‘Wat, een herbruikbare tampon? Eikes!’
‘Het is niet écht een tampon, maar een menstruatiecup.’
‘Maar je gebruikt hem wel als een tampon.’
‘Ja.’
‘Hoe dan?’
‘Je brengt hem in en je maakt hem om de zoveel uur leeg. Het is een minibekertje gemaakt van medische siliconen. Het vangt het bloed op en je kiepert het tussendoor leeg.’
‘Maar waarom? Toch niet voor het milieu? Vrouwen moeten al zo afzien!’
Tja. Waarom? Ik weet niet eens meer precies waarom ik die menstruatiecup wilde uitproberen. We gebruikten op dat moment al een jaar wasbare luiers voor onze baby, van biokatoen (minder afval, minder uitslag, sneller zindelijk, goedkoper in the long run, etc.) en sowieso vraag je je dan af, tiens, als de baby wasbare luiers gebruikt, waarom ik dan geen wasbaar maandverband en inlegkruisjes? Want intussen frequenteer je het soort winkels waar ze naast wasbare luiers ook wasbaar maandverband verkopen. De mevrouw van de winkel raadde me in plaats van wasbaar maandverband een menstruatiecup aan: ‘Zo gemakkelijk! En je kan die een hele dag inhouden! Veel langer dan een tampon! Tot twaalf uur!’ Dat idee is bij mij wat langer moeten rijpen dan het wasbare maandverband. Omdat, welja, zo’n menstruatiecup er in het beste geval uitziet als een soort buitenaards miniruimteschip.
Maar toen begon ik te rekenen. Al na een jaar heb je je investering terugverdiend. En zo geschiedde. Ik bestelde er eentje online. Maat L, want ik ben al bevallen. Voor 28 euro en 50 cent. Ik ben hem beginnen te gebruiken toen we op vakantie vertrokken. Misschien niet helemaal ideaal, maar je moet ergens beginnen.
In de instructies stond dat je het cupje moet dubbelplooien en zo moest inbrengen. Dat lukte wonderwel, maar het tipje waarmee je de cup er weer moest uittrekken, deed pijn bij het zitten. En het staan. En het rondlopen. Woeps. Dit zat echt niet lekker. Meteen dacht ik aan de 28 euro en 50 cent. Het zal toch wel niet… Miskoop? Ik haalde de cup er weer uit, om het steeltje bij te knippen, zoals ook uitgelegd staat in de bijsluiter. Dat deed ik tot twee keer toe. Zo ging het beter, al voelde het nog altijd onwennig. Valt verder te melden: geen lekken. Dat dan weer niet.
Overtuigd was ik niet, die eerste keer. Zelfs niet de tweede keer. Maar ik ben – aangemoedigd door de 28,50 euro die ik had betaald – van het vastberaden type. Na een keer of drie keer ongesteld te zijn met cup werd ik een enthousiaste gebruikster.
Of het echt niet vies is? Eerlijk is eerlijk. Af en toe, een beetje. In theorie kan je de cup tot twaalf uur dragen – lang genoeg om een doorsnee werkdag door te komen. Maar soms verlies je meer bloed en zal je hem toch op verplaatsing moeten leegmaken. Dat doe je dan zo. Je haalt de cup eruit en giet hem leeg in de wc. In principe zou je hem dan moeten omspoelen in de wasbak, maar je kan hem ook eens een keertje gewoon met wc-papier afvegen, of zoals een vriendin het doet: afspoelen met een flesje water dat ze altijd op zak heeft. De cup grondig schoonmaken doe je voor je hem weer opbergt door te steriliseren in een pannetje met kokend water, al bestaan daar ook speciale sterilisatiebekers voor.
Geef het een kans of twee, drie. Volgens onderzoek zijn vrouwen alleszins even tevreden over de menstruatiecup als over klassieke tampons.
Weet je nog de allereerste keer dat je een gewone tampon hebt gebruikt? Ik wel – ik was superjong – en leuk was anders. En ik herinner me vooral de tweede keer dat ik een tampon wilde gebruiken, op het moment dat ik er écht een nodig had omdat ik ging zwemmen met een vriendinnetje, en hoe het toen grandioos mislukt is: ik heb toen een paar uur met een tampon in mijn zwempak rondgelopen – ik krimp nog in elkaar als ik eraan denk. Ik heb helaas geen talent voor het verdringen van vervelende gebeurtenissen.
Mijn punt is, geef het een kans of twee, drie. Volgens dit Amerikaans onderzoek zijn vrouwen alleszins even tevreden over de menstruatiecup als over klassieke tampons. Voor mij alvast geen klassieke tampons meer en die 28,50 euro heb ik intussen terugverdiend. Reken uit, de winst in de komende jaren, want een herbruikbare cup gaat jaren mee. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de baten voor het milieu of de – echt – vieze stoffen die je anders – misschien – in je lijf krijgt door klassieke tampons (zie het artikel ‘Wat een k*tzooi’).
5 reacties
Hier ook, na enkele mislukte pogingen, toch fan geworden. Ik wissel, naar gelang de gelegenheid of omgeving, wel nog steeds af met tampons en maandverband. Ik gebruik de cup enkel als ik zeker ben toegang te hebben tot een degelijke lavabo om het ding af te spoelen.
Laten we hier ook het ecologische aspect niet vergeten; veel milieuvriendelijker!
Ook ik ben helemaal fan. Intussen gebruik ik de cup ongeveer een jaar. In het begin was het trial en error: het ding zat niet helemaal goed, het ding lekte, ik was niet altijd op m’n gemak. Maar dat had ik als 14-jarige ook al allemaal eens meegemaakt!
De voordelen op een rijtje:
-je hebt het zo terugverdiend
-Je hebt het altijd bij en kan er niet te weinig van hebben
-Je hoeft de cup enkel de zwaarste/eerste dagen 2 keer op een dag leeg te maken, nadien volstaat 1 keer
-Ik vind het ontspannen om dit ’s morgens onder de douche te doen
-en last but not least, het droogt je vagina niet uit zoals een tampon vol schadelijke stoffen.
Proberen die cup!
Hier ook een fervent gebruikster (als ik niet zwanger ben, tenminste). In den beginne is het inderdaad wat wennen.
En gebruikte tampons vind ik eigenlijk ook viezer (en zeker als die al even in de vuilnisemmer liggen). Uiteindelijk: het is maar bloed, het komt van je eigen lichaam en het is één van de meest natuurlijke zaken die er is.
Voordeel: nooit meer van die “sh*t ik heb geen tampons meer op zak”-momenten (om dan te moeten gaan schooien bij die zeldzame vrouwelijke collega’s) , aangezien je je cup altijd hergebruikt!
Ik gebruik al jaren wasbare verbanden en een cup, doordat ik (gelukkig!) eerst verschrikkelijk veel jeuk, uitslag op mijn bips en een inwendige infectie kreeg na het gebruik van gewone wegwerp-dingens in mijn maantijd.
In het begin was het prutsen, knoeien, en vloeken, maar gaat dat niet met alles wat nieuw is? Met alles wat je voor het éérst doet ?
Ik was toen ook één van de enige jonge meisjes die dat deed en had dus niémand om er over te praten. Wat een feest te weten dat dat nu allemaal anders is voor zoveel vrouwen en jonge meisjes die hier nog in zullen groeien, dat dat allemaal zo bespreekbaar is geworden en dat we elkaar hierin kunnen steunen.
Welke kleuren, maten en vormen er ook nog eens beschikbaar zijn ! Je zou gaan uitkijken naar je menstruatie !
Wanneer je de reclame-slogans ziet ‘ zet moeder natuur schaakmat’ dan denk ik,
wat ben ik BLIJ en dankbaar, dat alles wat vooraf ging, dat alles waar ik me soms zo alleen in heb gevoeld, heeft bijgedragen tot een oer-vertrouwen in mijn eigen lichaam en een zelfliefde om U tegen te zeggen. Dat het heeft bij gedragen aan een groot respect dat ik heb voor mijn eigen, prachtige lichaam, en dat ik trouw leer, kan en mag zijn aan al haar processen.
Het enige wat schaakmat gezet moet worden is dat ganse systeem dat ons vrouwen volledig uit onze kracht wil zetten en ons ver weg van ons lichaam wil houden.
Waarom ? Eens vrouwen zich bewust worden valt gans het circus als een kaartenhuisje in elkaar.
Wat een zégen is het toch, om vrouw te zijn.
Dit wens ik elke vrouw toe : de zegen te voélen vrouw te zijn.
Zonder vrouwen is er niéts.
Ons lichaam is krachtig, prachtig en haar processen verdienen eindeloos respect, zachtheid, begrip en tijd. Ook dat wens ik elke vrouw.
Een cup ? Wasbare verbanden ? Aanraders !
Je daarna verdiepen in de kracht van menstruatiebloed, omdat je er dan toch zoveel mee in contact komt en het niet zo vreemd blijkt te zijn als je dacht …dat ook !
Hier nog een hele enthousiaste gebruiker! En het ‘het is vies’-argument wil ik toch even weerleggen: een afvalemmertje waar gebruikte tampons soms dagenlang in blijven liggen is echt een pak viezer dan het menstruatiebloed waar we soms zoveel moeite mee hebben, maar dat eigenlijk steriel is. Het zit dus vooral tussen onze oren! Doe mij maar dan zo’n cup dus in plaats van de bacteriehaard van een toiletemmer :).