Actua

“Verworven rechten zijn nooit gegarandeerd”

Onze redactrices over 'why they march'

“Verworven rechten zijn nooit gegarandeerd”

Vandaag wordt in Washington D.C. Donald Trump tot 45ste president van Amerika ingehuldigd, een moment waar – op z’n zachtst gezegd – niet iedereen even hard naar uitkijkt. De conservatieve standpunten die Donald Trump heeft inzake vrouwenrechten, zoals plannen om bijvoorbeeld de toegang tot anticonceptie en abortus in te perken, doen vrezen dat onder zijn beleid het leven voor veel mensen een pak zwaarder zal worden.

Een dag na zijn inauguratie vindt een event plaats waar we wél hoopvol van worden. Op 21 januari organiseren verschillende vrouwenbewegingen in Amerika de Women’s March on Washington. Het idee voor de mars ontstond op Facebook een dag na de verkiezing van Donald Trump als president van Amerika. Een vrouw nodigde 40 vriendinnen uit om naar Washington te stappen uit protest. Verschillende vrouwen en vrouwenverenigingen sloten zich in no time aan en al gauw was er sprake van een nationale beweging. Het event werd Women’s March on Washington genoemd, naar analogie met de historische burgerrechtenbijeenkomst ‘March on Washington’ uit 1963, waar Martin Luther King Jr. zijn speech ‘I have a dream’ hield.

Vormgeefster Shepard Fairey maakte nieuwe posters in de reeks ‘We The People’: een Afro-Amerikaanse vrouw, een latina en een moslima. Drie bevolkingsgroepen die door Trump bekritiseerd werden en daardoor extra kwetsbaar zijn.

Volgens de organisatoren is de mars geen optocht tegen Trump, maar wel: “a bold message to our new administration on their first day in office, and to the world that women’s rights are human rights.”

Op Facebook hebben al 254.000 mensen aangegeven dat ze aanwezig zullen zijn. In alle andere staten van Amerika worden ‘Sister Marches’ georganiseerd, met dezelfde missie als de March on Washington, waaronder geweld tegen vrouwen stopzetten, zelfbeschikking over eigen lichaam en gelijke rechten voor LGBTQIA mensen. Hun hele missie kan je hier lezen.

Op Twitter laten vrouwen en mannen weten waarom zij aanwezig zullen zijn onder #WhyIMarch.

https://twitter.com/profe105/status/820341157184110594

https://twitter.com/ebonydigest/status/820130664645271552

https://twitter.com/TheVockinator/status/821354530776514560

Over de hele wereld worden deze week ‘Sister marches’ georganiseerd in 370 grote steden. In totaal worden er meer dan 1 miljoen mensen op straat verwacht. In Brussel komen mensen vanavond samen aan het Muntplein. Uit solidariteit met de strijd voor vrouwenrechten en sociale rechtvaardigheid overal ter wereld, zullen kaarsen worden aangestoken als eerbetoon aan voorvechters van mensenrechten, waardigheid en gelijkheid. Er wordt verwacht dat de samenkomst in Brussel de derde grootste ‘Sister March’ wordt buiten Amerika.

Ook onze redactrices Selma en Elizabeth tekenen aanwezig. Wij vroegen hen why they march.

Elizabeth, 37, communicatieconsultant en redactrice

“Een quote van Simone de Beauvoir die me altijd bijgebleven is, is de volgende: ‘N’oubliez jamais qu’il suffira d’une crise politique, économique ou religieuse pour que les droits des femmes soient remis en question. Ces droits ne sont jamais acquis. Vous devrez rester vigilantes votre vie durant.’

Verworven rechten zijn nooit gegarandeerd. We vinden vrouwenrechten vanzelfsprekend, maar dat zijn ze niet.

Ik leerde op school tijdens de geschiedenisles ‘in 1948 kregen vrouwen stemrecht in België’. Heel mooi, maar zo ging het dus niet. Er is niks gekregen, daar is jarenlang voor gestreden. Sinds 1990 is abortus in België niet meer strafbaar. 1990, dat is gisteren! Abortus werd, godzijdank, gelegaliseerd omdat vrouwen doodgingen aan onveilige, illegale abortussen. Voor mij is het vanzelfsprekend dat vrouwen toegang hebben tot anticonceptie en reproductieve gezondheidszorg. Voor vele vrouwen vandaag is dat niet het geval.

Ik leerde dat vrouwen in België stemrecht kregen in 1948. Er is niks gekregen, daar is jarenlang voor gestreden.

Ik heb vrije keuze in mijn leven. Ik heb mogen studeren, heb twee kinderen gekregen met de man van wie ik hou, omdat ik het wou en wanneer ik het wou. Maar ik besef heel goed dat veel vrouwen, zelfs dichtbij, niet die vrije keuze hebben en ik wil nu mijn steentje, of beter, lichtje bijdragen bij Lights for Rights. Een kleine moeite! We moeten waakzaam blijven.”

 

Selma Franssen, 28, chef redactie en freelance journalist

“Dat de president van het machtigste land ter wereld iedereen die niet blank en mannelijk is, die niet in goede gezondheid verkeert, of die in zijn boekje een ‘afwijkende’ religie of seksuele voorkeur heeft als minderwaardig bestempelt, is onaanvaardbaar. Dat hij decennia aan klimaatwetenschap afdoet als ‘een mening’, dat hij de vrije pers als leugenaars neerzet, dat hij familieleden, extreemrechts en de bedrijfswereld zonder blikken of blozen uitnodigt in politieke kringen… vormt een bedreiging voor de hele wereld. En die angst en haat voor ‘de ander’, waar Trump symbool voor staat, die beperkt zich niet tot de VS. Je voelt dat ook hier, en we moeten ons ertegen verzetten. Deze quote van Martin Niemöller over de lafheid van sommige Duitse intellectuelen in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog, somt voor mij op waarom we niet mogen zwijgen:

“First they came for the Socialists, and I did not speak out—
Because I was not a Socialist.

Then they came for the Trade Unionists, and I did not speak out—
Because I was not a Trade Unionist.

Then they came for the Jews, and I did not speak out—
Because I was not a Jew.

Then they came for me—and there was no one left to speak for me.”

 

Praktisch: de samenkomst in Brussel gaat door op vrijdag 20 januari van 17u tot 18u30 aan het Muntplein in Brussel. Meer informatie vind je hier. (Dit is 1 dag eerder dan de andere bijeenkomsten, omdat er op 21 januari al een andere optocht gepland was in Brussel.)
Meer info over de March on Washington vind je hier.
Foto boven: Istock

Schrijf je reactie

2 reacties

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen