Opinie

Wat een lef hebben wij, moderne vrouwen, toch !

Wat een lef hebben wij, moderne vrouwen, toch !

Woensdagavond. Huisje opgeruimd. Kindje in bed. Ontspanning. En dan besluit de moderne vrouw in mij eens te kijken wat er allemaal gebeurt op Twitter. Mijn oog valt meteen op een tweet over een uitspraak van Fernand Huts in Knack Trends. “Jongeren willen niet meer ondernemen en dat ligt aan de rol van de moderne vrouw.” Excuseer? Dus dat betekent dat ik het woordje ‘jongeren’ eigenlijk moet lezen als ‘jonge mannen’, want als de moderne vrouw de oorzaak is van het niet willen ondernemen van jongeren, dan zal ze alleszins zélf ook niet ondernemen. Ik lees verder. “Ze (de vrouwen, dus) zijn veeleisender geworden. Een man moet mee instaan voor het huishouden, thuis zijn, meegaan op citytrip, skiverlof […] Nu komt quality time vóór geld verdienen. Sorry maar zo gaat de wereld niet vooruit. Wat is dat quality time? Samen in een koetsje door het stad en een wafeltje eten aan het strand?”

Eventjes geloof ik niet wat ik lees. Maar dan sijpelt het binnen. Hij meent het, hij meent het écht. Wat een lef hebben wij, moderne vrouwen, toch! Onze mannen thuis willen hebben met de feestdagen! Hem meepakken op skiverlof! (Dat zal nogal tegen hun zin zijn, dat skiën. Stel je voor. Op skilatten een berg moeten afglijden en dan pinten drinken in een après-skibar. Welke vent doet dat nu graag?) En het ergste moet nog komen: quality time together! Verdorie toch, romantische trienen die we zijn. Godganse dagen wafels willen gaan eten en Assepoester-gewijs met een koets willen rondtoeren door ’t stad.

De middeleeuwen, wat een gouden tijden. Dan waren er tenminste privileges voor de ondernemers, de übermenschen als u en uw soortgenoten.

Meneer Huts. Bent u eigenlijk niet beschaamd om zo’n uitspraken te doen? We leven niet meer in de middeleeuwen. Dat je dat jammer vindt, dat had je eerder deze week al duidelijk gemaakt. De middeleeuwen, wat een gouden tijden. Dan waren er tenminste privileges voor de ondernemers, de übermenschen als u en uw soortgenoten. Dan waren vrouwen tenminste nog niet veeleisend. En waren ze dat wel, dan konden ze stante pede de brandstapel op. Dat waren nog eens tijden.

wafels

Een wafel gaan eten met onze man. Hoe durven we!

Maar goed. We zijn ondertussen een dik millennium verder. Een overgroot deel van de hedendaagse mannen, vindt het best oké dat vrouwen veeleisend zijn. Velen van hen gaan zelfs graag skiën. En misschien nog méér onder hen zijn graag thuis bij hun kinderen tussen Kerst en Nieuw. Maar zijn wij, jonge mannen én vrouwen daarom minder ondernemend? Wel integendeel. Volgens Van Dale betekent het woord ‘ondernemen’ 1. Op zich nemen, en 2. Beginnen te doen; uitvoeren: actie ondernemen. De huidige generatie vrouwen en mannen nemen veel op zich. Veel mannen nemen bijvoorbeeld ook een aandeel van het huishouden op zich. Nemen de zorg van de kinderen (gedeeltelijk) op zich. Maar deze vorm van ondernemen is allicht, in uw opzicht, minderwaardig aan uw visie op ondernemen. Ondernemers zijn pas écht goede ondernemers als ze minstens 18 uur per dag werken. Geen verlof nemen. De economie doen draaien, verdorie.

Wel, meneer Huts. Zal ik u eens wat zeggen? Wij doén de economie draaien. Werknemers en (kleine) zelfstandigen hebben daar een aardig aandeel in. We moeten niet onderdoen voor grote ondernemers zoals u.

Werknemers en (jonge) zelfstandigen zijn een niet onbelangrijk onderdeel van de “motor van de economie”.

Laat ik even beginnen met werknemers. Werknemers zijn nodig, of u het nu wil of niet, om meerwaarde te creëren. Werknemers verhogen de productiviteit. Werknemers zijn een niet onbelangrijk onderdeel van de “motor van de economie”. En, naast de uren (en vaak ook overuren) die werknemers presteren, consumeren ze ook. Ze gaan bijvoorbeeld een wafel eten aan zee of gaan op skiverlof. Ik vermoed dat de horeca en de toeristische sector niet zo blij zou zijn als wij vrouwen wat minder veeleisend zouden zijn en dus gewoon thuis aan de haard zouden blijven met onze bloedjes van kindjes.

Daarnaast zijn er ook heel wat (jonge) zelfstandigen. Freelancers. Consultants. Overal beginnen jonge mensen met een eigen zaak, vaak eerst in bijberoep, naast hun vaste job én gezin, waar ze ook meehelpen met de opvoeding van hun kinderen, stel je voor. Die jonge ondernemers zoeken het gat in de markt, zijn innovatief, werken nachten en weekends gepassioneerd aan hun project. Bieden diensten aan. Zijn creatief. Ze draaien helemaal mee in de nieuwe economie en spelen in op de vele eisen (see what I did there) van de huidige generatie. Denk maar aan de Wasbar, de fietsende fietsmaker, de studente Laura met haar gezonde bakkerij. En honderden andere voorbeelden van enthousiaste jongelingen die een neus hebben voor modern ondernemerschap.

Het spijt me dus de illusie te doorprikken dat enkel “de happy few” niet akkoord zijn met uw visie. Ik meen voor héél veel jongeren te spreken als ik zeg: wij jongeren, zijn wél ondernemend. Wij zijn mee met onze tijd. Wij zijn multitaskers. Wij zijn capabel om én aanwezige partners en ouders te zijn, én ondernemend te zijn. Wij zijn daarnaast ook inderdaad graag eens thuis, want zien onze partner als onze gelijke, en niet als een veeleisende last die ons tegenhoudt. En, tenslotte, hoeven wij heus niet veroordeeld te worden door een oude (sorry) ondernemer die zichzelf als lichtend voorbeeld ziet voor een goed draaiende economie.

jolienJolien Pollet is een West-Vlaamse eind-de-twintiger en heeft twee fulltime jobs. Eentje als Stafmedewerker bij ACV Nationaal te Brussel, waar ze onder andere thema’s opvolgt als de loonkloof tussen mannen en vrouwen en uitzendarbeid. De andere is die van fulltime mama van een baby die al haar vrije uurtjes opeist. Meer over Jolien vind je op haar blog.

Schrijf je reactie

18 reacties
  • Marleen says:

    Ben nog aan het nagenieten…als oude doze geniet ik van de mondigheid van de jongere generatie…terug die (h)eerlijkheid…echt een verjongingskuur voor mij…zou bijna gaan ondernemen…haha!

  • Maxime says:

    Hahaha die Fernand toch! Altijd lachen die mens.

    Ik ben op media-dieet en lees nu pas de hele media hetze die zich hieromtrent afgelopen week heeft afgespeeld.
    Als je zijn uitspraak letterlijk neemt is het zo van de pot gerukt dat het bij mij nog niet eens zou opkomen om er inhoudelijk op te reageren. Anderen doen dat duidelijk wel. En veel blijkbaar.

    Dan volgt de verontwaardiging alom, want … Ferdie is een dinosaurus! Wauw 😮

    Ik bedoel: duh… Had je ‘m al eens bekeken?

    Enfin, ik heb geprobeerd zijn uitspraken te begrijpen in de context van wie hij is en wat hij heeft uitgespookt (in een poging om toch iets zinnigs te destilleren uit zijn brouwsel).

    Dan begrijp ik dit: Topprestaties* bereik je niet alleen. Je hebt iemand nodig die zich geheel of gedeeltelijk opoffert voor jou.

    En dat klopt denk ik. Zowel voor de topCEO als voor de topsport(st)er of ’topmuzikant(e)’. Je hebt een ‘wederhelft (m/v)’ nodig die je steunt.

    Dus bij deze vind ik dat de (m/v)’s die anders altijd vertoeven in de schaduw eens onder de spotlights en in de bloemetjes gezet mogen worden. (Dat onderschrijft de vrouw van Fernand ook trouwens: dat hij kan stoefen heeft hij aan haar te danken.)

    Oh en, by the way: ik schreef topprestaties* met een sterretje vanwege de ‘conservatieve interpretatie’. Want met z’n tweeën werken, kids grootbrengen èn gaan skiën is ook best een topprestatie. Alleen krijg je daar (helaas) geen gouden medailles voor.

    Tenslotte nog dit: voor de emancipatie is het misschien een goede zaak dat we ons duidelijk, scherp en fel kunnen afzetten tegen (de letterlijke interpretatie van) zo’n uitspraken.
    Maar langs de andere kant gezien is het misschien ook een beetje een storm in een glas water?

  • ann says:

    Stevige en gebalanceerde reactie op een visie van Huts die het tegendeel was. Dank je wel Jolien.

  • Rita says:

    Wat nog het meest de jongeren tegenhoudt om te ondernemen is de administratieve rompslomp. Nu moeten er weer papperassen worden opgesteld om te vermijden dat je personeel een burn-out krijgt. Al eens gedacht aan de (kleine) ondernemer zelf? Met al dat gedreig van boetes als je je papierwinkel niet in orde hebt, is elke kleine zelfstandige geneigd een burn-out te krijgen, maar daar denken ze natuurlijk niet aan!

  • Nathalie says:

    F. Huts is geen ondernemer, F. Huts is een opportunist die destijds veel geluk heeft gehad en nu denkt dat met (veel) geld alles mogelijk is.
    Mensen als Gert Verhulst, dat zijn ondernemers. Het eerste verlichte/briljante idee van F. Huts moet ik nog zien.

  • Annemie Plessers says:

    Hierover kan je niet beter schrijven dan jij hebt gedaan. Een dikke proficiat.

  • Monique says:

    Volgens mij zijn er nog steeds (veel te) veel mensen (oudere ondernemers) die menen dat je alleen maar ondernemer kunt zijn als je 18 uur per dag werkt en gezin en vrije tijd links laat liggen.
    Meestal zijn dit ook de mensen die voor winst en rijkdom gaan.
    Ondernemen in wat je graag doet, voor een leuk besmeerde boterham, in combinatie met gezin en vrije tijd en bescheiden blijven.
    Da’s pas knap!!

  • Karine says:

    Alsof vrouwen niet kunnen ondernemen…
    Misschien kunnen mannen & vrouwen wet meer de koppen bij mekaar steken om te ondernemen.

  • Saskia Walters says:

    Wat een schitterende column!

  • Katleen says:

    ik dacht wat jij schreef. bedankt voor je mooie stuk, blij te lezen bij de reacties dat ik niet gewoon “te feministisch” was. 😉

    • Ann says:

      Ik denk er net hetzelfde over. En als zelfstandige met 3 kleine zaken en mijn man die werkt als zelfstandig consultant ondernemen we in een gezin met 2 pubers echt genoeg denk ik.

  • Ruth says:

    Huts komt misschien nog uit een tijd waar je niet bijster intelligent moest zijn om te slagen met uw onderneming, maar gewoon veel tijd erin investeren.
    Nu iets helemaal nieuw uit de grond stampen, lijkt mij helemaal anders dan toen. Zou er toen ook zo een druk geweest zijn van enkele internationale giganten? Zou het ondernemers-landschap toen niet wat lokaler geweest zijn? Zou er al geld genoeg op de plank komen als je de grootste van de gemeente was? We zitten meer en meer in een start-up-cultuur… Vind het gat in de markt; haal daar geld voor op en nog voor je een gezonde en goed draaiende onderneming bent, moet je al worden opgekocht door een grotere speler om geslaagd te zijn.

    Fernand heeft de vraag ook niet goed begrepen. Het ging over jongeren… en hij denkt enkel aan een dalend aantal mannelijke ondernemers…
    Onze vrouwen zijn tegenwoordig hoger geschoold dan onze mannen. Het is inderdaad eenvoudig voor te stellen dat een startende ondernemer al zijn uren in zijn zaak steekt… En dat het huishoudelijk werk er dan bij inschiet… En dat de welwillende partner dat dan opneemt… Wat een vertrouwd beeld: vrouw aan de inductiekookplaat. Maar een huisman met ondernemende vrouw, dat is toch nog altijd moeilijk voor te stellen he… Mannen als Fernand Huts zijn inderdaad nog niet helemaal mee met gelijkwaardigheid. En we hebben dus dringend meer vrouwelijke ondernemers nodig.

  • Jana says:

    Wat mij betreft hoeft deze discussie zelfs niet over ondernemen en consumeren te gaan (al kloppen de argumenten uiteraard als een bus en is dat ook een heel actueel issue); de problemen in zijn betoog zijn veel fundamenteler en gaan terug op een voor mij schokkend, diep ingebakken seksisme. Ik vind het echt ongelooflijk dat het stereotype van de vrouw-als-veeleisende-heks in zijn argument zo vanzelfsprekend is, dat hij dat zomaar zegt/kan zeggen zonder enige terughoudendheid, en dat hij dan nog een podium krijgt in een magazine als Knack.

    Wel hilarische foto’s ook :).

  • Super reactie.
    Keigoed geschreven!!
    #ditgeloofjetochniet!!!!????

  • Sarah Verhofstadt says:

    <3

  • Liesbeth says:

    Dank je om zo mooi en duidelijk te verwoorden wat ik ook dacht toen ik dit artikel las. Ongelooflijk zo een attitude.

  • Liesbeth says:

    Dank je om zo mooi te verwoorden wat ik dacht toen ik dit ook las!

Charlie geeft regelmatig het woord aan mensen die - net als wij - geen blad voor de mond nemen.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen