Reeks

Mannen & hun heldinnen

Bart wil net zoveel lef hebben als Amanda Palmer

Mannen & hun heldinnen

Van een meisje dat tussen reuzenkonijnen leefde tot de eerste vrouwelijke computerprogrammeur. Elke week vraagt Charlie aan een andere man: wie is jouw vrouwelijke rolmodel?

BARTBart De Sutter, 25, jurist.

Wie is je vrouwelijke rolmodel?
“Amanda Palmer, auteur, muzikant en crowdfunding-pionier.”

Hoe trok Amanda Palmer jouw aandacht?
“Haar levenswerk is het zoeken van haar publiek en daar een band mee opbouwen. Ze maakte een heel business model van de kunst van het vragen: ze wil haar muziek gratis ter beschikking stellen en aan mensen vragen haar als artiest te ondersteunen. Je voelt ofwel een instant connection met haar, of je gaat haar nooit begrijpen, denk ik. Er is geen middenweg met Amanda Palmer.”

“Palmer begon met haar business model via Kickstarter toen ze haar platenlabel verliet. Ze vroeg haar fans haar nieuwe album te financieren, wat resulteerde in het meest succesvolle Kickstarter-project voor muziek ooit. Ze besloot daarna haar maandloon te crowdfunden via de website Patreon, omdat ze op die manier geen artistieke compromissen hoeft te sluiten en niet verplicht is haar muziek betalend aan te bieden.”

Hoe heeft ze je geïnspireerd?
“Palmer inspireert me omdat ze haar fans niet inzet als tools voor haar project. Ze gaat juist een connectie en een proces aan: samen zetten we iets neer. Tegelijkertijd is het ook een grootschalige, ambitieuze business. Ik heb zelf meegedaan aan haar Kickstarter campagne en ze betrok de deelnemers echt bij het hele proces. Na afloop kreeg je dan een prachtig pakket toegestuurd, maar dat voelde minder belangrijk aan dan de participatie zelf. Een fijne manier om samen met andere fans en de artiest een project te realiseren.”

Waarom ben je zo gefascineerd door haar?
“Ze laat mensen enorm dichtbij komen, vooral emotioneel maar ook op andere manieren. Soms misschien zelfs té dicht. Ze ging bijvoorbeeld ooit naakt in een ruimte staan en liet haar fans op haar lichaam tekenen. Ik kan me dat niet voorstellen, maar blijkbaar werkt het voor haar en dan is het prima natuurlijk.”

Ik vind het inspirerend hoe Amanda Palmer mensen benadert: geen schrik hebben om een band aan te gaan, hulp te bieden en om hulp durven vragen.

Hoe kwam je op het spoor van deze heldin?
“Ik ontdekte haar muziek via Twitter. Haar muziek is niet conventioneel genoeg om de mainstream media te halen, er wordt enkel over haar financieringsmodel of over haar lichaam geschreven. Maar ook dat gebruikt ze: ze maakte Daily Mail met de grond gelijk na een ‘concertverslag’ dat eigenlijk over haar nipslip ging. Ze krijgt bakken kritiek over zich heen en ze geeft toe dat dat soms hard aankomt, maar toch gaat ze door. Dat vind ik mooi.”

Wat moeten we vooral van haar aanpak onthouden?
“Haar boek The Art of Asking heeft me geleerd om geen angst te hebben om iets te vragen. Amanda Palmer laat zien hoe belangrijk het is om interesse te tonen en juist wel je vragen te stellen. Het is een bepaalde mindset: soms hebben mensen nu eenmaal hulp nodig, groot en klein. Ik vind het inspirerend hoe Amanda Palmer mensen benadert: geen schrik hebben om een band aan te gaan, hulp te bieden en als iemand jou kan helpen, hen om hulp durven vragen en die hulp aannemen.”

Is er bijzondere trivia over Palmer die de moeite waard is om te delen?
“Enkele jaren geleden vernam ze net voor een concert dat een vriendin was overleden. Ze heeft het concert toch niet afgelast. Dat doorzettingsvermogen en jezelf 100% geven, dat is ook karakteristiek voor Palmer. Tijdens een van mijn favoriete nummers, Astronaut, dat een behoorlijk emotionele lading heeft, brak ze op het podium. Dat was zo’n rauw moment. Ik heb nog nooit iemand met zoveel pijn zijn job zien doen. Heel aangrijpend, dat iemand er op zo’n moment toch staat.”

Lees de hele reeks Mannen en hun Heldinnen hier.

Schrijf je reactie

Selma Franssen is freelance journalist en auteur van 'Vriendschap in tijden van eenzaamheid' (uitgeverij Houtekiet, 2019). Haar werk verscheen onder meer bij Charlie Magazine, OneWorld, De Morgen, De Standaard, The New Statesman, VPRO en Vice. Ze volgde het postgraduaat Internationale Onderzoeksjournalistiek, ontving een beurs van het Fonds Pascal Decroos voor haar werk en presenteert journalistieke lezingenreeks 'Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd'.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen