Actua

Wat vrouwen écht willen

Geen wasverzachter, maar gelijke lonen

Wat vrouwen écht willen

Ook luid gejuicht bij de Oscars, toen Patricia Arquette een vurig pleidooi hield voor vrouwenrechten en gelijk loon voor gelijk werk? Hm… hoe zou dat bij ons zitten?

Maak je klaar om van je stoel te vallen: in België moeten vrouwen 73 dagen langer werken dan mannen om hetzelfde jaarloon te verdienen. Hun loon ligt in de privésector gemiddeld 20% lager dan dat van een man.

Maar wacht eens, dat is dan natuurlijk omdat ze meer deeltijds werken! Ah ja, dat is normaal dan.

Nee, dat is niet normaal. Het klopt dat vrouwen meer deeltijds werken: vier op de vijf deeltijdse werknemers is een vrouw, 46% van de vrouwen werkt deeltijds, tegenover 10% van de mannen. Maar als we alleen naar de voltijdse jobs kijken, ligt het loon nog steeds 6% lager.

In België moeten vrouwen 73 dagen langer werken dan mannen om hetzelfde jaarloon te verdienen.

Trouwens, waarom gaan we zo snel mee in de redenering dat het normaal is dat vrouwen meer deeltijds werken? Daar zijn immers heel wat nadelen aan verbonden en het verhoogt zowel op korte als op lange termijn (naar pensioenen toe, bijvoorbeeld) de afhankelijkheid van de partner.

Moet iedereen dan maar voltijds gaan werken? Nee. Goeie mogelijkheden om werk en gezin te combineren zullen altijd nodig blijven. Deeltijds werken is daar een van. Alleen staan we misschien te weinig stil bij de rollenpatronen die ons gedrag bepalen (en betalen). Die klassieke patronen maken dat we nog altijd niet staan waar we zouden moeten staan als het gaat om gelijke kansen voor vrouwen en mannen.

equal2

Het is ook een vicieuze cirkel. Door het glazen plafond verdienen vrouwen minder in een voltijdse job dan mannen. Dat maakt dat wanneer de combinatie werk en gezin een issue wordt, het vaak financieel interessanter is dat de vrouw diegene is die deeltijds gaat werken. Doordat vrouwen meer deeltijds werken zijn ze globaal genomen minder aanwezig op de werkvloer en zitten ze ook minder in sturende functies. Omdat mannen zo sterk oververtegenwoordigd zijn in die functies waar de beslissingen genomen worden, en omdat sommige mannen bewust of onbewust vooroordelen hebben over vrouwen (opnieuw versterkt door stereotypen), is er een glazen plafond. En zo zijn we rond…

Het goede nieuws is dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen kleiner wordt. Het gaat dus de goede kant op. Alleen zal het aan dit tempo van verbetering nog 32 jaar duren vooraleer er sprake is van gelijk loon. Net daarom is het de organisatoren van de Equal Pay Day campagne te doen. Het wat sneller laten gaan. Op sociale media gebeurt die onder de hashtag #SpeakUpEPD. Equal Pay Day is de dag van het jaar waarop vrouwen voldoende langer gewerkt hebben om aan het jaarloon van een man te komen. Dit jaar valt die dag op 14 maart.

Elk jaar is er ook een spraakmakend filmpje. Je herinnert je misschien nog de Klussende oma’s of het pleidooi van pornoster Sasha Grey.

Dit jaar is het een hilarische parodie op een reclamespot voor wasmiddel. De spot bulkt van de stereotypen over vrouwen, maar er is een knop voorzien waarmee je de voice over kan afzetten. Vervolgens krijg je te horen wat vrouwen écht willen…

Bekijk de spot op  Equal Pay Day

Schrijf je reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen