan gaan slapen wanneer al het werk achter de rug is.

Dit heb ik al geleerd in België: De mensen hier zijn lief. Mensen hier hebben respect voor andere religies, voor andere nationaliteiten. Dat is niet zo in Afghanistan.

Ik ben bang voor: Ik heb veel stress nu met de examens. Soms droom ik zelfs over school: dan heb ik een toets waarvan ik niets begrijp, of zijn mijn leerkrachten boos omdat ik niet gestudeerd heb. Wat een opluchting als ik wakker word!

Dit maakt me blij: Wanneer ik goede haal punten op school.

NARJES, 17 jaar, komt uit Irak, 2,5 jaar in België

Narjes 

Dit wil ik later worden: Volgend jaar ga ik voor kapster studeren. Ik wil de beste kapster van Antwerpen worden. Dat is mijn grote droom.

Hobby: Ik kickbox graag, maar ik doe dat niet in clubverband. Ik box thuis soms tegen mijn broer. Voor andere hobby’s heb ik niet zo veel tijd omdat ik veel moet studeren.

Favoriete muziek: Ik luister naar alle soorten muziek: Engelse, Franse, Arabische muziek. Het maakt me niet uit of ik het begrijp of niet. Mijn lievelingsliedje van het moment is ‘I hate you I love you’ van Gnash.

Als ik een wens mocht doen… Ik zou graag naar Parijs gaan. Parijs, dat is de stad van de liefde. Daar moet ik gewoon eens geweest zijn. New York wil ik ook graag bezoeken omdat mijn neef daar woont. Ik wens ook dat Irak weer wordt zoals vroeger. Dat het weer veilig wordt om alleen over straat te lopen.

Dit heb ik al geleerd in België: Ik heb geleerd dat ik rustig moet blijven en minder snel boos moet worden. In Irak kreeg ik soms slaag van mijn leraar. Dat maakte me boos. Nu kom ik graag naar school. Mijn leraar geeft me respect en ik geef veel respect terug. Ik vind het ook wel leuk dat meisjes en jongens hier samen op school zitten (lacht).

Ik ben bang voor: Ik maak me zorgen over mijn mama omdat ze ziek is. Ik ben bang dat ik op een dag niemand meer zal hebben.

Dit maakt me blij: Ik ben blij als ik mijn papa zie. Hij moet vaak werken en ik zie hem enkel in het weekend.

 

YOUSIF, 13 jaar, komt uit Irak, 9 maanden in België

Yousif_verticaal

Droomjob: Het liefst wil ik chirurg worden. Ik wil graag opereren. Daar droom ik al van sinds mijn zevende.

Hobby: Ik speel basketbal en doe taekwondo. Je moet met je voeten vechten bij taekwondo. Ik ben daar goed in.

Favoriete boek of film: Ik lees helemaal niet graag, maar hou wel van films. Het liefst kijk ik naar animatiefilms. De laatste die ik zag was ‘Home’. Die vond ik heel goed.

Als ik een wens mocht doen… Ik hoop dat de oorlog in mijn land stopt. Ik zou graag terugkeren dan, ook al weet ik niet of het dan veilig is voor mij.

Leukste moment van de dag: Ik ben met mijn broer naar België gekomen. Ik mis mijn familie hard en als we elkaar spreken via Viber maakt me dat gelukkig.

Mijn knuffel heet: Ik heb geen knuffel, maar wel een stressbal. Soms ben ik boos, en dan helpt die bal me om weer te kalmeren.

Dit heb ik al geleerd in België: Ik vind het goed dat hier regels zijn. Dat niet zomaar iedereen kan doen wat hij wil. De politie en de grote mensen hier zijn eerlijk. In Irak kon de politie niet altijd iets doen als er iets gebeurde. Wat ik minder leuk vind hier, is dat alles zo duur is.

Dit maakt me soms bang: De tocht van Irak tot hier was gevaarlijk. Vroeger was ik bang van insecten, maar tijdens onze tocht heb ik die angst moeten overwinnen. Een insect? Dan plofte ik mijn voet erop. Ik ben niet meer bang van kleine dingen. Ik probeer veel te vergeten maar dat lukt niet altijd.

**********

Wat kan je doen?

Onder de vluchtelingen die in België toekomen, bevinden zich ook heel wat minderjarigen. Sommigen onder hen zijn alleen, zonder ouders of familie, op de vlucht. In 2015 kwamen er in ons land 3400 niet-begeleide minderjarige vluchtelingen (NBMV) toe. Zij zijn de meest kwetsbare groep onder de vluchtelingen: ze worden blootgesteld aan mensenhandel en seksuele uitbuiting. Vorig jaar bijvoorbeeld werden er 66 onrustwekkende verdwijningen van NBMV gemeld door Child Focus.

Er zijn heel wat mensen die solidair willen zijn en deze jongeren willen helpen, maar niet goed weten hoe. Er is niet alleen nood aan opvang, maar ook aan begeleiding. Dit kan zowel als voogd, pleeggezin, of steungezin (buddy).

Op dit moment wachten nog zo’n 800 jongeren op een voogd.

Een voogd is een belangrijke eerste stap in de procedure van de NBMV: aangezien de minderjarige vluchteling wettelijk vertegenwoordigd moet worden door een volwassene, kan de asielprocedure niet worden opgestart zolang er geen voogd is. Tot die voogd gevonden is, moeten ze noodgedwongen wachten. Op dit moment wachten nog zo’n 800 jongeren op een voogd.

Een voogd is iemand die vooral het organisatorische en administratieve op zich neemt. Zo staat hij de minderjarige bij bij alle procedures, woont hij de verhoren bij, helpt hij bij het indienen van de asielaanvraag … (alle opdrachten van een voogd vind je hier. Wie zich kandidaat wil stellen als voogd, vindt alle info hier:

Daarnaast is men ook op zoek naar steungezinnen of buddy’s: mensen die op regelmatige tijdstippen activiteiten organiseren met een NBMV (af en toe koken, een logeerpartij, sporten, naar de bioscoop). Een steungezin neemt maar een heel partiële taak op ten opzichte van het kind. Het is aanvullend op een begeleiding.

Ten slotte kan je je ook engageren als pleeggezin. Dat wil zeggen dat je de opvoedingstaken overneemt van de ouders, en een stabiele gezinsstructuur biedt.

Foto’s: Katleen Gils
Om privacy- of veiligheidsredenen, verkozen sommige jongeren om anoniem op de foto te gaan

Schrijf je reactie

2 reacties

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen